Ijsberen: gezond of ongezond?

Ijsberen: gezond of ongezond? Ijsberen. Neen, niet die mooie, grote, pluizige, witte beren die op de Noordpool vertoeven, maar mensen van vlees en bloed. Die er wel een heel rare hobby op nahouden. Ieder jaar in januari springen ze immers met zijn allen in het ijskoude water om er in rond te zwemmen. Sommigen zeggen dat het heel gezond is, anderen vinden dan weer net van niet. Wat is er nu van aan?

Ijsberen, wat of wie zijn het nu juist?

Ieder jaar in januari zijn ze er weer: moedige mensen die een duik in ijskoud water nemen en een aantal slagen zwemmen. Een ijsberenduik noemt men het ook wel eens. Sommigen doen het voor een goed doel, sommigen gewoon voor de fun, nog anderen voor de kik. Eén ding is zeker, je kan er maar best niet onvoorbereid aan beginnen!

De voorbereiding

Om je voor te bereiden op de ijsberenduik, kan je best regelmatig koude douches nemen, vaak buiten gaan sporten en af en toe in een sauna duiken. Zo leer je om in koud water of in de koude tout court je energiereserves om te zetten in lichaamswarmte. Je lichaam zal zich ook sneller leren aanpassen aan plots veranderende omgevingstemperaturen. Wie last heeft van hart-of ademhalingsproblemen overlegt best eerst met zijn arts. Ook mensen die last kunnen hebben van tijdelijk bewustzijnsverlies moeten preventief advies inwinnen bij een arts.

Hoe begin je aan de berenduik?

De eerste vereiste is dat je goed opgewarmd bent voor je in het ijskoude water duikt. Even wat toertjes lopen, huppelen en springen dus. Daarna je badpak / zwembroek gaan aantrekken met een badjas of handdoek er over en dan terug naar buiten. Of als er geen accomodatie is, wachten tot het laatste momentje om je kleren uit te trekken. Best waterschoenen aantrekken, om geen voetkwetsuren op te lopen. Laat je huid stilletjes wennen aan het koude water door er wat water over te gieten. Langzaam het water ingaan is de boodschap, want zo verzacht je de temperatuurschok. De term berenduik is dus eigenlijk slecht gekozen, want er echt induiken is niet zo'n goed idee! Hoofd en haar zo veel mogelijk droog houden, zodanig dat je langs die weg niet te veel warmte verliest. Zet desnoods een badmuts op je hoofd. Voorzie voldoende handdoeken en warme kledij voor als je uit het water komt. Blijf zeker niet langer dan drie tot vijf minuten in het water. In die tijdspanne verbrandt je lichaam zijn voorraad onmiddellijk beschikbare koolhydraten. Daarna raakt de brandstof op en begint de lichaamstemperatuur te dalen, met alle gevolgen vandien. Zorg vooral dat je niet alleen bent, zodanig dat iemand kan ingrijpen wanneer het fout moest gaan.

Gezond of niet?

Pro

Voorstanders vinden dat het heel gezond is. Het contact met het koude water maakt endorfines in je lichaam vrij waardoor je de hele dag barst van de energie en je heel gelukkig voelt. Eigenlijk geeft het je een kik en heb je hetzelfde gevoel als na een benji-sprong of een duosprong uit een vliegtuig. Wanneer je uit het water komt, heb je een warm gevoel en lijkt het wel of heel je lichaam tintelt. Het zou je weerstand verhogen en je bloedsomloop stimuleren.

Contra

Toch moet je erg oppassen voor je hart. Door het koude water zijn er wel eens mensen die een hartstilstand krijgen. Je ademhaling kan ook blokkeren door de koude. Je moet je dus wel eerst laten checken door een dokter om te zien of je medisch wel in orde bent. Verder kan je je hobby ook maar best in groep beoefenen en in een club, omdat er dan ook een arts aanwezig is bij de plons. Wanneer je in contact komt met extreme koude, doorloopt je lichaam drie fasen. Een eerste fase is de koudechock, het koude gevoel. Hierdoor gaan mensen dingen doen die ze normaal niet doen, hyperventileren bijvoorbeeld. Wanneer je je emoties niet onder controle houdt, hyperventileer je. Daardoor verzuurt het lichaam en gaan je spieren niet meer functioneren. Bijgevolg kan je ook niet meer zwemmen. In een tweede fase krijg je een gevoel van onmacht. Je lichaam gaat uit alle macht bloed trachten te pompen naar de extremiteiten van je lichaam, je zenuwen gaan niet meer functioneren en daarna ook je spieren dus niet meer. Je gaat verkrampen en niet meer kunnen bewegen. En dan komt de derde fase. Gaat je huidtemperatuur onder de 28°C, dan geraak je onderkoeld. En dit is levensgevaarlijk, want het kan de dood tot gevolg hebben.

Ijsberen

Voor de amateurs: de nieuwjaarduik in Oostende gaat in het begin van januari door, om 15 uur. Afspraak bij de Drie Gapers. Inschrijven kan op www.nieuwjaarsduik.be.

Zo, met deze opsomming van voor-en nadelen is de keuze nu aan u. Mocht u de sprong wagen, wees dan voorzichtig en geniet van het effect achteraf!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IJsberen of winterzwemmen: zwemmen in ijskoud waterIJsberen of winterzwemmen: zwemmen in ijskoud waterWinterzwemmen of ijsberen is heel erg populair. Het heeft vele voordelen voor de gezondheid en je voelt jezelf bevrijd i…
Hoe voorkom en ga ik om met onderkoeling?Hoe voorkom en ga ik om met onderkoeling?Bij hevige kou loopt men het risico om onderkoeld te raken. Dit kan in hoog in de bergen voorkomen, maar ook gewoon 's w…
Verschil in temperatuur van zwemwater en ideale temperatuurVerschil in temperatuur van zwemwater en ideale temperatuurZwemwater kan wat de temperatuur betreft enorm verschillend zijn. Die temperatuur heeft vooral te maken met de plek waar…
Hypothermie of onderkoelingHypothermie of onderkoelingOnderkoeling treedt op zodra de lichaamstemperatuur onder de 35 graden celsius zakt. Onderkoeling vind vooral plaats bij…

Tevreden over je lichaam of afvallen en bewegen?Tevreden over je lichaam of afvallen en bewegen?Vooropgesteld dat je gewicht niet zalig makend is, is het wel een aardige graadmeter als je wat kilo’s kwijt wilt. Natuu…
Er een goed jaar van makenEr een goed jaar van makenWe maken er een goed jaar van. Dat zeggen veel mensen tegen elkaar met oud en nieuw. Maar veel zaken hebben mensen niet…
Bronnen en referenties
  • De Standaard: 29.12.2009
  • Radio 2: 15.01.2010 - interview met Ijsberen van Deurne (België)
  • MNM: 06.01.2010 - interview met sportdokter Chris Goossens
  • GVA
  • Radio 2: nieuws 4 januari 2014
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 04-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.