Natuurkamperen met kinderen

Natuurkamperen met kinderen Hoe kamperen in de natuur ontspannend kan zijn voor u en leuk voor de kinderen. Door het makkelijk (en goedkoop) te houden is het leuk en blijft het leuk. U komt helemaal tot rust. Over weer en uitrusting, gezondheid, eten, activiteiten, campings en resultaat.

Weer en Uitrusting

’s Ochtends:

’s Ochtends ligt er vaak dauw op het gras of is het gras nat, omdat het ’s nachts geregend heeft. Het is makkelijk om dan laarzen voor de tent te hebben staan. Natte schoenen zijn vreselijk tijdens het kamperen. U kunt koude voeten krijgen, waartegen dan weer twee paar sokken kunnen helpen.

Overdag:
Tegen teken werkt insmeren bij uw kuiten, liezen, buik en hals met Care+Plus van DEET. Neem ook een verbanddoos (met tekentang en alcohol-reinigingsdoekjes) mee, voor eventualiteiten. Zie ook onder het kopje 'Gezondheid/Teken'.
Een zonnescherm is soms geen overbodige luxe. Deze, zoals die van de HEMA, kunt u ook gebruiken als regenscherm. Indien nodig kunt u het zonnescherm ook nog impregneren met bijvoorbeeld de Spray Waterdicht van het Kruidvat. Neem gezelschapsspelletjes mee voor als het regent.

’s Avonds:

’s Avonds komen de muggen. Cintronella kaarsen van bijvoorbeeld het Kruidvat zijn dan een goede oplossing. Ze helpen trouwens ook tegen wespen. Een ander zeer effectief middel hiertegen is ook en kruidnagel in een bakje water.
Leg een zaklamp binnen handbereik voor als u de tent ingaat als het donker wordt. Een hoofdlamp (bijvoorbeeld van Xenos) is dan handig voor als u naar het toiletgebouw moet. Denk aan reservebatterijen, die u in een afsluitbaar plasticzakje kunt doen.

’s Nachts:

Omdat het ’s nachts koud kan zijn is een aluminiummatje (bijvoorbeeld te koop bij Xenos) onder uw luchtmatras een goede isolator. Een extra deken, naast een goede slaapzak kan ook geen kwaad. Voor zonsopgang is het koudst.
Stop uw kleren – als u gaat slapen - in een plastic zak, dan worden ze niet vochtig. Neem zo wie zo voldoende plastic zakken (bijvoorbeeld pedaalemmerzakken van de Lidl) mee, ze zijn heel nuttig.


Kleding:

Neem niet teveel kleding mee. Het wordt toch vies. Veel sokken (vooral bij kinderen i.v.m. met vocht en zand) en ondergoed is wel makkelijk, maar je kan altijd nog een klein wasje doen met Vloeibaar Wasmiddel voor Thuis en op Reis (bijvoorbeeld van het Kruidvat). Een stel kleren voor als het warm is, voor als het kouder is en voor ‘het net’, als u een uitje maakt naar een stad o.i.d.

Toilet:

Een leeg plastic verfblik om ’s nachts even op te kunnen plassen is een aanrader. Deze kan je eventueel in de voortent plaatsen, zodat u niet weer ‘door de teken’ hoeft. Alles wat nat wordt is lastig (zeker gezien het wisselvallige weer in Nederland). Neem daarom een kleine keukenhanddoek mee voor het – elke dag - tandenpoetsen en een grote handdoek voor het – toch minder vaak - douchen. En ga douchen als de zon schijnt.

Drogen:

Als het mooi weer is, is het handig om de slaapzakken, etc. te luchten. Ze worden toch vochtig. Neem dus voldoende extra touw mee, zodat u een waslijn tussen twee bomen kunt spannen.

Luiers, lakens, plaid etc.:

Neem voldoende luiers mee. Het is lastig om uw kind als u naar bed gaat nog even te laten plassen.
Het is hygiënisch om nog een onderlaken in de slaapzak te leggen. Het vangt het vuil op van uw voeten en is handig in verband met transpireren. Ook kan u eventuele teken of andere beestjes eenvoudig zien en het dan uitkloppen. Het laken kunt u ook makkelijker even luchten, dan uw slaapzak.
Leg over de luchtmatrassen etc. een plaid (kampeerkleed). Dit houdt de ‘onderboel’ bij elkaar en houdt het netjes. Hier bovenop kunnen de slaapzakken. Een klein kussen ligt wel zo gemakkelijk.

Muizen:

Neem plastic busjes (bijvoorbeeld een lege Boer'n Vla van de Zuivelhoeve) mee om koffie, koekjes, thee, suiker, muesli, etc. in te doen. De rest als dan kan goed opbergen in de auto (zelfs in de achterbak kunnen muizen komen!) en anders de etenswaar in een zak ergens hoog ophangen. Muizen knabbelen aan alles. Dus hang ook uw thee- en handdoek (en slabber!) hoog aan een lijntje. Hier kunt u de waslijn voor gebruiken, zie onder vorig kopje ‘Drogen’.
De binnentent - indien nodig - ook onderaan goed afsluiten, bijvoorbeeld met toilettas, zak met schoenen, matje, plasticzakken, o.i.d. Anders lopen de muizen ’s nachts over uw slaapzak.


Gezondheid

Rugklachten:

Een iets hogere stoel (bijvoorbeeld een vissersstoel van de Xenos) is een goede oplossing voor mensen met eventuele rugklachten. Het ’s nachts goed warm houden in bed voorkomt rugklachten. Gebruik een aantal onderlagen. Van onder naar boven: 1. Isolatiematje, 2. Luchtmatras en 3. Plaid en dan uw slaapzak en extra deken.

Voor meer informatie, zie het artikel Praktische tips ter voorkoming van rugklachten.

Teken:

Iedere avond is het nodig om voordat u gaat slapen uw medekampeerders te controleren op teken. Hopelijk zitten ze dan nog niet te vast en kunt u ze er gewoon ‘afschieten’ met uw wijsvinger. Anders zijn er natuurlijk drastischer maatregelen nodig, waarover genoeg informatie (op internet of bij de huisarts) te vinden is. Een zeiltje voor de binnentent is ook preventief. Met een borstel kunt u dan eventuele teken, die daar lopen, wegvegen. Bedenk wel, dat hoewel een lange broek en blouse met lange mouwen ter voorkoming van teken praktisch zijn, ze nog tussen uw kleren kunnen kruipen.

Eten

Als u in de natuur bent is alles lekker. Ook de eenvoudigste maaltijd. Omdat u de producten niet koel kunt houden, moet u handig zijn. Maar voor enkele dagen kunt u wel iets goed houden in een koeltas, zoals brood en boter zelfs iets langer.

Ontbijt:

Voor het ontbijt is muesli (bijvoorbeeld van Euroshopper bij de AH) met gekookt water heel handig.

Middageten:

Een paar evergreens of sultana’s met een appel is voldoende. Maar een maaltijd met een pot pindakaas, appelstroop, een pakje smeerkaas (bijvoorbeeld van Froma d’Or van de Aldi) en brood (dat u dan af en toe koopt) is ook mogelijk. In plaats van brood kunt u ook rijstwafels meenemen.

Avondeten:

Neem bijvoorbeeld gedroogde maaltijden (in 6 minuten klaar!) mee van de Lidl (Mexicaans rijstgerecht of Kerrierijst met kip van het merk Kania) of Xenos (Spaghetti Bolognese van Grand’Italia, Ravioli of Nasi van Knorr). Vul dit aan met een stuk komkommer of een tomaat.

Tussendoortjes:

Gedroogde worstjes en chips doen het iedere keer goed.

Activiteiten

Op de camping:
Op het camping valt natuurlijk altijd wel wat te doen. Hutten bouwen (help even – doe suggesties - en laat het daarna aan de kinderen over), boom klimmen, ‘het terrein verkennen’ (door de bossen struinen) en een kampvuur. Voor het kampvuur neemt u bijvoorbeeld, marshmallows, knakworstjes en voorgebakken broodjes mee. Een stok heeft u zo gevonden. Is er zand in de buurt, dan kunt u ‘het schepje, harkje en emmertje’ meenemen, maar met ‘stokken slepen’ en met de handen graven is vaak al goed. Neem wat boeken o.i.d. mee voor uzelf en uw kinderen. In de natuur is het heerlijk lezen.

Buiten de camping:

Een wandeling in de buurt van de camping is altijd leuk. U krijgt dan een idee, waar uw nieuwe ‘thuis’ is. Heeft u een fiets mee, dan kunt u de omgeving natuurlijk wat verder bekijken. En een uitstapje naar een dorp of stad, haalt u weer even weg uit de toch soms wat primitieve omstandigheden.

Regen:
Als het de hele dag regent kunt u bijvoorbeeld naar de dichtstbijzijnde IKEA gaan. Daar kunt u ook nog goedkoop een warme maaltijd gebruiken, die u dan ‘thuis’ niet meer hoeft te maken.

Picknicken:
U hoeft niet ver te gaan om het gezellig met uw kinderen te hebben. Vaak is het dichtbij al mooi. Ga daar bijvoorbeeld picknicken en neem het beleg en boterhammen of rijstwafels mee. Een kleed, dat aan de onderkant geplastificeerd is handig voor op de (natte/vochtige) grond.

Campings

Mooi en goedkoop natuurkamperen kunt u bijvoorbeeld bij de Nederlandse Toeristen Kampeer Club, Staatsbosbeheer en de Stichting Natuurkampeerterreinen. In de campinggids van de ANWB - selectie: rustig gelegen, (middel)klein (t/m 100) - zijn ook leuke campings te vinden. Een andere mogelijkheid is ANWB Vrijbuitens voor een actieve kampeervakantie door mee te helpen de natuur - waar u verblijft - te onderhouden.

Resultaat

Eén dik boek moet toch wel uit te lezen zijn en uw kinderen hebben zich reuze vermaakt. Vergeet u echter niet de tent en de slaapspullen goed te drogen voordat u ze opbergt. Dan heeft u er het volgende jaar weer plezier van.
© 2010 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paalkamperen: met een tentje in het bosZomaar ergens in het bos uw tent opzetten? In Nederland is wildkamperen niet toegestaan, maar voor wie graag wil overnac…
Glamping: een nieuwe kampeertrendGlamping: een nieuwe kampeertrendEen van de nieuwe vakantietrends van 2014 is glamping. Glamping is een samenvoeging van de woorden 'glamoureus' en 'kamp…
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Tips bij het kamperen in een tentTips bij het kamperen in een tentKamperen is iets wat mensen al jarenlang doen. Eigenlijk is kamperen al zo oud als de mensheid. Het kamperen in een tent…

Bern, Camping Eichholz, Zwitserland, mooie stadscamping!Camping Eichholz in Bern, Zwitserland, is een van de beide stadscampings in de Zwitserse hoofdstad. Het unieke van Eichh…
De mooiste campings in Sardinië - ItaliëDe mooiste campings in Sardinië - ItaliëSardinië heeft tal van prachtige campings en de omgeving is rijk aan natuurgebieden, wandel- en fietsroutes, mooie winke…
Bronnen en referenties
  • www.anwb.nl/kamperen
  • www.natuurkampeerterreinen.nl
  • www.kampeerclub.nl
  • www.staatsbosbeheer.nl
Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 24-10-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.