Striae: we gaan door!

Striae, ookwel striemen genoemd, ontstaan doordat de onderhuidse bindweefsel scheurt. Dit gebeurt doordat je huid, in een te korte tijd, te veel oprekt. Vaak zie je dit bij mensen met een plotselinge gewichtstoename, intensieve krachttrainers, tijdens een groeispurt of bij zwangere vrouwen. Striae oogt als paarsrode strepen op de huid. Met de tijd worden deze witter, waardoor ze iets lijken te vervagen. Bij de meeste mensen scheurt naast hun huid, vooral ook hun hart bij het zien van hun striae.

Striae


Voorkomen

Om striae te voorkomen moet je dus je huid zo soepel mogelijk proberen te houden. Dit kan je doen door jezelf met een vette crème of olie in te smeren. Het is aan te raden om tegelijk je huid er bij te masseren. Hiermee bevorder je de bloedtoevoer en houdt je de huid dus gezond en vitaal. Er zijn vele verschillende middeltjes te vinden ter preventie. Je kunt standaard producten gebruiken als olie, uierzalf of een bodylotion. Ook zijn er, van verschillende merken, gespecialiseerde zalfjes en crème-tjes ontwikkeld, die striae beweren te voorkomen en genezen. Een tip is om je huid eerst goed te scrubben. Hiermee verwijder je de dode huidcellen en kan de crème ed beter en dieper in de huid trekken.

Veel mensen zweren ook bij vitamine E. Dit is een sterk in vet oplosbare anti-oxidant, welke de vetrijke onderlagen van de huid goed kan bereiken. Vitamine E is onder andere goed voor je bloedtoevoer en dus ook voor de gezondheid van je huid. Het is in verschillende vormen te verkrijgen. Je kunt het bijvoorbeeld als een crème gebruiken, maar ook innemen als capsules.

Evenals de hiervoor genoemden, draagt ook het drinken van voldoende water bij aan een gezonde huid. Net als het eten van voldoende groente en fruit.

Als je zwanger bent, kan ondersteunende kleding en een stevige bh ook iets helpen.

Helaas is het ontstaan van striae niet aan onze hand; het is namelijk genetisch bepaald. Meestal kan je dus al aan je ouders en andere familieleden aflezen of jij het ook krijgt. Maar laat dit niet je hoop ontnemen! Gebruik dit eerder als stimulatie om harder je best te doen om het te voorkomen. Alle beetjes helpen!Begin dan ook vroegtijdig met het smeren, want als ze er eenmaal zitten, is de kans minimaal dat je ze weer weg krijgt. Ben je bezig met krachttraining, let dan goed op dat je niet te vlug ‘groeit’. Veel zwangere vrouwen reageren terneer geslagen, zodra ze zien dat ze desondanks alles, toch striae hebben gekregen. ‘Zie je wel, het helpt niet’. ‘Het is niet te voorkomen’. Nee, het is over het algemeen niet te voorkomen, maar je kan het wel beperken! En misschien dat het voor jou wel net dat beetje is, waarmee het weg blijft!

Genezen

Echt compleet effectieve middelen/ methodes om striae te ‘helen’ zijn tot nu toe nog niet ontdekt. De meeste mensen geven bij het horen van dit bericht ook meteen hun hoop op. Ze vergeten hierbij, dat ze door dat te doen, alleen maar dat feit versterken. Striae zijn in feiten littekens. Veel mensen ontdekken vaak, na een verloop aan jaren, dat een oude litteken enigszins is vervaagd of zelfs is verdwenen. Met de juiste verzorging kun je dit bevorderen of aansporen. Bij striae zijn de collageenbanden in het bindweefsel opgerekt of gescheurd. Bij zwangerschap, is het dan ook verstandig om de eerste drie maanden na de bevalling door te blijven gaan, met het goed verzorgen van je huid. Hiermee help je je huid in feite een handje, zijn originele staat terug te krijgen. Corrigerend ondergoed helpt daarnaast je buik(huid) ‘bij elkaar’ te houden. Al snel zullen de opgelopen ‘littekens’ verharden en dan is er zo goed als niets meer aan te doen.

Zoals gezegd, alle beetjes helpen. Zo zijn er dus mensen die ondanks alles, intensief zich blijven insmeren. Deze mensen ervaren een grotere verbetering met de jaren! Er zijn zelfs mensen die beweren het deels of zelfs geheel er van verlost te zijn. Deze mensen begrijpen dat het heelproces veel tijd en moeite kost, maar geven hun hoop niet op en geloven in de kracht van hun lichaam.

Mentaal

Het blijft een feit dat de meesten striae blijven behouden. Mocht het te genezen zijn, dan kost dit uitermate veel moeite en tijd. Hopelijk komt er een dag waarop ze de ultieme middel of therapie ontdekken. Tot die tijd, zullen wij er mee moeten leren leven. Voor veel mensen is het krijgen van striae een harde klap op hun leven. Vooral bij zwangere vrouwen worden er reacties gegeven als ‘ach, je hebt er iets moois voor terug’. Veel mensen snappen niet, dat dit zeggen juist pijn kan doen. Veel zwangere vrouwen durven na hun bevalling, zich ook niet meer in een bikini te hijsen of een kort shirtje aan te trekken. Ze voelen zich alleen en geïsoleerd. Dit is jammer. Want het is waar, dat het voor iets moois is geweest! Eigenlijk zou je er dus trots op moeten zijn! Die stap zetten is moeilijk, maar misschien als jij de eerste bent, dan zal je zien dat je niet de enigste bent. Er zijn zó veel mensen die last hebben van striae, waarom er nog voor schamen? Al zouden we het allemaal gewoon laten zien, dan zou niemand er meer van opkijken. Het hoort bij het leven en het is uiterst normaal.

Gun jezelf de tijd om aan het beeld te wennen! Probeer je blik er niet op te focussen, maar kijk naar jezelf als geheel. Heb je er nog niet helemaal vrede mee, dan kun je het altijd een beetje maskeren door de juiste kledingkeuze. Continu maatregelen treffen, van jezelf insmeren/ inmasseren tot dure therapiën, zullen op ten duur zeker iets aan resultaat opleveren. Al is dit wel minimaal, maar alle beetjes kunnen helpen. Omdat je toch in het heden leeft, zal je er met een positief oog naar moeten leren te kijken. Vaak vallen ze na verloop van tijd niet eens meer zo op en voor de zwangeren is het een blijk van het echte vrouwzijn!
© 2007 - 2024 Meetie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Striae. Ontstaan, behandelen en voorkomen!Striae. Ontstaan, behandelen en voorkomen!Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met striae, ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Maar ook andere…
Striae / striemen verminderen met crèmesCrèmes behoren tot de meest gebruikte remedies om striae of striemen te verminderen. Hoewel we van deze producten geen m…
Striae, wat is het?Striae is een herkenbaar probleem voor veel vrouwen. Het kan zelfs een reden zijn om niet meer naar het zwembad te gaan.…

Geboren met de zuignap-vacuümpomp-ventouseGeboren worden gaat niet altijd even vlot. Een bevalling kan enkele minuten of zelfs enkele uren duren. Maar wat als de…
Het begin van een bevallingHet begin van een bevallingHet begin van een bevalling is niet altijd makkelijk te herkennen. Je kan te maken krijgen met valse weeën (voorweeën),…
Meetie (23 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.