Borstvoeding: langvoeden en tandemvoeden

Borstvoeding: langvoeden en tandemvoeden Dat borstvoeding de beste voeding is die je aan je kind kunt geven, is bekend. Toch zijn er weinig moeders die langer dan een jaar borstvoeding geven. Ze krijgen een hoop onbegrip over zich heen, terwijl het langvoeden aanbevolen wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie en in de rest van de wereld helemaal niet ongebruikelijk is. In dit artikel ook aandacht voor het tandemvoeden, het geven van borstvoeding aan twee kinderen.

Waarom borstvoeding?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) startte in samenwerking met Unicef in 1991 een campagne om het geven van borstvoeding te beschermen, te bevorderen en te ondersteunen. Natuurlijk is de keuze voor borstvoeding uiteraard aan elke moeder, niet iedereen kan en wil borstvoeding geven. Maar het belang is groot, het is een vast gegeven dat het de beste voeding is die je je kind kunt geven. Moedermelk heeft altijd de beste samenstelling en de juiste temperatuur. Het bevat stoffen die de baby beschermen tegen allerlei infecties. Borstgevoede kinderen hebben minder kans op luchtweginfecties, oorontstekingen en maagdarminfecties. Het heeft een beschermende werking bij kinderen die een erfelijke aanleg hebben voor allergieën. Moedermelk wordt door de darmen beter en sneller verteerd, zonder het darmslijmvlies te irriteren.

Ook voor de moeder zelf heeft het grote voordelen. De baarmoeder herstelt zich sneller en je komt makkelijker terug op je oude gewicht. Ook loop je minder risico op bepaalde vormen van kanker en zijn je botten op latere leeftijd steviger. Ook speelt het geven van borstvoeding een belangrijke rol in het bindingsproces tussen moeder en kind.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. De baby is erg afhankelijk van de moeder en andersom. Al is het mogelijk te kolven, toch is het voeden helemaal in je dagritme ingeweven. Je kunt last van tepelkloven en ontstekingen krijgen. Maar ondanks de nadelen, overheersen de voordelen. Het is en blijft het beste wat je je kind kunt geven. Het kost offers, maar het geeft ook zo veel.

Langer voeden

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan om kinderen borstvoeding te geven, aangevuld met geschikte andere voeding, tot ver in het tweede levensjaar (21 maanden) of daar voorbij (27 maanden). De meeste moeders die borstvoeding geven, gaan door tot drie maanden na de geboorte van hun baby. Meestal stoppen ze omdat het voeden niet te combineren is met hun werk. Toch zijn er ook steeds meer langvoedsters, moeders die langer dan een jaar borstvoeding geven. Helaas stuiten deze moeders vaak op onbegrip, terwijl het hen juist zo veel voordelen biedt. De ongemakken verdwijnen, het is gratis, niemand hoeft ’s nachts naar beneden om een flesje te maken, de melk zit vol antistoffen, etc. Langvoeden bevordert de ontwikkeling van een kind tot zelfstandig mens. Kinderen krijgen door de borstvoeding het zelfvertrouwen om de wereld te ontdekken. De gemiddelde duur van borstvoeden wereldwijd is meer dan vier jaar. Langvoeden is dus helemaal niet ongewoon.

Tandemvoeden

Een nieuwe zwangerschap hoeft geen reden te zijn om de borstvoeding af te bouwen. Het lichaam van een zwangere vrouw kan zonder twijfel genoeg voedingsstoffen leveren, zowel voor het voeden als het ongeboren kind. Wel kunnen gevoelige tepels en borsten en moeheid hun invloed hebben op het voeden. De melkproductie wordt tijdelijk minder, maar schiet meestal later in de zwangerschap weer omhoog. Is het kindje geboren, dan komen beide kinderen niets tekort. Het pasgeboren kind is helemaal afhankelijk van de moedermelk en het oudere kind combineert het vaak met bijvoeding. Het voordeel van tandemvoeden is de dat melkproductie sneller op gang komt. Meestal blijft stuwing achterwege en is het alleen een kwestie van een goede houding zoeken of een goede verdeling om beide kinderen hun deel te kunnen geven. In het begin is het wel beter de baby het eerst te voeden, om er zeker van te zijn dat het voldoende colostrum, voormelk, binnenkrijgt. Als moeder moet je goed op je voeding letten, omdat het dubbel voeden veel energie vraagt van je lichaam. Conclusie: tandemvoeden is heel normaal, laat niemand zich beïnvloeden door negatieve reacties.

Zie voor verdere informatie over borstvoeding: www.borstvoeding.com
© 2009 - 2024 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvoeding: langvoedenOnder langvoeden wordt verstaan dat je langer dan een jaar borstvoeding geeft aan je kind. De World Health Organisation…
Borstvoeding of de fles?Borstvoeding of de fles?Als je bent bevallen dan kan je kiezen voor borst- of flesvoeding. Er zijn vrouwen die zweren bij borstvoeding, maar er…
Een peuter nog aan de borstEen peuter nog aan de borstHet geven van borstvoeding zie je weer steeds meer. Ook bij kunstvoedingsreclame's is het verplicht dat er wordt vermeld…
De beste voeding voor je babyDe beste voeding voor je babyWanneer je een baby verwacht, zul je er al over nadenken hoe je het kindje na de geboorte zal gaan voeden. Je kunt de ke…

Je kind is overleden, wat kan je verwachtenJe kind is overleden, wat kan je verwachtenJe hoopt het nooit mee te maken maar toch komt het vaker voor dan de meeste mensen denken, je kind komt te overlijden. H…
Bedplassen bij kinderenBedplassen bij kinderenBedplassen komt bij kinderen vaak voor. Lees hier op welke leeftijd het over gaat en wat je er tegen kunt doen.
Bronnen en referenties
  • www.borstvoeding.com
  • Borstvoeding geven - A. de Reede - Dunselman
Nicolette (61 artikelen)
Laatste update: 07-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.