Aandoening: Artrose

Aandoening: Artrose Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Het wordt ook wel slijtage genoemd en komt vooral bij oudere mensen voor van boven de 65 jaar.

Inhoud


Artrose

In Nederland zijn er zo'n 650.000 mensen die artrose hebben. Ongeveer 25.000 mensen krijgen het al op jonge leeftijd (25 t/m 45 jaar). Het kraakbeen tussen je gewrichten zorgen ervoor dat je soepel en flexibel kan bewegen. Tussen het bot en het kraakbeen zit er een gladde laag, dit heet gewrichtskraakbeen. Dit zorgt ervoor dat je gewrichten soepel blijven bewegen. Als het kraakbeen is beschadigd dan gaat het bewegen moeilijk en doet het zeer. Het bot is ook niet goed beschermd meer en kan misvormt worden. Vooral als mensen ouder worden krijgen ze hier last van. Het gaat niet zo erg makkelijk meer als vroeger. Artrose wordt ook wel slijtage-reuma genoemd.

Het ontstaan

Het is nog steeds niet bekend hoe artrose ontstaat. Wat wel bekend is dat het vooral voorkomt bij vrouwen, bij mensen met overgewicht, bij ouderen en bij sporten of beroepen waar je gewrichten veel en zwaar belast worden. Ook kan het ontstaan doordat sommige mensen een aangeboren gewrichtsafwijking hebben of door een zwaar ongeluk waarbij je een zware kneuzing hebt gehad.

Verschijnselen

  • Pijnlijke gewrichten
  • Je kan cystes krijgen
  • Bij aanraking kan het gevoelig zijn
  • Je kan vaak erg stijf zijn
  • Je gewrichten worden minder flexibel

Behandeling

Het is erg belangrijk dat je zo actief mogelijk blijft. Ga daarom af en toe eens een rondje lopen in je woonplaats of ga eens zwemmen of fietsen. Probeer je gewrichten niet te overbelasten. Fysiotherapie kan ook helpen om de pijn niet te verergeren. Ga naar de huisarts om hem te raadplegen over het gebruik van welke medicijnen je nodig heb. Let wel op, medicijnen kunnen artrose niet genezen maar wel helpen de pijn te verminderen. Het kan ook zijn dat je een operatie nodig hebt. Ze maken dan de gewrichten schoon, maar kunnen ook een kunstgewricht erin zetten.

Diagnose

Op grond van je klachten kan het ziekenhuis een diagnose stellen door bijvoorbeeld een bloedonderzoek te doen, radiotherapie of door röntgenfoto's te laten maken. De beste methode is radiotherapie. Bij radiotherapie kunnen ze eventuele afwijkingen zichtbaar maken net als botafwijkingen.

Tips voor mensen met artrose

  • Probeer gezond te leven en dus overgewicht te vermijden
  • Als je artrose hebt aan de knieën en heupen, probeer dan niet te traplopen, te hurken of te knielen
  • Draag stevige en makkelijk lopende schoenen met goede zolen
  • Neem niet de hele dag de zelfde houding
  • Vermijd een lange autorit
  • Slik visolie (omega-3) pillen, dit zijn ontstekingsremmende pillen en tegelijkertijd ook goed voor de weerstand
© 2010 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is reuma, verschillende soorten reumaReuma is een aandoening aan pezen, gewrichten en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aan…
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…
Slijtage van gewrichtenSlijtage van gewrichtenSlijtage komt voornamelijk voor bij ouderen. Artrose wordt veel aan ouderen toegeschreven, maar komt ook bij jongere men…

Gamander, genezend of gevaarlijk?Het plantengeslacht gamander met de officiële naam Teucrium bevat ruim 100 soorten. De soort die het meest als geneeskru…
Slaapproblemen: slaapmedicatie schadelijk?Slaapproblemen: slaapmedicatie schadelijk?Hoeveel slaap een mens nodig heeft varieert per persoon. Als je onrustig slaapt of vaak 's nachts wakker ligt en je over…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/1081/artrose.html
  • http://www.orthopedie.nl/content/gewrichten/artrose.asp
  • http://www.artrose-info.nl/site/pagina.php?pagina_id=388&rubriek_id=107
  • http://www.orthopedie.nl/content/gewrichten/artrose.asp
  • http://www.fysiotherapiedaalmeer.nl/daalmeerfolders/artrose.html
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBL5b.htm
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 25-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.