Borstvoeding of flessenvoeding, een bewuste keuze

Borstvoeding of flessenvoeding, een bewuste keuze Bij een zwangerschap beslissen veel moeders snel of ze borstvoeding zullen geven of niet. Deze keuze hangt van heel veel factoren af en kan nog beïnvloed worden na de geboorte. Het is niet steeds gemakkelijk een goede keuze te maken en zelfs als men voor borstvoeding kiest, kunnen bepaalde problemen opduiken. Hierbij een uiteenzetting over de voor- en nadelen van borstvoeding en de mogelijke problemen en eventuele oplossingen.

Hoe kiezen tussen borstvoeding en flessenvoeding?

Het kiezen tussen borstvoeding en flessenvoeding, doet men het best reeds tijdens de zwangerschap. Op die manier is men er mentaal op voorbereid wanneer de baby geboren wordt en zijn ook de praktische zaken in orde (bijvoorbeeld de flesjes in het ziekenhuis als men flessenvoeding wenst te geven, borstvoedingsbh indien men borstvoeding wil geven,...).

De keuze is voor sommige vrouwen niet gemakkelijk en afhankelijk van een aantal factoren. Hoewel meer en meer stemmen opgaan dat borstvoeding het belangrijkste is voor de baby, kiezen vrouwen nog vaak voor flessenvoeding. Indien men namelijk snel terug aan het werk wil, na de geboorte, dan kan flessenvoeding een oplossing zijn. Aan de andere kant is borstvoeding iets heel intiems dat veel vrouwen absoluut willen meemaken. Ook afwegingen naar het figuur toe, spelen voor sommige vrouwen een rol. Belangrijk is er samen met de partner over te praten. Toch moet men proberen relatief snel een beslissing te nemen, anders loopt men het risico dat deze gedachten blijven in rondjes draaien en men er niet uit komt.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding?

Er zijn veel verschillende voordelen verbonden aan borstvoeding, zowel voor de moeder als voor het kind, en zelfs voor de hele maatschappij.

Voordelen van borstvoeding voor de moeder

Borstvoeding is iets natuurlijks en zorgt voor een aantal natuurlijke reacties in het lichaam van de moeder. Als men borstvoeding geeft, zorgt dit ook voor het terug inkrimpen van de baarmoeder. Dit is nodig en hoe vlugger de baarmoeder zich kan herstellen, hoe beter dit is voor de moeder. Ook helpt het tegen postnatale bloedingen.

Indien een moeder gedurende minstens drie maand borstvoeding kan geven, dan zal dit de kans op premenopauzale borst- en eierstokkanker verminderen. Er is mogelijk ook een verminderde kans op osteoporose (of botontkalking) en heupfracturen in de postmenopauzale periode.

En op de koop toe, zal een vrouw die borstvoeding geeft ook sneller gewicht verliezen omdat men door het geven van borstvoeding veel calorieën verbruikt.

Naast deze natuurlijke reacties en beschermingen van het lichaam, zorgt het geven van de borst ook voor een sterke band met de baby. Dit is een emotionele reactie en band waar veel vrouwen naar uitkijken.

Voordelen van borstvoeding voor de baby

Borstvoeding is lichter verteerbaar dan flessenvoeding en hierdoor zal de baby minder maag en darmproblemen hebben.

Ook het gevaar van besmettingen door het klaarmaken van de melk, valt in het geval van borstvoeding weg. Dit is de meest hygiënische manier om een baby voeding te geven.

Naast het feit dat borstvoeding zorgt voor een intiem contact tussen moeder en kind, biedt het ook een hele reeks beschermingen; tegen infecties (zoals hersenvliesontsteking, middenoorontsteking, lucht- en urinewegeninfecties, darminfecties,...), tegen allergieën (zoals koemelkeiwitallergie), mogelijk tegen wiegedood, mogelijk tegen suikerziekte, ...

Aan de andere kant zorgt het geven van de borst ook voor een betere ontwikkeling van tong- en kaakspieren van de baby.

Voordelen van borstvoeding voor het gezin

Borstvoeding is gratis. Het is dus een heel verschil in budget van een gezin of men borstvoeding zal geven of flessenvoeding. Niet enkel moet men hierbij de kost van de flessenvoeding rekenen, maar ook het rijden naar de winkel en de afval die het met zich meebrengt.

Voordeel van borstvoeding voor de maatschappij

Bij borstvoeding maakt de moeder voldoende melk aan voor de baby en heeft men daardoor geen afval van verpakking voor flessenvoeding.

Ook blijkt dat baby’s die borstvoeding kregen, minder vaak ziek zijn en dus minder kosten, zowel voor het gezin als voor de maatschappij.

Wat zijn de voordelen van flessenvoeding?

Voordelen van flessenvoeding voor de moeder

Hoewel men een aantal weken verlof heeft, is het mogelijk dat men als vrouw vroeger moet of kan gaan werken en daardoor geen drie maand borstvoeding kan geven. In dat geval opteren veel vrouwen ervoor om niet met borstvoeding te starten om zo ook de melkproductie niet helemaal op gang te brengen. Door onmiddellijk met flessenvoeding te starten, zal de melkproductie in de borst snel stoppen.

Veel vrouwen hebben schrik voor hun figuur en de vorm van hun borsten. Tijdens een zwangerschap zullen de borsten groter worden maar dit zal nog meer het geval zijn bij het geven van borstvoeding. Het kan een reden zijn voor vrouwen om voor flessenvoeding te kiezen.

Voordeel van flessenvoeding voor het gezin

Een nadeel van borstvoeding is dat enkel de vrouw de baby eten kan geven. In onze moderne maatschappij maakt de man een even groot deel uit van de opvoeding van de kinderen. In veel gevallen wil ook de man de baby voeding kunnen geven.

In de samenleving

Het geven van borstvoeding is een intiem moment. Echter, indien men buiten huis is, ervaren sommige moeders het als een last om hun baby borstvoeding te geven waar ook anderen bij zijn. Dat kan ook een reden zijn om voor flessenvoeding te kiezen. Op die manier hoeft enkel de melk klaargemaakt te worden en kan men op elke plaats te eten geven zonder dat men de borst hoeft te ontbloten.

Indien men wel borstvoeding wil geven maar het aspect van het openbare is een probleem, dan kan men wel opteren voor afkolven.

De zuigelingenmelk voor flessenvoeding bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft. Deze is ook niet afhankelijk van wat de moeder eet of drinkt en kan hierdoor deze stoffen ook niet doorgeven.

Een alternatief voor borstvoeding en flessenvoeding

Afkolven is eigenlijk ook borstvoeding geven. Het verschil is enkel dat de melk van de borst eerst wordt afgekolfd met een speciaal daarvoor ontworpen apparaat en in een flesje loopt. Dit flesje kan men erna aan de baby geven.

Afkolven leert men, net als borstvoeding geven, door het te doen. Indien men de baby enkel voedt door af te kolven, dan moet men dit even vaak en regelmatig doen als de baby eet. Het is belangrijk op die manier de melkproductie op gang te houden.

Indien men de baby nog borstvoeding geeft maar ook wil afkolven, voor bijvoorbeeld de nachtvoeding, dan kan men dit doen, telkens nadat de baby gedronken heeft. Op die manier kan men kleine ‘restjes’ opsparen voor een volwaardige voeding.

Het nadeel van afkolven en op deze manier voeding geven, is dat men hier langer mee bezig is. Het afkolven zelf duurt even lang als de baby borstvoeding geven, en het geven van de voeding zal ook nog eens zijn tijd nemen. Het voordeel van afkolven is dat het een combinatie is van de voordelen van flessenvoeding en dat de baby toch de moedermelk krijgt die hij nodig heeft om de nodige antistoffen binnen te krijgen.

De keuze voor borstvoeding, flessenvoeding of afkolven is een bewuste keuze maar deze kan ook door andere factoren beïnvloed worden. Waarvoor men ook kiest of moet kiezen, het belangrijkste dat men een baby kan geven is warmte en liefde.
© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvoeding of de fles?Borstvoeding of de fles?Als je bent bevallen dan kan je kiezen voor borst- of flesvoeding. Er zijn vrouwen die zweren bij borstvoeding, maar er…
Borstvoeding: langvoeden en tandemvoedenBorstvoeding: langvoeden en tandemvoedenDat borstvoeding de beste voeding is die je aan je kind kunt geven, is bekend. Toch zijn er weinig moeders die langer da…
Borst- en flessenvoeding: de voor- en nadelenBorst- en flessenvoeding: de voor- en nadelenTijdens de zwangerschap komt vroeg of laat de voeding van de ongeborene aan bod. Welke voeding zal en wil men kiezen? Zo…
Aspirine tijdens de zwangerschapAspirine tijdens de zwangerschapAspirine (acetylsalicylzuur) heeft een pijnstillende, een ontstekingsremmende en een koortswerende werking en wordt dan…

Borstvoeding, mogelijke problemen en oplossingenAls men de keuze voor borstvoeding maakt, op basis van verschillende afwegingen, zijn er nog heel wat kleine en grotere…
Prenatale onderzoekenAls je zwanger denkt of blijkt te zijn, zal je bij de dokter enkele onderzoeken moeten ondergaan. Om te weten wat je te…
Bronnen en referenties
  • Kind en gezin
Gringo (77 artikelen)
Laatste update: 07-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.