Zonnebrand (verbranden)

Zonnebrand (verbranden) Als je verbrandt krijg je een rode pijnlijke reactie op de huid. Dit ontstaat wanneer de huid teveel UV-straling (ultraviolette) heeft gekregen. Mensen met een licht huidtype hebben meer kans op verbranden dan mensen met een donker huidtype.

Zonnebrand


Hoe ontstaat het?

Als je te lang in de zon ligt wordt je blootgesteld aan een teveel aan UV-straling. Het voelt vaak heerlijk aan en het is vooral lekker met een klein briesje wind. Na een paar uur voel je dat je een branderige en rode huid hebt. Niet iedereen weet dat verbranden erg slecht is voor het lichaam. Ook versnelt verbranden het verouderen van de huid, je krijgt rimpels en het verhoogd het risico op huidkanker.

Gradaties

  • 1e graads verbranding: Je huid is lichtrood en verdwijnt na 3 dagen zonder vervellen.
  • 2e graads verbranding: Je huid is vurig-rood en verdwijnt na 3 dagen met vervellen.
  • 3e graads verbranding: Je hebt een roodblauwe en pijnlijke huid die na 4 dagen gaat vervellen.
  • 4e graads verbranding: Je huid is zo ernstig verbrandt dat er blaren op de huid komen, na 4 dagen zal de huid helemaal vervellen.
Het advies is om voorbij de 3e graads verbranding een arts te waarschuwen!

Behandeling

Bij 1e en 2e graads verbranding kan je het best after sun of lotion gebruiken. Als je pijn begint te krijgen kan je paracetamol slikken en bij jeuk een verkoelende zalf. Bij 3e en 4e graads verbranding een koude douche van 10 tot 15 minuten nemen, 2 tot 3 liter water per dag drinken en bij pijn mag je natuurlijk altijd paracetamol innemen.

Soorten UV-straling

  • UV-C: Dit is de krachtigste UV-straling, deze bereikt het aard oppervlak niet.
  • UV-B: Deze straling wordt grotendeels door de dampkring tegengehouden. UV-B is de grootste aandoener van zonnebrand en huidkanker.
  • UV-A: Dringt heel makkelijk tot het aard oppervlak door en richt het minste schade aan. Bij een hoge dosis UV-A kan het wel leiden tot zonnebrand en huidkanker.

Hoe kun je het voorkomen?

  • Ga niet te lang in de zon liggen als je huid er nog niet aan gewend is. Ga bijvoorbeeld eerst 20 minuten, en bouw dat dan langzaam op.
  • Als je denkt dat je gaat verbranden, trek dan een t-shirt aan.
  • De zonnestralen zijn het sterkst tussen 11.00 en 15.00 uur.
  • Water, sneeuw en strand weerkaatsen de uv-stralen en zorgen dus dat je sneller verbrand.
  • Hou baby's uit de zon. Leg ze onder een parasol en geef ze een zonnehoedje.
  • Het is belangrijk om om de 2 uur zonnebrandcrème op moet smeren. Hoe hoger de beschermingsfactor is die je smeert, hoe langer je in de zon kan blijven zitten zonder te verbranden. Nadat kinderen zijn wezen zwemmen, weer opnieuw insmeren.
  • Als je overgevoelig bent voor zonlicht, kun je 'sun blocker' gebruiken. Deze crème biedt extra bescherming tegen de zon.

Huidtypes

Huidtype Factor
Huidtype 1Factor 30
Huidtype 2Factor 15-20
Huidtype 3Factor 10-15
Huidtype 4Factor 5-10

Zie hier wat voor huidtype jij hebt in de tabel huidtypes

Lees verder

© 2010 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnebrand: preventie en behandelingEen langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht kan een verbranding van de huid tot gevolg hebben. Een verbrandde…
Zonnebrand, voorkomen en behandelenZonnebrand. Het is lekker warm, de zon schijnt lekker en er heerst een aangenaam briesje. Heerlijk maar wel gevaarlijk w…
De donkere huid en zonnebrandOmdat een donkere huid juist voorkomt in landen waar de zon erg sterk is en vaak schijnt, denkt men al snel dat dit huid…
Welke factor zonnebrandcreme moet ik gebruiken?Welke factor zonnebrandcreme moet ik gebruiken?Verbrand! Even genieten van de zon kan resulteren in een pijnlijke verbrande huid. Zonnebrandcrèmes kunnen dit voorkomen…

Roodvonk: symptomen, besmettelijk, oorzaak en behandelingRoodvonk: symptomen, besmettelijk, oorzaak en behandelingRoodvonk is een kinderziekte die vooral voorkomt bij kinderen vanaf 3 tot 6 jaar, maar een jonger kind, een baby, een ou…
Bronnen en referenties
  • http://www.sun-safe.nl/
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenfolders/NHGPatientenfolder/PF28.htm
  • http://www.huidinfo.nl/zonnebrand.html
  • http://www.huidarts.com/cgi-bin/patinfo.pl?cgifunction=form&fid=1027966756
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 08-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.