Nieuw-Zeeland, twee werelden in één | Bezienswaardigheden

Nieuw-Zeeland, twee werelden in één | Bezienswaardigheden Nieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden, die veel van elkaar verschillen. Het Noordereiland kenmerkt zich door haar vulkanische karakter, grote bossen en geisers. Het is dan ook niet gek dat er veel scènes uit Lord of the Rings zijn opgenomen. Ook zijn er mooie zandstranden te vinden, watervallen en druipsteengrotten. Het Zuidereiland daarentegen biedt met de Southern Alps een wintersportgebied, gekenmerkt door gletsjers en meren. In het uiterste zuiden vind je ook indrukwekkende fjorden en het letterlijke hoogtepunt van Nieuw-Zeeland: Mount Cook. De Maori gaven Nieuw-Zeeland de naam 'Aotearoa' (Land van de Lange Witte Wolk) mee, toen zij hier eeuwen geleden arriveerden. Door zijn vele tegenstellingen, leuke steden, boeiende Maori-cultuur, stranden, bergen, gletsjers, jungle en vulkanische landschappen, wordt Nieuw-Zeeland door velen het Paradijs op Aarde genoemd. De inwoners van Nieuw-Zeeland worden kiwi's genoemd, en zijn over het algemeen zeer vriendelijk en relaxed van aard.

Algemene Informatie

  • Hoofdstad: Wellington
  • Taal: Engels en Maori
  • Munteenheid: Nieuw-Zeelandse dollar
  • Religie: Christelijk
  • Klimaat: Subtropisch in het noorden, in het zuiden meer gematigd.
  • Beste reistijd: november tot maart
  • Tijdverschil: + 10 uur (zomer) en + 12 uur (winter)

Lord of the Rings

Hobbiton / Bron: Ricardo Helass, PixabayHobbiton / Bron: Ricardo Helass, Pixabay
Wie op het Noordereiland komt, zal veel herkenning zien uit de film The Lords of The Rings. Deze trilogie is hier namelijk opgenomen. Bekende gebieden zijn:
  • Matamata – Hobbiton
  • Tongarino National Park – Mount Doom
  • Kiatoke – Rivendel en River Anduin
  • Fort Dorset in Setoun – Bree

Het dorpje Hobbiton (dat in de Lord of the Rings films dienst deed als 'The Shire') is voor liefhebbers van de films echt een bezoek waard. Het is er toeristisch, maar het hobbitdorpje is wel prachtig om te zien. Je kunt er onder leiding van een gids langs de hobbit-huisjes wandelen.

Het Noordereiland

Auckland

Auckland / Bron: Nadine Simoner, PixabayAuckland / Bron: Nadine Simoner, Pixabay
Auckland is de grootste stad van Nieuw-Zeeland en is schitterend gelegen aan het water. Een spectaculaire activiteit is hier de Auckland Bridge Climb, waarin je in 2,5 uur de 67m hoge brug over de haven van Auckland kunt beklimmen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Ook vanaf de SkyTower heb je een schitterend uitzicht over de stad, haven en de omliggende vulkanische gebieden. Nabij Auckland bevinden zich 2 natuurparken: Trounson Kauri Park en Waipoua Kauri Forest. In deze laatste staan de Kauri-bomen centraal, die wel 50m hoog kunnen worden.

Badplaatsen

De badplaatsen op het Noordereiland zijn meestal gesitueerd in baaien, en hebben mooie stranden. Enkele bekende badplaatsen zijn:
  • Paihia
  • Russell
  • Whangarei
  • Cape Reinga
  • Ninety Mile Beach

Waipoua Forest

Kauri-boom / Bron: Travolution360, Flickr (CC BY-ND-2.0)Kauri-boom / Bron: Travolution360, Flickr (CC BY-ND-2.0)
Het grootste kauri-reservaat van Nieuw-Zeeland, hier kun je verschillende oude kauri-bomen bewonderen. Denk aan de Tane Mahuta (de heer van het woud), die al 2.000 jaar oud is. Andere bezienswaardige bomen zijn The Four Sisters en Te Matua Ngahere (de vader van het woud).

Waitomo

Waitomo kent slechts één echte attractie: een gloeiwormengrot. De wormen verlichten hun achterlijf om vliegjes aan te trekken. De wandeling door de grot zelf is kort, maar het aaneensluitende boottochtje in het donker is onvergetelijk.

Rotorua

Rotorua ligt in het midden van het eiland, op vulkanische grond, en dankt zijn bekendheid aan de Maori. Hier kun je kennismaken met hun kunst, maar ook met het Whakarewarewa Thermal Reserve. Dit is een reservaat met als spectaculairste bezit de Pohutu Geyser, die tot wel 40m hoog kan spuiten. Ook vind je er diverse kokende meertjes en poeltjes vol met 'modder-bubbels'. In Rotorua kun je ook een heilzaam bad nemen in een thermale bron.

Wai-O-Tapu

Artist Palette / Bron: Moritzklassen, PixabayArtist Palette / Bron: Moritzklassen, Pixabay
Nog zo'n bijzonder thermaal reservaat. In Waiotapu Geotermal Park kun je een rondwandeling van drie kilometer maken langs enkele bijzondere geothermische verschijnselen. Het 'Artist Palette' is één van de meest indrukwekkende, een meer in de kleuren oranje, geel en blauw waar een constante stoom vanaf komt.

Lake Taupo - Tongariro National Park

Lake Taupo is het grootste meer van Nieuw-Zeeland, het meer zit vol met forel. Heel bekend is Tongariro National Park, Nieuw-Zeelands eerste National Park. Het park ligt in een groot vulkanisch berglandschap, met drie grote vulkaankraters ter hoogte van meer dan 2000 meter. Op de hellingen hiervan is het prima skiën. De blauwgroene meren, de lavarotsen en de roodbruine kraters geven het park een haast surrealistische uitstraling. Veel toeristen wandelen de Tongariro Crossing, een pittige wandeling door het landschap van Mount Doom uit de LOTR-films.

Mount Egmont

Dit Nationale Park ligt vlakbij New Plymouth. In het park vind men regenwouden en veel zeldzame vogels.

Wellington

Wellington / Bron: 377053, PixabayWellington / Bron: 377053, Pixabay
Welligton is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en is gebouwd op heuvels rond Port Nicholson Bay. Deze baai loopt uit in de Cook Strait, het water dat Nieuw-Zeeland in tweeën deelt. De stad bezit een haven waar watersport bedreven kan worden. Het is een kleinschalige stad met een gezellig centrum. Vanuit Wellington kun je ook de ferry pakken naar het Zuidereiland.

Zuidereiland

Het schitterende Zuidereiland bevat een gigantisch berggebied, de Southern Alps genaamd. Indrukwekkend is Mount Cook (3764m) in het National Park Mount Cook. Ook bevat dit gebied Lake Manapuri, het mooiste meer van Nieuw-Zeeland en de Milford Sound, een gletsjer die verdwenen is in het graniet.

Net als op North Island zijn ook hier scènes uit Lord of the Rings opgenomen:
  • Mount Owen – Deemrildalheuvels
  • Ben Ohau Sheep Station
  • Glenorchy – Amon Hen en Lorien

Nelson

Deze badplaats ligt aan Tasman Bay, je vindt hier de meeste zonneuren van heel Nieuw-Zeeland. Tahunaui Bay is het bekendste strand. Vanuit de haven van Picton rijdt je via de Queen Charlotte Drive naar Nelson, een mooie autoroute over een bochtige bergweg, met uitzicht op de baaien onder je.

Abel Tasman

De Split Apple in Abel Tasman National Park / Bron: Tongariro, PixabayDe Split Apple in Abel Tasman National Park / Bron: Tongariro, Pixabay
Het Abel Tasman National Park is een geliefde bestemming voor wat actie tijdens je vakantie in Nieuw-Zeeland. Laat jezelf met een bootje door het park varen en stap uit op één van de uitstappunten. Je kunt hier goed wandelen en kajakken. Vergeet niet de bijzondere 'split apple rock' te fotograferen.

Kaikoura

Kaikoura is dé plaats in Nieuw-Zeeland om walvissen te spotten. Dit kan per boot maar ook - heel spectaculair - per vliegtuig. Je moet uiteraard wel mazzel hebben, maar dolfijnen zijn hier regelmatig te spotten en met wat mazzel kun je hier dus ook potvissen spotten.

Punakaiki

Punakaiki / Bron: Narya, PixabayPunakaiki / Bron: Narya, Pixabay
Punakaiki ligt aan de ruige westkust van Nieuw-Zeeland. Dé toeristische attractie hier zijn de Pancake Rocks. De rotsen zijn hier geërodeerd tot laagjes 'pannenkoek'. Een bijzonder natuurverschijnsel, zeker met de beukende zee onder je.

Franz Josef

In Nieuw-Zeeland kun je op één dag makkelijk van +25 graden naar de sneeuw gaan. Het land kent twee bekende gletsjers, Franz Josef en Fox Glacier. Je kunt naar beide gletsjers een wandeling maken en ze vanaf een afstandje spotten. Je kunt ze ook per helikopter bezoeken en een wandeling op de gletsjer zelf maken.

Haast Pass

De Blue Pools / Bron: Archivo Murciélago Blanco, Flickr (CC BY-SA-2.0)De Blue Pools / Bron: Archivo Murciélago Blanco, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Ondanks de naam is het echt af te raden om de Haast Pass af te raffelen. Achtereenvolgens kom je hier een paar mooi bezienswaardigheden tegen: waterval Roaring Billy, de Thunder Creek Falls en de helderblauwe Blue Pools, waar je ook kunt zwemmen in het (ijskoude) kristalheldere water.

Queenstown

Deze schilderachtige stad ligt aan de oever van Lake Wakatipu. Het is een populair vakantieoord, onder andere voor skivakanties, bungeejumpen, raften en paragliding. In deze gezellige stad kun je ook prima een drankje doen en het is een goede plaats om verschillende excursies te doen. Een aanrader is een tochtje met de Shotover Jet, waarin je in een powerboat door een nauwe kloof wordt gevaren en alle kanten op wordt geslingerd. Tip: rijd vanuit Queenstown naar Glenorchy, een plaatsje van niets maar de route er naartoe is waanzinnig mooi.

Miljord Sound

Milford Sound / Bron: Julius Silver, PixabayMilford Sound / Bron: Julius Silver, Pixabay
De Milford Sound is goed te bezoeken vanuit Te Anau. Vanuit dit plaatsje worden veel excursies georganiseerd naar Milford Sound (je kunt er ook zelf naartoe rijden). De beste manier om de 'Sound' te bezoeken is met een boottochtje, pas varend tussen de hoge bergen krijg je een goede indruk van deze indrukwekkende fjord.

Mount Cook / Lake Pukaki

Mount Cook is de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. De mooiste manier om hem te bezoeken is door de wandeling door 'Hooker Valley'. Een wandeling van twaalf kilometer over een grotendeels vlak pad, met onderweg uitzichten op een ruige rivier, verschillende gletsjers en natuurlijk het letterlijke hoogtepunt: de besneeuwde toppen van Mount Cook.

Mount Cook / Bron: MemoryCatcher, PixabayMount Cook / Bron: MemoryCatcher, Pixabay
Vlakbij Mount Cook vind je Lake Pukaki. Een werkelijk knalblauw meer waarbij je als je er foto's van ziet, je waarschijnlijk denkt dat dit gephotoshopt is. Niet dus!

Akaroa

Akaroa staat bekend als een van dé plekken in Nieuw-Zeeland waar je kunt zwemmen met dolfijnen. Je gaat met een vissersboot de zee op en dan maar afwachten of de dolfijnen zin hebben in een zwemtochtje. Ook opvallend in Akaroa zijn de vele Franse benamingen, Akaroa werd dan ook gesticht door Franse kolonisten.

Dunedin

Deze van oorsprong Schotse stad is net als Christchurch een studentenstad en bevat de oudste universiteit van Nieuw-Zeeland, Ottago University.

Christchurch

Christchurch / Bron: Makalu, PixabayChristchurch / Bron: Makalu, Pixabay
Christchurch wordt ook wel ’s wereld meest Britse stad buiten Groot-Brittannië genoemd. Er zijn dan ook veel Victoriaanse gebouwen te zien, ook zijn er veel parken. Mooi is de Anglicaanse Kathedraal, vanwaar je de Zuidelijke Alpen kunt zien liggen. Op het gebied van cultuur is er veel te beleven in Cristchurch, daarnaast is het ook een studentenstad. In 2011 verwoestte een hevige aardbeving een groot deel van de stad.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reisverslag Nieuw-Zeeland: NoordereilandReisverslag Nieuw-Zeeland: NoordereilandMet de camper een maand lang door Nieuw-Zeeland, van Auckland op het Noordereiland tot Christchurch op het Zuidereiland.…
Auckland de poort van Nieuw ZeelandVanaf het moment dat de Britse zeevaarder James Cook voet aan land zette in Nieuw Zeeland, kwamen de Britten in grote ge…
De geschiedenis van de MaoriDe Maori is een volk dat in Nieuw-Zeeland woont. In dit artikel zal de Maori geschiedenis beschreven worden en wat de hu…
Toerisme in Nieuw-ZeelandToerisme in Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland, bekend van de vogel die kiwi wordt genoemd, Lord of The Rings en natuurlijk de prachtige natuur. Een vaka…

Sharm el Sheik, EgypteSharm el Sheik, EgypteSharm el Sheik is een badplaats in Egypte, gelegen op het Egyptische schiereiland Sinaï. Het is een toeristische trekple…
Australië, verder weg kan bijna niet!Australië, verder weg kan bijna niet!Australië is het kleinste continent wat we kennen, toch is het 210 keer zo groot als Nederland. Australië is een populai…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 13-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.