Zelf duimen afleren

Veel kinderen duimen. Op zich is dit niet erg, maar het moet niet te lang gaan duren of te veelvuldig. Het moet geen probleem gaan worden. Sociaal, omdat kinderen uw kind op school gaan plagen om de onduidelijke spraak of financieel door noodzakelijk bezoek aan de logopedist of orthodontist. Over de reden van duimzuigen. Over de gevolgen van duimen, neus- en mondademhaling. En hoe u uw kind kunt helpen om het duimen af te leren.

Waarom duimzuigen?

Zuigen is een natuurlijke behoefte van een baby. Tussen het eerste en tweede levensjaar verdwijnt deze zuigbehoefte en wordt het zuigen op bijvoorbeeld een duim een gewoonte. Duimzuigen is in feite een vervanging van de tepel van de moeder en gebeurt om de zuigbehoefte te bevredigen. Het geeft kinderen een stukje veiligheid en geborgenheid. Nadeel is dat duimzuigen moeilijk is af te leren als een kind ouder wordt. Het is dan een afwijkende mondgewoonte geworden.

Gevolgen van duimen

  • Een afwijkende spraak: de tong kan lui worden. Problemen in de spraak kunnen ontstaan door verkeerde mondgewoonten, zoals veelvuldig duimzuigen, met als gevolg een verkeerd gebruik van de tong. Problemen in de spraak uiten zich als onduidelijk spreken, meerdere letters niet goed uitspreken en slissen. Bij het uitspreken van de klanken S, Z, T, D, L, N en soms de R komt de tong tussen de tanden. Uw kind zal dan naar een logopedist moeten;
  • Vervorming van de bovenkaak en de ‘boogstand’ van de boventanden, waardoor uw kind op latere leeftijd mogelijk een beugel nodig zal hebben en naar de orthodontist moet;
  • Een verkeerde tongligging (niet tegen het gehemelte), waardoor een afwijkende slik ontstaat met de tong tegen/tussen de tanden geperst;
  • Mondademen, ademen door de mond in plaats van door de neus. Ademen gebeurt van nature door de neus. ’s Nachts ligt een kind dat duimt, ook vaak met een open mond te slapen.

Waarom is een neusademhaling beter?

NeusademhalingGevolgen neusademhalingMondademhalingGevolgen mondademhaling
Neus verwarmt ingeademde luchtMinder snel verkoudenKoude, vuile, droge lucht door mondSneller verkouden of ziek. Bij verkoudheid open mond: vicieuze cirkel
Neushaartjes filteren luchtVerkleining kans op infecties luchtwegenDroge mond en minder slikkenOorontsteking, gehoorverlies en spraak- en taalontwikkelingsachterstand
Neusslijmvliezen bevochtigen luchtVoorkomen irritatie van keel en luchtwegenMond openSpieren van lippen, tong en wangen verslappen, minder goed verstaanbaar
Meer inspanning door neusdoorgangBetere en actievere lichaamshoudingSlappe spieren van lippen, tong en wangenSlappe uitspraak en slissen
Bevordert slijmafvoer uit neusMinder kans op chronische neusverstopping of ontsteking Openhangen mond en minder slikken Speeksel uit de mond (kwijlen)
Gelijkmatige druk van tong op bovenkaakUitgroei bovenkaak in breedte voor ruimte tanden en kiezen;Bevordering goede uitspraak Slappe spieren Lastig met mond dicht eten (slordig eten)
Verversing lucht in middenoor door vaker slikkenMinder kans op oorontsteking Uitdroging mond Geen speeksel ter bescherming tegen schadelijke bacteriën: tandbederf

Hoe duimen afleren?

Duimen is een gewoonte, daarom zal de duim vaak ongemerkt in de mond verdwijnen. Vanaf het vierde jaar zijn de meeste kinderen in staat om mee te werken aan het afleren van duimen. Belangrijk is, dat het kind het ook zelf wil. U zult dus eerst moeten uitleggen, waarom het moet afleren te duimen. Vervolgens zijn er een aantal effectieve manieren om het kind te helpen:

  • Een pleister op de duim. Doe dit eerst als ouder, maar laat het daarna aan het kind zelf over. In het begin zal de pleister er ‘vanzelf’ afvallen;
  • Sporttape op de duim. Dit werkt beter, want het kan wel een week blijven zitten;
  • Beloon het kind als het bijvoorbeeld een halve dag niet heeft geduimd;
  • Pak ‘duimhand’ vast als het kind bijvoorbeeld bij u op schoot zit of laat het kind iets met beide handen vasthouden;
  • Niet leuk, maar wel leerzaam voor het kind: trek duim uit mond van het kind;
  • Praat samen als het nodig is nog eens over de gevolgen. Een voorbeeld geven is soms handig;
  • Haal ’s avonds en ‘s nachts als het kind slaapt de duim uit de mond en doe de open mond dicht;
  • Spreek af dat, als het kind wil gaan duimen, het een knuffel van u krijgt.

Soms komt duimen – door omstandigheden – weer terug, maar het is dan van korte duur, omdat u en het kind weten hoe het kan worden aangepakt.
Veel succes samen!
© 2010 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met duimen, afleren van duimzuigenStoppen met duimen, afleren van duimzuigenVeel kinderen vinden het fijn om op hun duim, vingers of speen te zuigen. In het eerste levensjaar is de behoefte om te…
Nagelbijten en duimzuigen: slechte gewoonte met een voordeelNagelbijten en duimzuigen: slechte gewoonte met een voordeelNagelbijters en duimzuigers kunnen doorgaans op weinig waardering rekenen. Ze worden vermanend toegesproken over hun sle…
Wat wil jouw baby het liefst, een duim of de fopspeen?Wat wil jouw baby het liefst, een duim of de fopspeen?Vooral in de eerste maanden na de geboorte hebben baby's een sterke zuigbehoefte. Door het zuigen komt de melkproductie…
Duimzuigen: Complicaties van zuigen op vinger of vingersDuimzuigen: Complicaties van zuigen op vinger of vingersVeel baby's en kinderen zuigen op hun duimen of vingers. Sommigen beginnen zelfs al met vingerzuigen als ze nog in de ba…

De voordelen van borstvoeding voor moeder en kindDe voordelen van borstvoeding voor moeder en kindMoedermelk is beter voor het kind dan flesvoeding die uit een potje komt. Maar het heeft voor de moeder ook gezondheidsv…
Met je kind in het ziekenhuisAls je kind ziek is hoop je als ouder dat het snel zal beter worden. Een ziek kind is namelijk niet hetzelfde als een zi…
Bronnen en referenties
  • Consultatiebureau
  • Gemeente
Reactie

Anoniem, 27-01-2013
Mijn dochter duimde ook heel erg veel. Van alles geprobeerd om er vanaf te komen, maar het lukte haar gewoon niet. Haar tanden en kaken stonden echter extreem scheef. Alles stond naar voren, naar achteren, naar links, naar rechts, gedraaid, over elkaar, uit elkaar, haar kaken stonden scheef op elkaar, haar bovenkaak was te smal, ze had een enorme overbeet (2,5 cm) en een open beet. Wat kan er nog meer mis zijn met een gebit? Zodoende sliste ze dus ook enorm dus werden we al doorgestuurd naar de orthodontist toen ze net 7 jaar was. Die keek wel een beetje op van haar jonge leeftijd, maar toen ze haar mond open deed werd het hem al snel duidelijk waarom ze zo jong al was doorgestuurd. Hij schrok er zelfs van en had nog nooit zo'n scheef gebit gezien. Ze mocht meteen al happen en foto's maken. Op basis hiervan werd besloten haar eerst een beugeltje te geven om verergering (voor zover mogelijk) van de stand van de tanden te voorkomen. Dit was een plaatje dat tegen haar gehemelte zat met een draadje om haar tanden. hieraan zat ook een tonghek vast om te voorkomen dat haar open beet verergerde. Die was namelijk ontstaan door infantiel slikken, waarbij ze met haar tong tegen haar voortanden duwde, waardoor deze naar voren gingen groeien. Het was ook de bedoeling dat ze hierdoor stopte met duimen, want dat was nu eenmaal heel hard nodig. helaas deed ze 's nachts haar beugel uit en duimde rustig verder om 's morgens haar beugel weer in te doen. na een half jaar moesten we op controle, waar geconstateerd werd dat haar overbeet groter was geworden. de ortho heeft toen het tonghekje van de beugel afgehaald en een vast tonghek in haar mond geplaatst, dat ze niet los kon halen. Bovendien werd er een stangtje met scherpe haakjes over haar boventanden geplaatst, zodat het duimen pijn deed als ze het probeerde. het heeft heel wat tranen en frustratie gekost, maar ze is nu wel van het duimen af. nu de beugels nog, maar dat duur nog wel een aantal jaar, want het hele traject gaat ongeveer 10 jaar duren. Reactie infoteur, 20-02-2013
Veel succes en sterkte!

Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.