De Pacifische Ring van Vuur

De vulkanen en aardbevingen die op aarde voorkomen zijn niet steeds op een willekeurige plek aanwezig. In de ring van vuur is de geologische activiteit veel groter dan in andere gebieden. De ring van vuur is het gebied van de Pacifische oceaan, die zich uitstrekt van de westkust van Noord-Amerika tot de oostkust van Azië. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen

In de ’ring of fire’ vinden frequent aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaats. Er is zowel meer vulkanische activiteit als seismologische activiteit dan waar ook ter wereld. Dat heeft te maken met de grensgebieden van aardschollen. Hier komen magmastromen aan het oppervlakte van de aarde. Dat heeft soms een vulkaanuitbarsting tot gevolg. Wanneer de aardschollen verschuiven, dan beweegt de hele aardkorst. Dit noemen we een aardverschuiving. Een aardverschuiving kan een tsunami tot gevolg hebben als het in zee gebeurd. Door de plotselinge verzakking ontstaat er dan een enorme vloedgolf. Op de foto zie je de Japanse vulkaan Sukurajima.

Ring van vuur

De stille oceaan wordt omgeven door zo genoemde ring van vuur. Hier ontstaan de meeste vulkanen en vinden de meeste aardbevingen plaats op aarde. Meer dan de helft van alle actieve vulkanen boven zeeniveau liggen op deze ring. Als je de onderzeese vulkanen mee telt dan vinden in dit gebied 90 procent van alle geologische activiteit op aarde plaats. Er zijn 800 actieve vulkanen op aarde.

Hoefvorm

Sommige mensen zeggen dat de ring eigenlijk een hoefvorm heeft. De ring van vuur loopt door de landen Japan, De Filipijnen, Indonesië, Papua Nieuw-Guinea, Australië, Nieuw Zeeland en loopt dan door tot de kustlijn van de beide Amerika’s noordwaarts tot Alaska. Via Alaska loopt de lijn door Kamstjatka en daarna weer naar Japan.

Tektonische platen

In de afgelopen 25 jaar werd door geologen de theorie van de tektonische platen ontwikkeld. Deze theorie is nu algemeen aanvaard. Het aardoppervlak bestaat uit vele losse aardkorsten van 80 kilometer dik, tektonische aardplaten, die langs elkaar wrijven en onder elkaar schuiven. Hierdoor ontstaan de aardbevingen en vulkanen. De Tektonische platen drijven op een vloeibare lavamassa. Ze bewegen zich enkele centimeters per jaar voort. Doordat hier en daar tussen de platen een opening ontstaat kan dit lava omhoog komen, waardoor er een vulkaan ontstaat.

San Andreasbreuk

Naast deze vulkanische activiteit is er ook veel seismologische activiteit; dat wil zeggen aardbevingen. De San Andreasbreuk nabij San Francisco maakt deel uit van de ring of fire. De aardbevingen die hier plaats vinden zijn relatief klein. Aan de overkant van de ring of fire vinden we Japan, waar veel aardbevingen voorkomen.

Hawaï

In het midden van de Stille Oceaan ligt Hawaï. Dit eiland ligt op een tektonische plaat die 9 centimeter wegschuift van de andere plaat. De plek waar de lava omhoog komt wordt de’hot spot‘ genoemd. Hierdoor is er in de loop van miljoenen jaren een keten aan vulkanen ontstaan van 2500 kilometer lang. Hawaï is het jongste eiland in de keten en ligt precies op de ‘hot spot’.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Tsunami

Tsunami’s ontstaan ook door activiteiten in de ring of fire. Als bij een aardbeving de zeebodem ineens metersdiep zinkt, terwijl de andere aardkorst min of meer op zijn plek blijft, is de kans op het ontstaan van een tsunami aanwezig.
© 2007 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaan tsunami’s?Een tsunami ontstaat door een aardbeving uit zee, een zeebeving. Door de aardbeving ontstaat er een vloedgolf. De vloedg…
Fuji vulkaan JapanFuji vulkaan JapanDe Japanse Fuji vulkaan is een gevaarlijke stratovulkaan en ligt in een gebied vol seismische activiteiten. De laatste e…
Diepste plek op aarde: het ontstaan van de MarianentrogDiepste plek op aarde: het ontstaan van de MarianentrogGeografische extremen, zo mag je het diepste punt op aarde wel noemen. Hoe ontstaat een diepe plek in de aarde? Hoe komt…
Grootste vulkaan op aarde: Mauna Loa Hawaï, heel gevaarlijkDe grootste vulkaan ter wereld is de Mauna Loa schildvulkaan op Hawaï (Amerika). Deze schildvulkaan heeft een doorsnede…

De BermudadriehoekEr hangt een geheimzinnige waas over het gebied tussen Florida, Puerto Rico en de Bermuda-eilanden. In de loop van de tw…
Bronnen en referenties
Reactie

Sam van Gils, 11-04-2016
Waarom is de Ring of Fire dan zo gevaarlijk? Zit er verschil en de vulkanen of? Reactie infoteur, 07-09-2016
Op deze ring vinden de meeste vulkanische uitbarstingen, tsunami´s en aardverschuivingen plaats.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 22-05-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.