Beginnen met een aquarium

Beginnen met een aquarium Indien men voor de eerste keer met een aquarium begint is het belangrijk niet meteen teveel ineens te willen. Het opstarten van een aquarium alleen al duurt bijvoorbeeld minimaal één maand om het veilig te kunnen starten. Daarnaast kunnen ook niet alle soorten vissen gehouden worden, zeker voor beginners is het belangrijk eerst zo veilig mogelijk te beginnen.

Locatie aquarium

De locatie waar het aquarium wordt neergezet heeft een zeer grote invloed op de vorming van algen, en daarbij dus de rest van het aquarium. Belangrijk is dat de bak uit het zonlicht wordt weggezet, want het is juist het licht dat de algengroei bevorderd. Een TL-balk, meestal al bij de bak meegeleverd, zorgt voor voldoende licht. Deze hoeft ook maar een paar uur per dag aan te staan, het licht is puur om de planten in het aquarium levend te houden.

Bodem en water

Als de lege bak eenmaal op een geschikte locatie is neergezet, is het belangrijk om te beginnen met de bodem. Er zijn diverse mogelijkheden, maar het makkelijkste is in het begin om een laag voedingsbodem voor planten in de bak te leggen, met daar overheen een zand of grindbodem. Bij grind dient dit wel eerst goed uitgespoeld te worden. Zodra de bodem ligt wordt er pas water toegevoegd aan de bak. Let bij het vullen van de bak met water goed op het breken van de waterstraal door bijvoorbeeld een schaaltje of kommetje. Anders straalt deze namelijk de bodem weg van de plek waar de bak gevuld wordt. Zodra de bak vol zit met water kan het filter, de verwarming en de thermometer aangezet worden. De verwarming kan op zo’n 22 of 24 graden neergezet worden, hier voelen de meeste gangbare soorten vissen zich prima bij. Een extra mogelijkheid is om een luchtpompje in het aquarium te plaatsen. Dit zorgt niet alleen voor decoratieve luchtbelletjes in het aquarium, maar tevens voor extra zuurstof voor de vissen.

Planten

Zodra het water in de bak een temperatuur van minimaal 20 graden heeft bereikt kunnen de planten erin gezet worden. Geschikte planten voor een beginneraquarium zijn er voldoende te vinden, een aquariumzaak kan hier prima bij adviseren. Zorg bij het inzetten van de planten ervoor om de bakjes e.d. te verwijderen die om de wortels zitten en knip de wortels iets af. Dit stimuleert de groei van de wortels, waardoor deze zich sneller vastzetten in de bodem; een veelvoorkomend probleem in beginnersaquaria zijn namelijk de planten die ontworteld worden en bovenin de bak gaan drijven.

Vissen

Nadat de bak gevuld is met water en enkele planten is het wachten op een geschikt evenwicht in het aquarium. Dit kan gemeten worden door een staaltje water mee te nemen naar een aquariumzaak, waar ze dit meestal gratis kunnen meten; echter na 2 à 3 weken draaien van het aquarium zonder vissen kunnen er met een gerust hart de eerste vissen in gezet worden. Verstandig is het dan om te beginnen met een aantal algenetertjes, de Siamese algeneter is hier bijvoorbeeld geschikt voor. Deze kunnen namelijk de eerste algenvorming alvast tegengaan, zodat de bak geschikter gemaakt word voor overige vissen. Een andere mogelijkheid is de Antennemeerval, de Ancistrus dolichopterus. Waar de Siamese algeneter wat territoriaal en agressiever kan worden naar gelang deze ouder wordt, blijft de meerval vriendelijk voor zijn omgeving. Let er wel op dat het inzetten van vissen op een uitermate voorzichtige manier moet gebeuren; de vissen moeten eerst 15 min in de zak in het aquarium gezet worden, zodat de temperatuur overgenomen wordt. Daarna moet er iedere 5 min een scheutje aquariumwater bij het water in de zak toegevoegd worden. Na in totaal 30 min kunnen de vissen met een netje uit de zak gevangen worden en in het aquarium gezet worden. Het water uit de zak waarin de vissen vervoerd zijn is sterk vervuild en dient dus niet meegegoten te worden het aquarium in!

Na zo’n anderhalve week kunnen vervolgens de eerste andere vissen erbij gezet worden. Hiervoor is het belangrijk dat gekozen wordt voor simpele soorten, zoals tetra’s, guppen of bijvoorbeeld roodvinzalmpjes. Deze soorten kunnen veel hebben en kosten niet veel geld. Sommige beginnersvissen dienen echter wel in een schooltje gehouden te worden, die moeten dus niet met te weinig bij elkaar zijn. Pas vanaf dat deze vissen in het aquarium gehouden worden, dient er gevoerd te worden; als er bij de algeneters al gevoerd wordt is er kans op vergiftiging van het water door teveel voer. Zorg überhaupt bij het voeren dat er niet meer voer wordt ingegooid dan de vissen in 5 min op kunnen eten. Teveel voer verpest de waterkwaliteit van de bak en kan een massale sterfte veroorzaken. Als de beginnersvissen het goed doen, kan er na wederom 2 weken gekeken worden naar de moeilijkere soorten.
© 2010 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderhouden van een aquariumEen aquarium, erg leuk en staat ook gezellig. Maar je moet hem ook bijhouden, daarom enkele tips. Zorgen dat je vissen o…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
Algenproblemen in uw aquariumAlgen in uw aquarium, kan de hobbypret al snel bederven. In onderstaand artikel bespreken we hoe we overmatige algengroe…

Welke algeneters voor welke algWelke algeneters voor welke algAlgen in een aquarium kunnen niet alleen esthetisch storend zijn, maar kunnen ook nog eens flink wat schade aanrichten a…
Meest voorkomende soorten aquarium garnalenMeest voorkomende soorten aquarium garnalenTegenwoordig worden garnalen steeds geliefder in de zoetwater aquaria. Niet alleen zijn ze een extra element in een zo d…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 23-02-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.