Moestuin op Fridtjof Nansen-School

Fridtjof Nansen basisschool in Rotterdam heeft een grote moestuin die achter het gebouw is aangelegd. In deze tuin groeien vruchten en groenten die geplant zijn door de leerlingen tussen 4 en 12 jaar. Een paar maal per jaar wordt er in de tuin gewerkt. De oogst eet men gezamenlijk op. Aardbeien, radijsjes, besjes; de oogst kan van alles beslaan. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave


Kinderen leren spelenderwijs

De schooltuin wordt niet zomaar gehouden om de leerlingen wat ontspanning te geven. Het is een belangrijk educatief onderdeel van de lessen over natuur en milieu. Door met zaden en planten te werken leren de kinderen hoe planten groeien. Ze leren dat een plant verzorgd moet worden en wat voor verschillende planten er bestaan. De tuin is ontstaan in 2006. De inrichting van de schooltuin is gebaseerd op ideeën van de kinderen. Deze zijn verzameld en gegeven aan een hovenier en vader van één van de kinderen, Stefan Bol. Hij heeft de ideeën uitgewerkt.

Salade uit eigen moestuin

In de tuin staan diverse vruchtenstruiken zoals de kruisbes en de rode bes. Tussen de vaste planten zijn er eetbare bloemen in de tuin zoals de courgettebloem en de Oost-Indische kers. Aardbeienplanten, Sjalotten en rode ui zijn eenvoudige en dankbare planten in de moestuin die het altijd goed doen. Sla is een veel voorkomende plant in de moestuin. In principe kun je met een paar slablaadjes, wat groene kruiden, een sjalotje en een paar eetbare bloemen een lekkere verse salade maken als bijgerecht. Natuurlijk wordt goed geleerd dat je niet zomaar alle bloemen kunt opeten. Op de Fridtjof Nansen school hebben de kinderen lessen in eten maken; bijvoorbeeld: hoe versier je een taart? Door zelf gekweekte vruchtjes te gebruiken, vervult de moestuin meerdere educatieve doelen.

Zie de tomaat groeien

Tomaat is een lekkere en gezonde groente. De tomatenplant doet het altijd lekker in de moestuin. Het opvallendste aan de tomatenplant uit eigen tuin is dat vrijwel iedereen deze tomaat veel lekkerder vindt dan de te vroeg geplukte kastomaat die we bij supermarkt en groenteboer aantreffen. Zowel de minitomaatjes als de gewone tomaat doen het goed buiten. Pluk ze als ze precies rijp zijn en je zult nooit meer naar een kastomaat verlangen. Dat geldt ook voor kinderen want de winkeltomaten zijn veel zuurder dan de zoetige moestuintomaten.

Vlindertuin

De moestuin is bij deze school niet heel zakelijk ingericht, maar eerder speels en natuurlijk. Er is een speelstukje met een soort mini-doolhof en een klein bos waarin rond gerend kan worden. Zo is de moestuin een gewaardeerd onderdeel voor alle leerlingen. De multifunctionaliteit richt zich op drie vlakken; de moestuin, het speelgedeelte en het klaslokaal in de vlindertuin. Een openlucht-klaslokaal klinkt niet alleen erg leuk. Het is voor leerlingen een aangename ervaring om les te krijgen buiten hun lokaal. Bovendien kan het tijdens een hittegolf een uitkomst zijn om even buiten les te krijgen.

Ouders helpen mee

Op deze Rotterdamse basisschool gaan eens in de zes weken de ouders samen met de kinderen in de tuin werken. Dat maakt de tuin tot een buurtproject dat de schoolfunctie overstijgt. De tuin is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. De ouders snappen dat het onderhoud van een moestuin veel tijd en energie vergt die je met zijn allen samen met gemak kunt opbrengen. De moestuin maakt de ouders meer betrokken bij de school waardoor men de school nog beter leert kennen. Dat biedt alleen maar voordelen.

Vogelverschrikker in de moestuin

Iedereen weet dat niet alleen mensen vruchten en sla lekker vinden maar ook vogels. Van oudsher trachten boeren en tuinders vogels te verjagen met vogelverschrikkers. Dat is dus een mooi extra creatief onderdeel van de moestuin achter school. Kinderen kunnen tijdens handvaardigheid ervaring opdoen hoe hun bouwwerken het houden in wind en regen. Wat is de sterkste vogelverschrikker? Welke vogelverschrikker is het meest effectief? Daarnaast is het leuk om iets te maken wat praktische waarde heeft.

Enthousiast door educatie

Een extra educatief gegeven van de moestuin is gelegen in het contact tussen Fridtjof Nansen en andere scholen in Europa. Ze wisselen ervaringen uit. Een school in Turkije bijvoorbeeld leert welke planten in in Rotterdamse schooltuin groeien. Dit initiatief van deze Rotterdamse basisschool is een mooi voorbeeld van geslaagde onderwijsvernieuwing van binnen uit. Het is jammer dat niet elke basisschool in Nederland een moestuin krijgt om zo de leerlingen enthousiast te maken voor lekker en gezond eten.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…
Woltersum – molen “Fram” visitekaartje van het dorpDe molen “Fram” kan met recht het visitekaartje van het Groninger dorpje Woltersum worden genoemd. De molen bepaalt niet…
Primair onderwijs, welke basisschool kies ik voor mijn kindPrimair onderwijs, welke basisschool kies ik voor mijn kindSpannend! Uw kind gaat voor het eerst naar school, de basisschool. Binnenkort wordt uw kind 4 jaar. Dit betekent dat hij…
Kenmerken van de openbare basisschoolKenmerken van de openbare basisschoolWanneer het tijd is om een kind aan te melden voor een basisschool, merken veel ouders op dat er erg veel keuze is op di…

Studeren: hoe doe je dat?Je hebt je diploma behaald, je voor een vervolgopleiding ingeschreven en je boeken zijn binnen. Kortom, je bent klaar om…
Hoe bronnen vermelden?Bronnen vermelden is niet enkel, zoals velen denken, nodig om de schrijver van je bronnen eer aan te doen of op gerechte…
Bronnen en referenties
  • http://www.fridtjofnansenschool.nl/
  • Rotterdams Dagblad
  • Postiljon (regiokrant Pijnacker)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.