Oliebollen en appelflappen

Oliebollen en appelflappen Één ding dat je niet mag vergeten met kerst en oud en nieuw is oliebollen en appelflappen. Lees in dit artikel hoe je ze bakt, de top 5 beste oliebollen van Nederland, en nog meer.

Oliebollen en appelflappen maken


Hoe maak je oliebollen

Benodigdheden

  • 1 pak oliebollen meel
  • 500 ml water
  • 250 gram rozijnen/krenten (kan ook zonder als je dat niet lust)
  • Bakolie

Wat heb je nog meer nodig?

  • Beslagkom
  • Mixer
  • Plastic (voor het rijzen)
  • Frituurpan (of diepe pan)
  • Schuimspaan
  • Vergiet
  • Schaal
  • Poedersuiker!

Bereidingswijze

  1. Als je rozijnen/krenten door de oliebollen wil, maak je ze eerst schoon en droog.
  2. Doe dan de oliebollen mix in de beslagkom en doe de 500 ml water erbij. Dan mix je het beslag tot er geen brokjes meer te zien zijn.
  3. Gooi de rozijnen/krenten door het beslag.
  4. Dan laat je het beslag 45 minuten rijzen, afgedekt door plastic (in kamertemperatuur). Wel moet je 1x roeren tijdens het rijzen van het oliebollenbeslag.
  5. Zet dan de frituurpan aan met de olie erin en zet hem op 190 °C.
  6. Als de frituurpan klaar is en er een beetje damp vanaf komt, mogen de oliebollen erin.
  7. Maak van het beslag bolletjes en leg de bolletjes met 2 lepels in de olie. Laat ze ook even onderdompelen.
  8. Bak de oliebollen ongeveer 3 tot 4 minuten totdat ze een goudbruine kleur krijgen.
  9. Haal de oliebollen dan met een schuimspaan eruit en leg ze dan in een vergiet om ze te laten uitlekken.
  10. Dan leg je de oliebollen in een schaal met een servetje.
  11. Je kan de oliebollen dan serveren met een heerlijke laag poedersuiker!

De bereidingstijd is ongeveer 2 uur.

Hoe maak je appelflappen

Benodigdheden

  • 1 pak bladerdeeg voor appelflappen
  • 4 appels (van Elstar of Jonagold)
  • Kaneel
  • Suiker
  • 1 ei

Wat heb je nog meer nodig?

  • Oven
  • Schaal

Bereidingswijze

  1. Haal je bladerdeegplakken uit elkaar en als ze bevroren zijn moet je ze even laten ontdooien.
  2. Als je een heteluchtoven hebt, laat de deze tot 210 °C voorverwarmen, bij een gasoven is dit stand 5 of 6, en bij een elektrische oven moet je hem voorverwarmen tot 225 °C.
  3. Haal de schil en het klokhuis van de appels af en snij de appels in kleine stukjes.
  4. Doe de stukjes appel in een schaal en strooi er suiker en kaneel op.
  5. Leg op elk bladerdeegplakje wat stukjes appel en vouw het bladerdeeg dicht van punt naar punt.
  6. Dan ga je met een klein vorkje langs de rand van het opgevouwde bladerdeegplakje.
  7. Pak een ei, doe de inhoud in een beker, en klop het ei los tot een geel mengsel.
  8. Bestrijk het mengsel met je vinger over de bovenkant van de appelflap en strooi er dan een beetje suiker overheen.
  9. Als de oven helemaal is voorverwarmd, leg je de appelflappen 15 minuten erin tot ze goudbruin kleuren.
  10. Als de appelflappen klaar zijn, leg je ze in een schaal en laat je iedereen genieten van je heerlijke appelflappen!

De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.

Top 5 beste oliebollen van 2008

  1. Richard Visser's gebakskraam in Utrecht
  2. Kampioen Paul Berntsen in Didam
  3. IJs van Columbus in Amstelveen
  4. Hollandse gebakskraam op het parkeerterrein in Utrecht
  5. Hollandse gebakskraam vlot in Spijkernisse

Calorieën

Ze zeggen dat een goede oliebol niet vet is. Een oliebol van 50 gram bevat ongeveer 120 calorieën. Voor een appelflap van 100 gram is dit 400 calorieën. Voor de meeste mensen in Nederland is het eten en bakken van oliebollen alleen in de tijd van kerstmis en oud en nieuw. Je mag dus best wel een oliebol of een appelflap als je aan het afvallen bent.
© 2010 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappenAfvallen en de decembermaand lijken vaak niet samen te gaan. Zijn net de kerstdagen geweest, dan staan oud en nieuw al w…
Borrelhapjes van bladerdeegBorrelhapjes van bladerdeegBorrelhapjes doen het altijd goed en bladerdeeg borrelhapjes ook, maar we weten allemaal dat we voorzichtig met de blade…
Heerlijke appelgerechtenAn apple a day keeps the doctor away zeggen ze in het Engels. Oftewel een appel elke dag houdt de dokter weg. Het eten v…
Zelf oliebollen bakkenZelf oliebollen bakkenDe lekkerste oliebollen bak je zelf. Het is veel minder werk dan de meeste mensen denken en kan een leuk en gezellig ond…

Patat of frietjes? Ze kunnen ook gezond gebakken worden!Patat of frietjes? Ze kunnen ook gezond gebakken worden!Friet is waarschijnlijk met uitstek het populairste gerecht van het westelijke halfrond. Iedereen is er gek op. Er is ma…
Zelf olijven inmaken, een koud kunstjeEen pot ingemaakte olijven op olie, ruim voorzien van schijfjes citroen, rode pepers en groene kruiden is een sieraad vo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eliens, Pixabay
  • http://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/12735-de-beste-oliebollen-2008.html
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 28-02-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.