Cel- en weefselonderzoek geven duidelijkheid

Cel- en weefselonderzoek geven duidelijkheid Vaak geven een lichamelijk onderzoek, een röntgenfoto of echografie een duidelijke indicatie voor de uiteindelijke diagnose. Om meer zekerheid te krijgen is ook extra cel- en soms ook weefselonderzoek nodig. Deze onderzoeken via biopsie of punctie moeten uiteindelijk de gewenste duidelijkheid verschaffen. Dit is de manier om de juiste aanpak tot genezing te bepalen.

Weefselonderzoek belangrijk voor je gezondheid


Ons lichaam, weefselonderzoek

Elk weefsel in ons lichaam bestaat uit cellen met kenmerkende eigenschappen. Bij ernstige aandoeningen als kanker zien die cellen er anders uit en gaan ze een andere functie vervullen in het lichaam. De celeigenschappen zijn namelijk veranderd en dus krijgt de cel andere opdrachten. Ook kunnen er cellen tussen zitten die er gewoonweg niet thuis horen. Microscopisch onderzoek van de cellen, cytologie genoemd, ligt dan voor de hand. Een verdergaande vorm van onderzoek is het weefselonderzoek, histologie genaamd. Het weefsel wordt dan meestal verkregen via een punctie of biopsie.

Celonderzoek

Bepaalde vormen van kanker of hun voorstadia kunnen door middel van cytologisch onderzoek worden vastgesteld. Hoe vroeger men er bij is, hoe sneller de behandeling kan plaats vinden, en hoe groter de kans op genezing in deze gevallen is. Een ander voordeel van celonderzoek is dat het verkrijgen van de sample minder ingrijpend is dan bij een punctie of biopsie. Door wat cellen van de oppervlakte weg te schrapen, bijvoorbeeld uit de baarmoederhals of van de wang, kan gemakkelijk aan een monster worden gekomen. Soms volstaan de cellen in de urine of ander lichaamsvocht. Na fixatie en kleuring kunnen de gewonnen cellen worden bekeken onder de microscoop. Dit doet de analist of de patholoog. Uiteindelijk zullen zij aan de mate van afwijking van de cellen, kunnen vaststellen of zich een kanker heeft ontwikkeld en zo ja of deze zich nog in een pré-stadium bevindt. Het lukt met dit onderzoek niet om vast te stellen hoe ver een en ander zich in het lichaam verspreid heeft. Vaak wil men daarom meer zekerheden. In die gevallen zal men overgaan tot een aanvullend weefselonderzoek.

Weefselonderzoek

Histologisch onderzoek wordt dus gebruikt om nog meer zekerheid te krijgen. Soms kunnen bepaalde klachten bijvoorbeeld uit meerdere oorzaken voortkomen. Weefselonderzoek geeft niet alleen zicht op de kwaal, maar ook op de beste behandeling van de kwaal. Via biopsie of punctie kunnen vaak de weefselmonsters worden verkregen. Soms is het helaas nodig om een groter stuk weefsel chirurgisch weg te nemen. Vervolgens wordt het weefsel bewerkt, wat, uitzonderingen daar gelaten, enkele dagen kan duren. Aanvullende bewerkingen van de monsters kunnen nodig zijn om het ziekelijk weefsel beter zichtbaar te maken.

De patholoog

De patholoog zal meerdere plakjes van de monsters uitgebreid bestuderen. Na zijn conclusies, worden de monsters netjes opgeborgen om eventueel ook nog later aanvullend onderzoek mogelijk te maken. Dit kan nodig zijn voor een contra-expertise, maar ook voor vervolgonderzoek om vast te stellen of misschien ook nog andere lichaamsdelen zijn aangetast. Het kan tot slot ook nodig zijn,om te kunnen vaststellen hoe de reactie van de patiënt is op de ingezette behandeling.

Slot

Celonderzoek en weefselonderzoek zijn een onmisbaar instrument geworden om te bepalen wat je hebt en, nog belangrijker, uit te stippelen hoe je het beste en het snelst weer beter kunt worden.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pathologisch Anatomisch Laboratorium, Klinische PathologiePathologisch Anatomisch Laboratorium, Klinische PathologiePathologisch Anatomisch Laboratorium, iedereen heeft er vast wel eens van gehoord. De meeste mensen kennen het voornamel…
Deelgebieden BiologieDeelgebieden BiologieBiologie is de leer van levende wezens, levensvormen en levensverschijnselen. Biologie kent vele deelgebieden en indelin…
Anatomie, fysiologie, topografie en pathologieWat is het verschil tussen anatomie, fysiologie, topografie en pathologie? En wat is precies het verschil tussen histolo…
Ependymoom: Tumor in hersenen of ruggenmergEpendymoom: Tumor in hersenen of ruggenmergEen ependymoom is een zeldzame vorm van een tumor in de hersenen of het ruggenmerg die ontstaat uit één van de ondersteu…

Hoe je koorts meten?Hoe je koorts meten?Wanneer spreek je van koorts, wanneer van verhoging? Maakt het uit hoe of waar ik de koorts meet? En hoe zit dat met kin…
De Pest en EuropaVan de 13e tot de 18e eeuw was het misschien wel volksziekte nummer één. Als de pest eenmaal zijn intreden in een stad o…
Reacties

Nel, 27-01-2010
Bij mijn man is stembandkanker geconstateerd en is de hele molen in gang gezet adhv. scopie, kijken met het blote oog via keel, neus en ct.scans. Het hele behandelplan uitgezet op basis van de scan, waarnemingen. Gedurende het proces van 6 weken ellende en voorbereidingen is er een biopsie gedaan en de uitslag hiervan is vooralsnog tegenstrijdig. Behandeling stopgezet. Een tweede biopsie volgt over 6 weken. De psychische schade is inmiddels aangericht en de onzekerheid is zo mogelijk nog groter. Wat is de toegevoegde waarde van een tweede biopsie? De klachten zijn er niet minder om. Moeheid, stemverlies enz. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Nel,
Zeer vervelend allemaal, maar het gebeurt wel vaker. Als een biopsie tegenstrijdig is met de eerste visuele conclusie, wil men zekerheid hebben, om uw man de juiste behandeling te kunnen geven. Probeer de huidige fase juist positief op te pakken: misschien valt de uitslag mee en blijkt er een andere oorzaak voor de klachten te zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Irene Garms, 07-10-2007
In juli 2007 is na CT scan en bonchroscopie duidelijk vermoeden van kanker uitgesproken door behandelend longarts; een tumor van 21/2 cm in de linkerlong en uitzaaiingen aan de rechteronderkant van de long en in de lever.

Nu, na uitgebreid cel en weefselonderzoek (grotere stukken weefstel chirurgisch weggehaald) is er nog geen duidelijkheid. (men denkt nu aan een ontsteking!) In dit geval lijkt het er op dat uitgebreid cel en weefselonderzoek geen duidelijkheid geven. Deze mogelijkheid vind ik niet terug in dit artikel. Is hier bij de auteur wel meer over bekend? Reactie infoteur, 24-05-2020
Beste mevr. Garms,
Hoewel ik onmogelijk op individuele gevallen kan ingaan, lijkt het bij u uitgevoerde cel- en weefselonderzoek de aanwezigheid van een tumor onvoldoende tot niet te bevestigen. Ook dat betekent dus meer duidelijkheid en goed nieuws, ondanks of dankzij een vervelende ingreep. Bij onzekerheid kunt u vragen om een contra-expertise op basis van het inmiddels weggenomen weefsel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 05-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.