Kattenvoer en voedingsstoffen

Kattenvoer en voedingsstoffen De kat, ons beste maatje, een vriend voor het leven, een dier dat je niet graag zou missen. Door de jaren heen werd de voeding van katten verbeterd en zo werd ook de leeftijd van de kat hoger, de keuze hierbij tussen B-merken en A-merken (zoals Royal Canin, Eukanuba, Iams, Pro Plan en Hill's) zijn essentieel, een uitgebalanceerd menu voor de kat is belangrijk en heeft vele voordelen. Hieronder kun je terug vinden wat belangrijk is voor jouw kat en uiteindelijk een keuze maken in de voeders.

Geschiedenis

Tot het jaar 1900 zorgden katten voor hun eigen voer, namelijk door middel van muizenvangst. Een enkele keer kwamen ze in de gelegenheid om met de pot mee te eten, de kat kreeg dus de restjes, in sommige gevallen kreeg de kat ook wel slachtafval. Echter, naarmate de jaren verstreken en de mensheid zich ontwikkelde, de steden groter werden en ongediertebestrijding beter, kwam er meer vraag naar kattenvoeders wat zich eerst uitte in het ontstaan van kattenbrood, een mengsel van vlees, deeg en bouillon wat lang houdbaar was.

Al snel volgde er fabriekskattenvoer, het begin van de vele kattenvoederlijnen die later ontstonden.

De kat en het voer

Katten zijn kieskeurige dieren, niemand die een kat bezit zal dit ontkennen. Katten proeven slecht, daarentegen ruiken ze wel weer uitmuntend, katten selecteren hun voer dus ook op reuk in de eerste plaats. Ze hebben een neus voor hoogwaardige eiwitten en zullen hier dus ook op selecteren. Echter, zelfs als voer hoogwaardige eiwitten heeft wil dit nog niet zeggen dat de rest van de voedingsstoffen goed uitgebalanceerd zijn, sommige katten selecteren hun voedsel op het gevoel het geeft tijdens het eten of als het verteerd wordt in hun lichaam, maar zaak is aan de mens om dit voedsel toch goed uit te balanceren, de kat kan uiteindelijk niet zeggen of ze een goed gevoel krijgt van iets of zich juist niet optimaal voelt, kies de juiste kattenvoeding met goede uitgebalanceerde voedingsstoffen, het helpt de kat en u hebt veel langer lol van u kat, schrik niet van de prijzen van A-merken, want je hoeft véél minder te voeren van een A-merk als van een B-merk, uiteindelijk lopen de prijzen ongeveer gelijk. Bovendien voorkomt het vele problemen zoals blaasgruis, tandsteen en nierfalen.

Kattenvoeders vandaag de dag

Er zijn zogenaamde A voeders en B voeders, B voeders kun je krijgen in elke supermarkt en hier en daar in dierenwinkels of tuincentra, A voeders zijn verkrijgbaar in uitsluitend dierenwinkels, tuincentra en bij dierenartsen.

Verder kun je ook nog natvoer krijgen en hebben, voornamelijk de A-merken, een scala aan verschillende soorten kattenvoeders die niet alleen gericht zijn op de medische toestand van een kat, maar zich ook richt op algemene verzorging van de tanden, of zelfs op een specifieke raskat.

B-Merken

De zogenaamde B merken zijn op zichzelf niet erg slechte kattenvoeders, ze voldoen prima, maar doen wel duidelijk onder aan de A-merken, bijvoorbeeld: Er zit een verhoogde hoeveelheid zout in, iets wat vroeger veel erger was, nu een stuk minder, maar toch nog steeds slecht voor katten die het moeten hebben van zoutarme diëten. Daarbij voegen diervoeders van B merken vaak groente toe aan kattenvoeders, iets wat volkomen nutteloos is, een kat kan geen plantencellen verteren, de voedingsstoffen waar ze het van moeten hebben en die ook in groenten voorkomen, wordt in het wild altijd gehaald uit de maag van hun prooidier, waar het voedsel al grotendeels verteerd is. Bij B-merken is hier geen rekening mee gehouden.

Er zijn nog andere nadelen, namelijk, de kat heeft meer voedsel nodig daar er relatief gezien erg weinig voedingsstoffen in een brokje zitten, daardoor ontlasten ze ook meer. Verder stinkt de ontlasting erger als bij A-merken en worden katten vaak ook minder oud als katten die voortdurend voer van A-merken krijgt. Bekijk het als het hart, elk dier en ook de mens heeft een gemiddeld aantal hartslagen in zijn of haar leven, afhankelijk van hoe gezond dit leven geleefd wordt kan dit gemiddelde iets hoger of lager liggen. Dit werkt in feite zo met alle organen in het lichaam. Bij B-voeders moeten de organen van de kat véél harder werken om voldoende voedingsstoffen uit het voer te krijgen en als het daar mee klaar is moet het ook veel harder werken om van het overtollige, onverteerde voedsel af te kunnen komen, daar dit een veel grotere hoeveelheid is als bij A-voeders. De organische klokjes raken dus sneller uitgetikt omdat ze veel harder moeten werken.

Links, B-merk, brokje breekt voor de tand erin zinkt. Rechts A-merk, tand penetreert het brokje dat door een vezelachtige structuur de plak en tandsteen wegduwt / Bron: NeveahLinks, B-merk, brokje breekt voor de tand erin zinkt. Rechts A-merk, tand penetreert het brokje dat door een vezelachtige structuur de plak en tandsteen wegduwt / Bron: Neveah
Verder zijn er ook meer directe aanwijzingen die zich uiten door slechtere voeding. (Ter herhaling: B-voeders zijn niet écht slecht, maar wel minderwaardig!) De vacht van de kat glanst bijvoorbeeld minder, katten komen slecht door hun vacht heen als ze verharen en ze stinken meer uit hun bek, als katten wat ouder worden krijgen ze ook sneller last van rottende tanden, dit komt door de verkeerde vorming van de brokjes in B-voeders. Katten kluiven normaal gesproken op hun prooi, daarmee verwijderen ze tandsteen, met B-voeders wordt aan deze behoefte niet voldaan, de brokjes springen al uit elkaar bij een beetje druk terwijl ze juist over de tanden heen moeten schuiven om plak en tandsteen te verwijderen.

A-Merken

Het verschil van A-merken met B-merken mag duidelijk zijn na het lezen van het kopje 'B-merken', hier aan toe te voegen bij A-voeders is het volgende: Mineralen en vitaminen zijn veel beter uitgebalanceerd en bij sommige merken zelfs gericht op specifieke kattenrassen zoals de Siamees of de Pers, ook worden deze kattenvoeders aangepast aan katten met bijvoorbeeld blaasgruis en haarballen. Vandaag de dag zie je ook B-merken volgen in deze trend, maar hier geldt nog steeds dat de A-merken véél beter uitgebalanceerd zijn! Vergis je niet, als je Pro Plan in de supermarkt ziet staan is dit nog steeds een B-merk, er is echter een betere variant van hetzelfde merk beschikbaar wat wél als A-merk beschouwd wordt. Laat je dus goed adviseren!

Een aantal A-merken zijn:
  • Royal Canin
  • Eukanuba
  • Pro Plan (niet alle!)
  • Hill's
  • Iams

Oral Care

Verder zijn er ook speciale voeders (in de A-merkenlijn) gericht op Oral Care. De tand zakt door het brokje heen en de vezels die in het brokje zitten poetsen de tand schoon. Bij Oral Care is dit effect veel groter en zakt de tand veel verder door dan bij A-merken die gericht zijn op de basisvoeding. Oral Care is dan ook een belangrijke toevoeging aan de basisvoeding van de kat.

Natvoer

Ook natvoer is verkrijgbaar in A- en B-merken, het grootste verschil tussen beiden is dat in de A-merken veel meer vlees zit en de voedingsgehalten beter zijn. Echter mag natvoer nooit gebruikt worden als basisvoer, het bezit onder geen beding voldoende voedingsmiddelen voor een gezonde kat en heeft nog als naar bijeffect dat het stinkt en vliegen aantrekt. De enige reden waarom een kat op uitsluitend natvoer gezet mag worden is door advies van de dierenarts (zoals bij zieke of oude katten). Natvoer mag best gebruikt worden als extratje, welk merk je dan gebruikt is niet echt van belang, one way or another, het is geen basisvoer, het is een snoepje voor de kat en het ligt geheel aan de eigenaar of deze de kat wel of geen natvoer wilt geven. Echter, let wel, bij sommige volledige kattenvoeders, zoals de Royal Canin Feline Health Nutrition wordt aangeraden om helemaal geen additionele voeders aan het dieet toe te voegen.

Dieetvoeding

Katten kunnen, net zoals mensen, vele verschillende aandoeningen krijgen, voor elke aandoening is er een specifiek soort voeding aanwezig, dit, wederom, ook alleen in A-merken, vergis je niet in de B-merk variant, ondanks dat er minder vetten in zitten zijn de voedingsstoffen nog steeds niet goed uitgebalanceerd, iets wat nog belangrijker is bij een kat met een probleem als bij een gezonde kat. Voorbeelden van problemen waar dieetvoeders voor zijn zijn als volgt ingedeeld door categoriën:
  • Problemen met de lagere urinewegen: Struviet, calciumoxalaat en blaasontstekingen zonder duidelijke aanwijzingen.
  • Problemen met: Nieren, lever, cystine- en uraatblaasstenen.
  • Hypo Allergeen of Sensitivity Controll voor Overgevoeligheid voor voedsel met als symptomen: Huidproblemen, diarree, braken, jeuk en maag of darmklachten.
  • Gebitsverzorgende voeding (Zie Oral Care) voor katten met gebitsproblemen, of als ondersteuning.
  • Diëet voor katten met overgewicht.
  • Diëet voor katten met spijsverteringsstoornissen zoals diarree of vermindere spijsvertering.
  • Voeding voor katten met diabetes.
  • Ondersteunende voeding voor na operaties of ziekte, verkrijgbaar in poedervorm.
  • Voeding voor katten met gewrichtsproblemen.
  • Vloeibare voeding voor katten met uitdrogingsverschijnselen, diarree of braken rond operaties.
  • Voeding afgestemd op de behoeften van gesteriliseerde of gecastreerde katten.

Let wel: Sommige voeders zijn uitsluitend te verkrijgen bij de dierenarts! Experimenteer nooit met dit soort voeders, ook niet als ze in de dierenwinkel te verkrijgen zijn, als je een probleem vermoed bij je kat vraag dan op zijn minst advies bij een specialist, of zorg voor zekerheid: Laat je kat onderzoeken bij de dierenarts.

Vitaminen, mineralen, voedingsstoffen. Wat doen ze nou eigenlijk allemaal?

Elke kat heeft zijn of haar behoefte aan een uitgebalanceerd menu, maar waar werken alle bestanddelen nou voor?
Er zijn een aantal categorieën die weer onder zijn verdeeld in verschillende onderdelen. Voor specifieke uitleg van de verschillende onderdelen raad ik aan bij Bronnen en Referenties onder aan deze pagina te kijken, even naar de Royal Canin site te gaan en dan op 'Voedingsbibliotheek' onder 'diëetvoeding' te klikken.

Koolhydraten:

Koolhydraten zijn een bron van energie, bevorderen gezonde darmen, verbeteren het immuunsysteem, helpen bij een betere innerlijke hygiëne en zorgen voor een stabiele spijsvertering. Koolhydraten zijn:
  • Zetmeel
  • FOS
  • MOS
  • Cellulose
  • Suikers

Vetten

Vetten zijn een erg effectieve energiebron voor de kat en een bron voor essentiële vetzuren. Het verbeterd de gezondheid van de vacht en huid en helpt bij de voortplanting. Verder heeft het een ontstekingsremmende werking, werkt als zuurstofvoorziening van de cellen en helpt bij lichamelijke inspanning. Vetten zijn:
  • Vetzuren
  • Omega 3
  • Omega 6

Eiwitten

Eiwitten helpen tegen hartziekten, bij inspanning, als energievoorziening, is een belangrijke aminozuur bron, bezit voedingsanti-oxidanten, helpt bij vernieuwing, opbouw en transport van cellen, bevordert de hormoonhuishouding en helpt bij het functioneren van schildklieren en bijnieren. Eiwitten zijn:
  • Aminozuur
  • Essentiële aminozuren
  • L-Carnitine
  • Caseïne
  • Collageen
  • Taurine
  • Tyrosine

Mineralen

Mineralen hebben misschien wel de meest diverse functies, ze helpen bij botconstructie, groei en zenuwpulstransmissie, zorgen voor de synthese van hemoglobine, voorkomt bloedarmoede en bevorderd celademhaling, helpt bij de energiehuishouding in de cellen, is onderdeel van de energiehuishouding en de celstructuur van cel en celmembramen, voorkomt ziekten die veroorzaakt worden door vrije radicalen, is van belang bij een goede kwaliteit van vacht en nagels, verbeterd de spijsvertering, is essentieel voor een goede kwaliteit van het kraakbeen en gebeente, zorgt voor een cellulair evenwicht, reguleert dorst en urineafscheiding, helpt de voortplantingsfuncties en functioneert als transport voor vitaminen. Mineralen zijn:
  • Calcium
  • Chelaten
  • Kobalt
  • Koper
  • IJzer
  • Jodium
  • Magnesium
  • Mangaan
  • Fosfor
  • Kalium
  • Selenium
  • Natrium
  • Zwavel
  • Zink

Vitaminen

Ook vitaminen hebben een scala aan functies, zo zorgt het voor de energiehuishouding van cellen, zorgt voor DNA-en eiwit synthese, voorkomt bloedarmoede, helpt bij de stofwisseling van aminozuren, is onderdeel van zenuwtransmissie, is een antioxidant, beschermt tegen vrije radicalen, helpt bij botgroei en mineralisering, zorgt voor een goede huid en vachtkwaliteit, helpt bij het functioneren van het zenuwstelsel, helpt bij zicht, voortplanting en de bestrijding van infecties, voorkomt artrose en remt het verouderingsproces en uiteindelijk helpt het ook nog bij de bloedstolling. Vitaminen zijn:
  • Pantotheenzuur
  • Biotine
  • Foliumzuur
  • Niacine
  • Pyridoxine
  • Riboflavine
  • Thiamine
  • Vitamine A
  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Vitamine K
  • Vitamine D

Eindconclusie:

Een uitgebalanceerde voeding is essentieel voor de gezondheid en een hoge leeftijd van de kat. Kies het juiste merk en kijk niet gelijk in de portemonnee, een zak van 3 kilo A-merk is dan wel heel wat euro's duurder, maar van een B-merk voer je makkelijk 3 keer zo veel. Kijk goed naar de behoeften van je kat en laat je adviseren door een specialist en eventueel door de dierenarts.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kracht van een merkDe kracht van een merk kan in geld worden uitgedrukt. In de praktijk worden hier verschillende berekeningswijzen voor ge…
Chasin' denim kledingChasin' denim kledingChasin' is een kledingmerk dat verkocht wordt in de winkels van score. Het is een merk geworden met eigen Chasin winkels…
OPI en haar nagellakOPI en haar nagellakHet wordt tijd om het beroemde nagellak merk OPI eens onder de loep te nemen. OPI is één van de beste nagellak merken en…
Meer betalen voor het merkEen merk wordt vaak gelijkgesteld met de kwaliteit van een product. Een duur merk wil echter nog niet zeggen dat het pro…

Het hondenras HovawartDe Hovawart is een hondenras dat ontstaan is in het begin van de 20e eeuw. Het ras behoort tot de molossers en heeft een…
De blauwe rus en de nebelung omschrevenDe blauwe rus is een kat met een heel eigen karakter. Rustig, vriendelijk, maar terughoudend tot vreemden. Dit ras besta…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Seaq68, Pixabay
  • Royal Canin - www.royalcanin.nl
  • Royal Canin vitaminen en mineralen - http://www.royalcanin.nl/iok/?p=voeding
  • Diverse boeken uit de opleiding Dierverzorging nivo 3
  • Afbeelding bron 1: Neveah
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 07-07-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.