Hartjes allerlei en nog lekker ook!

Hartjes allerlei en nog lekker ook! Hartjes worden vaak geassocieerd met Valentijn. Maar ook voor andere gelegenheden kan men gerechten in de vorm van hartjes op tafel zetten. Om moeder of vader te verrassen voor Moeder- of Vaderdag. Om aan zoon-of dochterlief te zeggen dat je hen graag ziet. Voor vriend of vriendin. Voor oma of opa. Om de oppas te bedanken. Of gewoon zomaar, omdat het leuk is!

Hartjes-champagne

Giet in een ijsblokjesvorm met hartjes kersenlikeur of kersensap naar keuze. Laat vier uur invriezen. Giet de champagne of de cava in de glazen en doe de hartjes er bij. Niet alcoholische variant: in Gini of citroenlimonade. Mooi en lekker!

Kaashartjes

Neem een groot uitsteekvormpje in de vorm van een hartje. Leg op je aanrecht een bakplaat met daarop een blaadje zilverpapier. Doe nu het uitsteekvormpje op het zilverpapier en strooi hierin gemalen kaas. Leg er ook een aantal hespblokjes op, in heel kleine stukjes gesneden. Haal het uitsteekvormpje weg en herbegin op een andere plaats op het velletje aluminiumfolie. Maak zoveel hartjes als je nodig hebt. Verwarm de oven voor op 150 graden. Schuif de bakplaat in de oven en laat eventjes bakken tot de kaas gesmolten is. Haal de bakplaat uit de oven. Laat afkoelen. Doordat de kaas gesmolten is, is hij in elkaar gevloeid en heb je nu perfecte kaashartjes. Lekker zo of op een stukje brood waaruit je ook hartjes hebt gestoken.

Aperitiefhartjes

Met kleine uitsteekvormpjes in hartjesvorm kan je overal hartjes uitsteken. Wat dacht je van kaas allerhande, komkommer, hesp, wortel, wit of bruin brood, Pumperninkel, radijs, courgette, etc. Een paar ideetjes:

Mozarella-tomaat

Steek hartjes uit schijfjes mozarella en tomaat. Leg ze op elkaar en versier met een stukje basilicum.

Groen - geel - oranje

Schil dikke wortelen en snij ze daarna in schijfjes van zo'n 3 mm. Haal uit ieder schijfje een hartje. Schil een komkommer en snij in schijfjes van zo'n 3 mm. Haal uit ieder schijfje een hartje. Steek hartjes uit een plakje kaas (Gouda of jonge kaas). Leg de drie kleuren hartjes nu op elkaar.

Broodhartjes

Steek hartjes uit boterhammen. Steek hartjes uit een schijfje hesp. Steek hartjes uit courgetteschijfjes of uit augurk. Stapel de drie laagjes op elkaar.

Radijshartjes

Steek hartjes uit bruine boterhammen. Steek hartjes uit schijfjes van een dikke radijs. Smeer platte kaas op de boterhammenhartjes. Doe de radijshartjes er op. Bestrooi met stukjes bieslook.

Pumperninkelhartjes

Het zure Duitse desembrood is ook goed bruikbaar voor een aperitiefhapje. Steek hartjes uit de pumperninkel. Doe hierop hartige kaas in hartjes.

Hartjes voor in de soep

Ook voor de soep kan je lekkere hartjes maken.

Croutonhartjes

Steek hartjes uit boterhammen met de kleinste hartenvorm. Bak even in een pan met boter of olijfolie tot ze goudbruin zien. Lekker in kervelsoep, erwtensoep of tomatensoep!

Bladerdeeghartjes

Steek hartjes uit bladerdeeg met de kleinste hartenvorm. Bak even in een beboterde ovenschotel tot ze goudbruin zien. Lekker in aspergesoep.

Griesmeelhartjes

Meng 80 gr malse boter met 180 gr fijne griesmeel. Voeg drie eieren toe, zout, peper en nootmuskaat. Giet dit mengesel op een beboterde ovenplaat met een dikte van ongeveer 1 cm. Laat een uur opstijven. Steek hartenvormpjes uit. Zet een pot gezouten water op. Wanneer het water kookt, dompel je de vormpjes 1 à 2 minuten in het water. De hartjes zijn klaar wanneer ze boven komen drijven. Haal ze uit het water en laat ze uitdruppen op een stuk keukenpapier. Lekker in een heldere groentenbouillon!

Gehakthartjes

Maak je gehakt aan zoals gewoonlijk, met of zonder kruiden. Rol je gehakt uit op je aanrecht met een dikte van zo'n 2 centimeter. Met een uitsteekvormpje in de vorm van een hartje steek je nu hartjes uit. Bak de hartjes in de pan of warm ze op in de oven. Lekker bij kriekjes! Om het nog "hartelijker" te maken, kan je ook hartjes uit boterhammen steken. Wanneer je deze hartjes nu in het kriekensap sopt, heb je ook nog eens rode hartjes bij je gehakthartjes!

Harteneitjes

In de winkel verkopen ze speciale vormpjes waar je een ei in kan bakken. Een van die vormpjes is een hartje. Leg je vormpje in de pan. Giet hierin een ei: je hebt nu een paardenoog (spiegelei) in de vorm van een hartje. Of klop je ei op met peper en zout, giet het in het vormpje: je hebt een hartenomelet. Lekker bij hartenboterhammetjes.

Hartige hartentaartjes

Je hebt kleine hartenvormpjes om taartjes in te bakken. Enkele ideetjes voor hartige hartentaartjes:

Hartenquiche

Bedek de hartenvormpjes met bladerdeeg. Maak er gaatjes in met een vork. Laat eventjes bakken in de oven. Klop eitjes op met peper en zout en doe hierin kleine stukjes hesp of spek. Doe dit mengsel in de taartjes. Bestrooi met geraspte kaas en zet in de oven tot de kaas gesmolten is en het ei is opgestijfd.

Hartentaartje met asperges

Bedek de taartvormpjes met bladerdeeg. Maak er gaatjes in met een vork. Laat eventjes bakken in de oven. Klop eitjes op met zout, peper en muskaatnoot. Leg asperges in de taartvorm en overgiet met het mengsel. Bestrooi met geraspte kaas. Zet in de oven tot de kaas gesmolten is en het ei is opgestijfd.

Hartentaartje met groentjes

Blancheer kleine stukjes wortel, broccoli, bloemkool, courgette en tomaat. Bedek de taartvormpjes met bladerdeeg. Maak er gaatjes in met een vork. Laat eventjes bakken in de oven. Klop eitjes op met peper en zout. Doe de stukjes groenten in de taartvorm. Giet het eimengsel erover. Bestrooi met geraspte kaas. Zet in de oven tot de kaas gesmolten is en het ei is opgestijfd.

Zoete hartentaartjes

Met dezelfde hartenvormpjes kan je ook zoete dessertjes maken. Enkele ideetjes.

Clafoutishartjes

Beboter het hartenvormpje goed. Doe er krieken in, die je goed hebt laten uitlekken. Maak een mengsel met 100 gr suiker, 100 gr bloem, 3 eieren die tot omelet zijn geklopt, 25 cl melk, en een snuifje zout. Giet dit mengsel over de krieken in het taartvormpje. Haal uit de oven wanneer het mengsel goudbruin ziet. Bestrooi met poedersuiker. Lekker lauw of koud.

Appelhartentaartje

Bedek de taartvormpjes met bladerdeeg. Maak er gaatjes in met een vork. Laat eventjes bakken in de oven. Snij appeltjes in hele dunne schijfjes. Schik ze in het taartvormpje. Bestrooi met een beetje bruine suiker en doe er stukjes boter op. Zet in de oven tot het deeg goudbruin ziet.

Fruithartjes-fondue

Met het kleine uitsteekvormpje kan je ook fruit tot hartjes omtoveren. Snij hartjes uit mango, appel, banaan, ananas, kiwi, aardbei, peer, etc. Smelt chocolade en doe het in een fonduepannetje boven een theelichtje. Dop je fruithartjes in de chocolade. Lekker!

Zo, keuze te over om een heel hartjesmenu te maken of een hartentoets te geven aan je diner. Niet alleen voor Valentijn, maar ook voor bijvoorbeeld Moederdag of Vaderdag, of nog om je vriend, vriendin, zoon of dochter te verrassen. Succes er mee!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie…
Zomerse zuurkool: zuurkoolrecept met ananasZomerse zuurkool: zuurkoolrecept met ananasZuurkool eet je meestal in de winter, maar dit recept is ook heerlijk in de zomer. Zuurkool met ananas in bladerdeeg of…
Valentijn smoothiesValentijn smoothiesMaak Valentijn bijzonder met één van de volgende Valentijn smoothies. Sommige van deze smoothies zijn ideaal voor een on…
Crumble, een heerlijk productEen heerlijke gratin met een krokante kruimellaag: crumble is comfort food bij uitstek. Enkele suggesties voor zoete én…

Suikerbeesten: Geschiedenis en receptRond december breekt de tijd weer aan van het lekkere eten en de feestjes. Het eerste feest is het grote Sinterklaasfees…
De herkomst van de sojaboon en gebruik in de keukenDe herkomst van de sojaboon en gebruik in de keukenSoja is in de Nederlandse keuken steeds meer ingeburgerd geraakt. Althans de bekendheid met het bestaan van dit product…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.