Fotograferen: experimenteer en varieer

Fotograferen: experimenteer en varieer Tegenwoordig kan iedereen fotograferen. Vrijwel elke telefoon heeft een camera. De foto's zijn in no time geüpload in de computer en zijn vrij gemakkelijk te bestellen via het internet. Je kunt het natuurlijk houden bij het simpelweg vastleggen van leuke en belangrijke momenten, maar met een beetje creativiteit kan je zoveel mooie beelden maken.

Vroeger hadden we nog een fotorolletje

Nog niet zo heel lang geleden, hadden we een fototoestel waar een rolletje in zat. Dat rolletje gaf je dan meestal 24 mogelijkheden tot het maken van mooie plaatjes. Had je eenmaal op het knopje gedrukt, dan was de foto gemaakt en had je nog maar 23 mogelijkheden. Was het rolletje vol, dan bracht je het weg en na een paar dagen kon je pas goed zien wat je precies op je foto's had vastgelegd. En met een beetje pech waren er ook nog eens een paar mislukt. Zo'n rolletje en het afdrukken was ook nog best duur. En wilde je echt goede foto's kunnen maken en meer mogelijkheden, dan nam je een goede spiegelreflexcamera.

Tegenwoordig kan iedereen foto's maken

Fotograferen ligt nu voor vrijwel iedereen binnen handbereik: de meeste mobiele telefoons zijn uitgerust met een fotocamera. Er zijn zelfs al telefoons met camera's van 13 megapixel. Maar ook de losse digitale fotocamera's zijn zeer betaalbaar, en met een beetje doorsparen is zelfs een digitale spiegelreflexcamera nog wel te doen. De kans dat mensen op straat de mogelijkheid hebben een foto te maken is tegenwoordig vele malen groter dan tien jaar geleden. Gebeurt er iets spannends op straat dan worden de apparaatjes getrokken en de foto's en filmpjes zo gemaakt. Vaak vind je dezelfde avond de filmpjes nog terug op YouTube.

Het gemak van een fotocamera

Foto's worden nog steeds gemaakt van speciale, leuke of spannende momenten, zoals een verjaardag, wedstrijd of concert. Maar doordat je altijd een camera bij je hebt, heb je ook altijd de mogelijkheid om iets vast te leggen. En als je wat bewuster probeert te fotograferen kun je zelfs met een 3 megapixel camera van een telefoon nog hele bijzondere foto's maken.

Experimenteer met de mogelijkheden van het fototoestel

Hoe eenvoudig of uitgebreid een fototoestel ook is, probeer de mogelijkheden uit van het toestel. Zo kun je door het variëren in witbalans net even een andere kleur geven aan een foto waardoor de sfeer anders wordt. Vaak zitten er ook vaste voorgeprogrammeerde instellingen op voor bijvoorbeeld het maken van een portret, close up of actiefoto. Andere mogelijkheden waarmee je kunt variëren zijn bijvoorbeeld contrast, isowaarde, kleur (zwartwit, sepia etc). Je kunt hierover veel vinden op het internet, zelf een cursus fotograferen volgen, maar als je de basis weet kun je ook veel leren door het uit te proberen. Neem bijvoorbeeld steeds dezelfde foto met een andere instelling en kijk wat het verschil is.

Omgekeerd denken voor verrassende effecten

Nu wordt het fotograferen pas echt leuk. De instellingen op een toestel zijn vooral bedoeld om het toestel zo in te stellen dat je een mooie foto maakt met de juiste sfeer en belichting. Het is vaak bedoeld om een beeld te vangen zoals het in werkelijkheid is. Maar je kunt de instellingen ook gebruiken om bepaalde effecten te creëren die er in het echt niet zijn. Stel er is genoeg licht, maar toch gebruik je een langere sluitertijd: wanneer je een foto maakt waarin veel contrast is in licht en donker zul je een mooi effect krijgen wat bijna een soort onwerkelijkheid weergeeft. Het is even uitzoeken met welke sluitertijd je het mooiste effect krijgt. Door dus de instellingen anders te gebruiken dan waarvoor ze bedoeld zijn, kun je bijzonder mooie foto's maken. Een andere instelling is die van negatief: de kleuren worden omgedraaid: zwart wordt wit, oranje wordt geel. Juist die objecten die in het echt minder interessant lijken worden in negatief juist interessant en fascinerend (zoals een bord waarvan maar half gegeten is).

Experimenteer met ander licht dan daglicht

Met bovenstaande tip, kun je ook proberen te fotograferen in ander licht dan daglicht. Een foto in schemer van een hand of gezicht kan heel mooi zijn wanneer je juist geen flitser gebruikt. Of wanneer er nog maar zeer weinig licht is, kan je ook proberen te fotograferen met nightview. Er wordt dan infrarood gebruikt door de camera (natuurlijk als deze functie beschikbaar is). Dit geeft een wat spookachtig effect, maar ga je hiermee hele dagelijkse dingen fotograferen dan krijg je een wat mysterieuze sfeer.

Totaal andere manier om aan foto's te komen: film

Heb je de mogelijkheid om je filmpjes - dan wel van je mobiele telefoon, dan wel van je videocamera - op de computer te zetten, dan kan je een still maken van een bewegend beeld. Eigenlijk zet je de film op pauze en je maakt een foto van het stilstaande beeld. Afhankelijk van welk programma je gebruikt kan je een foto van het beeldscherm maken of een still van de video op dat moment. Wanneer je wat experimenteler filmt, krijg je dus ook meer experimentele beelden. Film bijvoorbeeld van onderaf, laat de personen in de film vreemde bewegingen maken en gebruik een filter voor je lens (gekleurd plastic bijvoorbeeld), de gekste dingen kun je doen om aan interessant beeldmateriaal te komen: film door een vissenkom of door een fles olijfolie. Je hoeft geen dure spullen te kopen om bijzondere effecten op beeld te krijgen. Het enige wat je nodig hebt is je eigen creativiteit.

Bewerking in de computer

Wanneer je je beelden hebt, kun je ook nog veel doen in de computer door te bewerken. Foto's hebben een vast formaat, maar dat is niet altijd het meest interessante formaat. Zo wordt een beeld soms sterker door de foto smaller te maken en de zijkanten er af te snijden. Of een foto zwart wit maken, of de kleur bewerken. Dus wanneer een foto minder interessant lijkt, kun je altijd nog proberen door middel van bewerking of er toch niet nog een interessant beeld uit te krijgen is.
© 2009 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fotograaf: speel met diafragma, sluitertijd en ISO-waarde!Fotograaf: speel met diafragma, sluitertijd en ISO-waarde!Fotocamera's zorgen zelf voor een juiste belichting, maar u kunt daar ook mee spelen. Door diafragma of sluitertijd aan…
Tips voor digitale fotografie: BelichtingSinds de digitale fotografie opgekomen is, heeft iedereen zich wel een digitale camera aangeschaft. Maar kunnen we deze…
Spiegelreflexcamera: diafragma, sluitertijd en ISOSpiegelreflexcamera: diafragma, sluitertijd en ISOJe hebt een digitale spiegelreflexcamera (DSLR) aangeschaft, maar je hebt geen idee wat de sluitertijd, ISO-waarde of he…
Tips voor digitale fotografie: diafragmaSinds de digitale fotografie opgekomen is, heeft iedereen zich wel een digitale camera aangeschaft. Maar kunnen we deze…

Een digitale camera kiezen en kopenEen digitale camera kiezen en kopenWanneer je een digitale camera wilt kopen, dan is er een aantal belangrijke aspecten dat een rol speelt bij de keuze en…
Tips voor digitale fotografie: KleurenSinds de digitale fotografie opgekomen is, heeft iedereen zich wel een digitale camera aangeschaft. Hoewel zwart/wit fot…
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.