Schenken en schenkingsrechten België

Schenken en schenkingsrechten België Wie in België tijdens zijn leven een schenking of handgift doet, hoeft niet altijd schenkingsrechten betalen. Dat hangt af van de soort van schenking. Bovendien maakt het verschil in welk gewest de schenker op het ogenblik van de schenking als zijn fiscale woonplaats heeft. Hebt u in België een schenking ontvangen, dan kunt u ook berekenen wat dat financieel voor u betekent. Bijvoorbeeld wanneer u in Vlaanderen (VLABEL) woont.

Wat is een schenking in België?

Bij een schenking doet een schenker gratis en onherroepelijk afstand van een roerend of onroerend goed. De ontvanger van de schenking is de begiftigde. Een schenking kan roerende zaken betreffen zoals geld, juwelen, schilderijen, auto's, kasbons of aandelen. Of een onroerende zaak, zoals een huis, een appartement, bouwgrond en akkerland.

Roerende en onroerende zaken

Het onderscheid tussen roerende en onroerende zaken is bij een schenking belangrijk. Elk zijn ze onderworpen aan andere regels. Bij een schenking van onroerende zaken is een notariële akte verlicht, moet deze akte bij de administratie van de Belastingdienst worden geregistreerd en moeten hierover schenkingsrechten als belasting worden betaald. Bij een roerend goed heeft men de keuze uit:
  • Een handgift. Hierbij gaan goederen van hand tot hand en moeten geen moeten geen registratierechten of schenkingsrechten worden betaald.
  • Een onrechtstreekse schenking per overschrijving. Het gaat om een overboeking op een zichtrekening per bank. Hier hebt u de keuze. Als u de schenking laat registreren betaalt u registratierechten of schenkingsrechten. Doet u dat niet dan is de schenking belastingvrij.
  • Een notariële schenking. Deze akte wordt geregistreerd en dus betaalt u notariskosten, registratiekosten en schenkingsrecht.

Wat is een handgift?

Een handgift is een schenking die van de ene persoon naar een ander overgaat en voldoet aan onderstaande eisen:
  • De wil om te schenken moet aantoonbaar aanwezig zijn.
  • Wat wordt geschonken wordt dadelijk en onherroepelijk doorgeven.
  • De begiftigde krijgt de gift in handen voor het overlijden van de schenker. Zowel schenker als begiftigde moeten in leven zijn bij de schenking en de aanvaarding.
  • De schenking moet kosteloos zijn.
  • Het zijn roerende goederen die materieel kunnen worden overgedragen.

De handgift hoeft niet via een notaris te passeren en er is geen registratierecht. Speciaal hierbij is dat als de schenker binnen drie jaar komt te overlijden, de schenking meetelt bij de berekening van de successierechten

Schenking wel of niet registreren in België

Zodra een schenking wordt geregistreerd bij de administratie, Belastingdienst, betaalt u registratierechten en schenkbelasting. Bij onroerende zaken hebt u geen keuze, bij roerende zaken wel. Let er wel op dat als een gift niet werd geregistreerd en de schenker komt te overlijden binnen 3 jaar na de schenking, dat de schenking dan deel uitmaakt van de nalatenschap, waarover successierechten moeten worden betaald. Als u dus een schenking krijgt van iemand die niet binnen 3 jaar komt te overlijden en u registreert de schenking niet, dan hebt u de goederen belastingvrij ontvangen en maken ze geen deel uit van de nalatenschap. De fiscus mag altijd een bankonderzoek doen naar de verrichtingen in de afgelopen 3 jaar voor het overlijden.

Hoeveel schenkingsrechten betaal ik per gewest (roerende zaken)?

U betaalt in België per gewest een ander tarief, maar het mooie is dat de heffing vlak is. Dat wil zeggen dat u in een bepaald gewest hetzelfde percentage aan belasting betaald, ongeacht de grootte van de schenking. Wel maakt het nog verschil wat voor relatie u tot de schenker hebt. De ontvanger van schenking, de begiftigde, betaalt de verschuldigde belasting. De percentages zijn per gewest als volgt, bij registratie dan wel binnen drie jaar van overlijden gever:

Schenkbelasting handgift per gewest voor roerende zaken in procenten van de schenking, 2019 en 2020:

Gewest echtgenoot en samenwonende kind, kleinkind, ouder, grootouderanderen
Vlaams Gewest, Vlaanderen3%3 %7%
Brussels hoofdstedelijk Gewest3%3 %7%
Waals Gewest3,3%3,3%broer of zus, oom of tante, neef of nicht: 5,5%

Een schenker kan de afgelopen jaren verhuisd zijn. In dat geval wordt het tarief toegepast van het Gewest waarin de schenker de 5 jaar voorafgaand aan de schenking het langst zijn fiscale woonplaats had.

Schenking van onroerende zaken, tarieven 2019 en 2020

Bij een schenking van onroerende zaken wordt het een stuk lastiger om te bepalen hoeveel u betalen moet. U doet er goed aan om dit aan de notaris te vragen, want diens tussenkomst is verplicht. Zo verschillen niet alleen de tarieven per gewest, maar maakt het verschil om wat voor onroerende zaak het gaat en wat uw verwantschap met de schenker is. Onderstaand vindt u de tarieven voor het Brussels hoofdstedelijk Gewest voor de schenking van onroerend goed, niet zijnde grond, en het Vlaamse Gewest:

Schenkingsrechten en schenkbelasting in het Brussels hoofdstedelijk Gewest:

Waarde schenking vanafWaarde schenking tot en metTussen echtgenoten en samenwonenden (met een verklaring van wettelijke samenwoning) en in rechte lijn
- 50.000 euro3%
50.000 euro100.000 euro3%
100.000 euro150.000 euro3%
150.000 euro250.000 euro9%
250.000 euro450.000 euro18%
450.000 euro-27%

Schenkingsrechten en schenkbelasting in het Vlaamse Gewest, VLABEL:

Waarde schenking vanafWaarde schenking tot en metTussen echtgenoten en samenwonenden en in rechte lijn
- 150.000 euro3%
150.000 euro250.000 euro9%
250.000 euro450.000 euro18%
450.000 euro-27%

Slot

Gaat het om een roerende schenking van geld, juwelen en dergelijke dan kunt u in België eenvoudig de belasting ontlopen als de schenker langer dan 3 jaar na de schenking nog leeft. Bij een onroerende zaak is registratie en betaling van belastingen verplicht. Het is veel uitzoekwerk om te zien hoeveel u moet betalen en of u voor bepaalde kortingen in uw Gewest in aanmerking komt. Een notaris kan u hierbij altijd verder helpen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vastgoed & fiscus maakt huis kopen voor uw ouders dure zaakVastgoed & fiscus maakt huis kopen voor uw ouders dure zaakNogal wat ouders helpen hun kinderen bij het kopen van een huis. Andersom willen kinderen in 2022 ook hun ouders kunnen…
Erfenis onderneming bedrijfsopvolging en BelastingdienstErfenis onderneming bedrijfsopvolging en BelastingdienstSuccessierechten en erfbelasting zakelijk zijn relatief voordelig. Betaal bij een bedrijfsopvolging en familiebedrijf, B…
Nummerplaat aanvragenVanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het v…
De 5 beste belastingparadijzenDe 5 beste belastingparadijzenDe rijken onder ons maken bijna allemaal wel gebruik van belastingparadijzen. Dat zijn landen met een gunstig belastings…

Huren of toch kopen: koopwoning of huurwoningHuren of toch kopen: koopwoning of huurwoningEen huis huren of toch een huis kopen? Koopwoning of huurwoning? Een hypotheekrente betalen of de huur betalen dus. Wat…
Aftrekbare specifieke zorgkosten 2020Aftrekbare specifieke zorgkosten 2020Let bij uw belastingaangifte 2020 en de voorlopige aanslag 2020 vooral ook goed op de aftrekbare specifieke ziektekosten…
Reacties

Melinda, 23-10-2020
Geachte,
Ik woon in België en als iemand mij een donatie wil doen via de bank en de naam veranderd wordt op de bank, moet ik dan registratiekosten betalen? Reactie infoteur, 24-10-2020
Geachte Melinda,
Op een bankgift betaalt u geen schenkbelasting als er geen registratie is en de schenker niet binnen 3 jaren overlijdt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pierrė, 05-10-2020
Beste mijn vriend zijn vader is onlangs overleden en op zijn sterfbed zou de notaris een papier van schenken gemaakt hebben dat hij geen successie meer moest betalen.
Is dat een verzinsel of is de wet intussen veranderd. Reactie infoteur, 11-10-2020
Beste Pierrė,
Het is de vraag wat er nu precies is opgesteld. De vader kan bijvoorbeeld hebben bepaald dat een kind netto erft en de andere erfgenamen de erfbelasting betalen. Maar hij kan ook een handgift hebben gedaan op zijn sterfbed. Successierechten vervallen niet, maar de vraag is wie hiervan wat betaalt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lotte, 11-08-2020
Beste,
Als ik een gift wens over te maken (via een fundingsplatform) voor een zieke collega, is het schenkingsrecht dan van toepassing? Kan ik er zeker van zijn dat mijn collega geen aangifte dient te maken van deze giften van verschillende personen?
Grt,
Lotte Reactie infoteur, 15-08-2020
Beste Lotte,
Als het fundingsplatform een verzamelplaats is van giften en een doorgeefluik van giften, zou een gift van geld via het platform onbelast moeten zijn. Als het platform ook andere dingen financiert en andere ontvangsten heeft, is het evenwel de vraag hoe de Belgische fiscus daarmee om zal gaan. Dan kan het verstandig zijn om de werking van het platform ook ter beoordeling aan de fiscus voor te leggen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nadia, 24-07-2020
Hallo,

Ik heb de Belgische nationaliteit en woon en werk sinds een half jaar in Nederland. Ik wil mijn Belgische ouders wonend in Vlaanderen een bedrag van ruim 110.000 euro schenken. Welke gevolgen heeft dit voor mij wat betreft belastingheffing?

Met vriendelijke groet, Nadia Reactie infoteur, 27-07-2020
Hallo Nadia,
Als u in Nederland belastingplichtig bent, vallen uw schenkingen ook onder de Nederlandse schenkbelasting en dat is een dure zaak bij een schenking van een ouder aan een kind omdat de vrijstelling laag is (2.208 euro per jaar) en de tarieven hoog (30%):

https://financieel.infonu.nl/belasting/159580-schenking-2020-vrijstellingen-en-tarieven-schenkbelasting.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

May, 24-07-2020
Beste,

Mijn moeder wil al haar kinderen een geldbedrag geven. Mijn moeder, broer en zus wonen in Nederland. Ik woon al 25 jaar in België maar heb wel de Nederlandse nationaliteit.Hebt u een idee hoe we dit zo voordelig mogelijk kunnen laten verlopen? We zijn allemaal ouder als 40. Alvast bedankt voor uw reactie!
Met vriendelijke groetjes Reactie infoteur, 27-07-2020
Beste May,
Schenkingen vanuit Nederland zijn onderhevig aan de Nederlandse schenkbelasting en die kent gelukkig een aantal vrijstellingen. Afhankelijk van de grootte van het bedrag kan het slim zijn om de schenkingen over een aantal jaren uit te smeren zodat ze telkens belastingvrij zijn:

https://financieel.infonu.nl/belasting/23715-belastingdienst-slim-schenken-doet-u-dus-zo.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Geer, 16-07-2020
Hallo redactie,
mijn moeder is weduwe, woont vanaf 2001 in Belgisch Limburg, huis onbelast, waarde 200k. spaargeld 30k. Heb ik het dan juist dat ze gewoon geld kan overmaken naar ons (twee kinderen, wonend in Nederland) maar dat als ze binnen 3 jaar overlijdt we hierover 3% moeten betalen (om dit te laten registren is qua kosten toch veel te duur?). En klopt het dat igv overlijden er een vrij erfdeel is van 50% waarover er geen erfbelasting hoeft te worden betaald? vb. alleen de woning 200k.-/-100k vrijgesteld van erfbelasting. Dan dus alleen erfbelasting over 100k en niet over 200k.
met vriendelijke groet Reactie infoteur, 19-07-2020
Hallo Geer,
1. Klopt voor de schenking en registreren betekent bovendien meteen afrekenen.
2. Het vrije deel van 50% voor een erfenis betekent niet dat dat deel belastingvrij is, maar dat deze helft niet per aan een kind nagelaten hoeft te worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Roland, 05-06-2020
Ik ben Belg en woon 24 jaren in Mexico. Ben uit de echt gescheiden. Heb dubbele nationaliteit. Mex en Belgisch.
Heb 2 kinderen met mijn 1ste echtgenote. Geen met mijn tweede. Mijn vraag : ik zou graag geld overmaken aan mijn 2 kinderen in België. Hoeveel mag ik overmaken zonder belastingen te betalen? En indien ik belastingen moet betalen hoeveel? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Roland,
Twee nationaliteiten maakt het misschien wat lastiger, maar omdat u in Mexico woont kunt u kiezen voor het Mexicaans schenkingsrecht. In België is voor de heffing van belang of u wel of niet de gift registreert.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lidia, 21-05-2020
Beste,

Ik woon al ruim 35 jaar in Nederland getrouwd met een Nederlander maar nog altijd de Belgische nationaliteit. Mijn moeder woont in België en wil mij een flink geld bedrag schenken. Waar moeten we rekening mee houden, wat is de beste en voordeligste manier? Reactie infoteur, 24-05-2020
Beste Lidia,
1. De schenker woont in België en dus is het Belgisch recht van kracht.
2. De schenking van een geldbedrag hoeft niet via een notaris te gaan en er is hiervoor geen registratieplicht. De schenking mag via de bank (een onrechtstreekse schenking per overschrijving heet dat).
3. Als deze schenking zonder tussenkomst van een notaris is gedaan, is de schenking op moment van schenking niet belast, wel is er een periode van drie jaar waarin de schenking kan worden toegevoegd als erfenis, als de schenker binnen drie jaar na de gift komt te overlijden.
4. Het is dus beter om niet te lang met de schenking te wachten.
5. Staat het bedrag op 1 januari van een jaar nog op uw rekening, dan telt het bedrag in Nederland mogelijk mee bij uw vermogen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pieter, 26-02-2020
Beste,

ik ben werkend en woonachtig in Afrika, uitgeschreven in Belgie +10jr geleden, en wens een schenking te doen aan mijn Afrikaanse vriendin (geen Belgische nationaliteit) werkend en woonachtig in het Vlaamse gewest voor een huis te kopen voor haar. Valt dit onder "schenkbelasting handgift 7%"?

Alvast bedankt Reactie infoteur, 28-02-2020
Beste Pieter,
Bij een handgift zonder registratie is er geen schenkbelasting verschuldigd als de schenker niet binnen 3 jaar overlijdt. Verder woont u buiten België en gelden zeer waarschijnlijk de schenkingsregels uit Afrika.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lennart, 20-02-2020
Beste
ik reageer nog eens op uw onderstaande reactie: het maakt voor de Nederlandse belastingdienst niet uit dat mijn huis in België is en ik dan daar het geld in steek? Dit wetgeving is grensoverschrijdend?

Misschien nog een tweede vraag: België komt in geen geval ook aankloppen om alsnog op het ontvangen bedrag belasting te heffen?

Alvast dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 20-02-2020
Beste Lennart,
De eis die Nederland stelt, is dat het om een woning gaat waarin de ontvanger van de schenking zelf woont (en jonger is dat 40 jaar) en dit mag ook een woning in het buitenland zijn. Wel kan de Nederlandse Belastingdienst vragen om aan te tonen dat dit het geval is. Waarschijnlijk zal de schenker in Nederland dan om uitleg worden gevraagd. Neen, dit is een gift vanuit Nederland.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Han Starren, 16-02-2020
Bedankt infoteur voor uw reactie.
Toch nog een vraag nav uw reactie. Wij wonen in Nederland; maakt dat de fiscale situatie voor mijn dochter en voor ons als ouders anders dan wanneer wij in Belgie zouden wonen? Het gaat in dit geval niet om de schenking van onroerend goed maar om geld dat wij onze dochter willen schenken om in Belgie., waar ze al lang woonachtig is, een huis te kunnen kopen. Een gift die wij niet willen registreren. Reactie infoteur, 18-02-2020
Beste Han Sarren,
Omdat u in Nederland woont, geldt de Nederlandse regelgeving. Dat betekent dat er in Nederland moet worden betaald over de schenking minus de vrijstelling. Omdat uw dochter ouder is dan 40 jaar, geldt helaas niet de hoge vrijstelling van ruim 103.000 euro, maar de lagere vrijstelling.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lennart, 16-02-2020
Beste
Ik ben 32 jaar en woon al 29 jaar in België. Mijn moeder is inmiddels overleden en mijn oma zou mij een schenking willen doen van om en nabij de 100000 euro. Stel dat ik dit gewoon ontvang, onder welke belasting valt dit bedrag dan en hoeveel gaat hiervan af in 2020?

Stel dat het valt onder de Nederlandse belasting (wat ik denk): ik bezit momenteel een huis in België dat we aan het afbetalen zijn. Kan ik die 100000 euro in het huis stoppen als afbetaling van het huis om zo de Nederlandse schenkbelasting te 'ontlopen'? Reactie infoteur, 18-02-2020
Beste Lennart,
Als uw oma in Nederland woont, valt de schenking onder de Nederlandse wetgeving. Dat betekent dat in Nederland over het bedrag dat niet is vrijgesteld schenkingsbelasting moet worden betaald. Gebruikt u het geld voor uw eigen woning, dan kan, gegeven uw leeftijd, de schenking tot ruim 103.000 euro belastingvrij zijn:

https://financieel.infonu.nl/belasting/120291-schenking-2020-vrijstelling-eigen-woning-ruim-103000-euro.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Han Starren, 13-02-2020
Bij onze bank in nederland hebben we toestemming om de hypotheek op ons huis te verhogen met max €100.000 Wij willen onze dochter (50 jr al 30 jr in Gent woonachtig) helpen bij de aankoop van een huis in Gent door haar dit hypotheekbedrag bedrag (of een deel daarvan) te schenken. Deze schenking willen we niet registreren.
Wat zijn de (evt fiscale) consequenties voor haar, voor ons? Reactie infoteur, 16-02-2020
Beste Han Starren,
Woont u niet in Nederland, dan is het voordeel van het niet registreren van een handgift dat er nu geen schenkingsrechten hoeven te worden betaald. Het mogelijke risico is dat als u binnen drie jaar na schenking komt te overlijden, de fiscus alsnog langskomt om successierechten op te strijken. Let er wel op dat een handgift (u maakt geld over aan uw dochter) fiscaal anders wordt behandeld dan de schenking van onroerend goed (u koopt en schenkt het vervolgens).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ellemie, 29-01-2020
Ik studeer in de VS, ben 22 jaar en mijn Vlaamse grootouders willen een grote gift overschrijven om mijn studie in de volgende 7 jaar mee te bekostigen. In de VS is het zo dat een gift ivm studies altijd vrij van belastingen is maar je moet het wel registreren bij de IRS, maar bestaat die uitzondering ook in België? (met andere woorden als mijn grootouders binnen de 3 jaar overlijden moet ik dan toch belastingen betalen in belgië terwijl ik in de VS woon? En wat als slechts 1 van mijn grootouders overlijdt? het geld komt van hun gezamenlijke rekening en is in de categorie xxx.xxx EUR Reactie infoteur, 02-02-2020
Beste Ellemie,
In België is bij een handgift geen registratie noodzakelijk. Gebeurt dit wel dan moet direct belasting worden afgedragen (ook bij een studie), gebeurt dit niet en overlijdt de schenker, dan wordt de schenking op het moment van overlijden in België belast. Wellicht is het aan te bevelen en mogelijk dat uw grootouders elk de helft van het bedrag overschrijven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Koen, 13-01-2020
Ik ben Belg, mijn vrouw Nederlandse en wij wonen in Nederland. Mijn ouders, beide Belgisch en wonend in België willen ons een aanzienlijk bedrag schenken tbv de aankoop van een huis in Nederland. Is het verstandig om dit via een Nederlandse notaris te doen of kan dat net zo goed via zelf opgestelde akte? Reactie infoteur, 17-01-2020
Beste Koen,
Een handgift hoeft niet per notariële akte te gebeuren, maar het is verstandig om de gift op papier te stellen voor het geval de schenker binnen drie jaar iets mocht overkomen. Dit kan handgeschreven en laat bij de storting hiernaar verwijzen. Een Nederlandse notaris kan natuurlijk wel zonder registratie in België, maar kost uiteraard geld. Wellicht hebt u extra redenen om de gift bij een Nederlandse notaris te laten vast leggen (bijvoorbeeld als er ook andere kinderen zijn).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ronald Quadackers, 10-12-2019
Beste,

Ik en mijn vrouw hebben de Nederlandse nationaliteit en wonen vanaf juni in België. Beide werken we gewoon in Nederland dus betalen we de inkomstenbelasting in Nederland.

Van mijn ouders hebben we in het verleden een schenking op papier ontvangen, waarvoor ze jaarlijks 1.500,- rente betalen.
Nu hebben ze me onlangs de rente overgeschreven naar mijn KBC-bank. Vandaag kreeg ik een IO inhouding RV van de KBC van 30%, dat is blijkbaar al een voorheffing dat deze rente belast is.

Ik begrijp deze voorheffing niet, daar deze schenking ook in België belastingvrij zou moeten zijn? Reactie infoteur, 12-12-2019
Beste Ronald Quadackers,
Met deze roerende voorheffing is niet de schenking op papier belast maar de rente op deze schenking. Rente op een lening is voor de ontvanger in België met 30% belast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kris, 06-12-2019
Wijzigen de regels om "gratis' geld te schenken niet vanaf januari? Moet je vanaf dan de schenking niet verplicht registreren? Reactie infoteur, 09-12-2019
Beste Kris,
Zover is het nog niet, maar de Vlaamse regering wil wel de periode van drie jaar (de verdachte periode tussen schenking en overlijden) verlengen naar vier jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jef, 03-12-2019
Mijn oma schenkt me een bouwgrond ter waarde van 150 000 in vlaanderen hoe bereken ik mijn schenkingsrecht? Reactie infoteur, 04-12-2019
Beste Jef,

1. De overdracht van bouwgrond in Vlaanderen doet u via een notaris en wordt geregistreerd. Als ontvanger, begiftigde, moet u binnen uiterlijk vijf jaar na de schenkingsakte uw hoofdverblijfplaats vestigen op het adres van de verkregen bouwgrond, anders is er een opslag.
2. Op basis van dit gunstregime betaalt u een bepaald percentage op de waarde van de grond:
10% tot 150.000 euro, maar liefst 55% voor het bedrag tussen de 150.000 euro en 175.000 euro en 70% daarboven.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Donia Surowiec, 18-11-2019
Er zijn 4 kinderen in het gezin. Een kind heeft schenkingen ontvangen van de ouder tijdens zijn leven, de anderen kregen niets. Nu moet de erfenis verdeeld worden. Kunnen de andere drie kinderen aanspraak maken op schenking die het ene kind kreeg bij leven van de ouder? Reactie infoteur, 19-11-2019
Beste Donia Surowiec,
In België is de hoofdregel dat schenkingen moeten worden ingebracht (bedrag schenking plus indexering) als bij de schenking schriftelijk niet anders is bepaald. Dus stel de erfenis is 300.000 euro en A heeft een schenking gehad van 40.000 euro en B heeft geen schenking gehad, dan heeft B recht op 170.000 euro in plaats van 150.000 euro (dit nog los van de inflatie sinds het moment van schenken) en A op 130.000 euro:

https://financieel.infonu.nl/geld/65130-successierechten-op-nalatenschap-en-erfenis-belgie.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ellen, 12-11-2019
Beste,

Ik heb de NLe identiteit en woon & werk sinds 1 jaar in België, dus ook in België belastingplichtige.
Mijn moeder (woonachtig in NL) wil me belastingvrij een schenking geven voor een koopwoning. In NL kun je namelijk een aanzienlijk bedrag (100.000) belastingvrij schenken voor een koopwoning.
Nu ik in België woon, vraag ik me af wat de consequenties zijn. Kan ik dit gewoon belastingvrij ontvangen? Dien ik dit aan te geven bij de belgische belasting? Dien ik schenkingsrechten te betalen?

Bedankt Reactie infoteur, 16-11-2019
Beste Ellen,
Als u desgevraagd kunt aantonen dat het geld wordt besteed aan uw eigen woning (bijvoorbeeld de aankoop of vermindering van een hypotheek) en jonger bent dan 40 jaar, kunt u belastingvrij aanspraak maken op deze schenking vanuit Nederland (ruim een ton inmiddels).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bart, 15-08-2019
Hallo
Even een vraag
Mijn vader is overleden, ik ben erfgenaam
Echter woonde mijn vader bij een dame die geen erfgename is alsook haar zoon is geen erfgenaam
Nu hebben die de laatste 3 jaar voor het overlijden van mijn vader, diverse sommen afgehaald, alsook rechtstreeks overgemaakt van zijn rekening op hun rekening, alsook een wagen toegeëigend en verkocht, mijn vader was al jaren dement (dus de wil om te schenken zal er niet meer geweest zijn)
Nu is mijn vraag hoe moeten deze aangegeven worden, want ik veronderstel dat hierop ook belastingen moeten betaald worden en gezien zij geen erfgenaam zijn weet ik niet hoe dit gaat, ook mijn notaris kan mij niet veel zeggen, kunnen jullie mij helpen (let op mijn bedoeling is niet het geld terug te krijgen dat zij genomen hebben, enkel maar hoe hierop belasting moet betaald worden, wordt dit aanzien als schenking of hoe werkt dit? )
Alvast bedankt voor uw hulp
Mvgr
Bart Reactie infoteur, 18-08-2019
Hallo Bart,
Als twee personen samenwonen is het niet altijd even eenvoudig om hard te maken dat er van een handgift sprake is, zeker ook als er niet op papier is gezet dat het om een handgift gaat. Het is dus ook maar de vraag of de FOD hier zelf achter gaat komen.
In uw belastingaangifte successierechten kunt u melden dat betrokkene meerdere handgiften heeft ontvangen. De FOD zal dan de rekening opmaken die de dame moet betalen (niet u). Aangezien de dame geen erfgenaam is en u niet voor de dame verantwoordelijk bent, is het wel de vraag of u dit verstandig vindt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Prophet3x6, 30-05-2019
Maar hoe zit het nu als men aan een internationale kerkgenootschap schenkt?
Volgens internationaal recht, zou daar nimmer schenkingsrecht over geheven mogen worden. Reactie infoteur, 31-05-2019
Beste Prophet3x6,
Een donatie aan een internationaal kerkgenootschap wordt fiscaal als een gift gezien. Voor giften gelden andere fiscale regels dan voor schenkingen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anne-Sophie, 28-05-2019
Beste
wat te doen in volgend geval:
moeder woont in België en heeft 3 dochters. 1 van de dochters woont en werkt in Frankrijk (al meer dan 20 jaar). De moeder wenst een schenking te doen naar haar 3 kinderen. De moeder (of dochters) zullen hier in België schenkbelasting moeten betalen, worden ze in Frankrijk nog extra belast? Reactie infoteur, 30-05-2019
Beste Anne-Sophie,
Omdat uw moeder geen ingezetene van Frankrijk is en het niet om goederen in Frankrijk gaat (veronderstel ik), betaalt uw zus in Frankrijk geen schenkbelasting. Overigens is de vrijstelling bij een schenking van ouder aan kind in Frankrijk tamelijk ruim, 100.000 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Smeets, 23-04-2019
Beste,
Mijn zoon woont sinds 2003 in België (Antwerpen) en wil aan mij, woonachtig in Nederland, van zijn Belgisch privé-vermogen € 200000,- schenken ter verrijking van mijn ouwe dag.
Deze schenking gebeurt per bank-overschrijving van zijn Belgische naar mijn Nederlandse bankrekening.
Waar dient rekening mee gehouden te worden?
Zijn er belastingen van toepassing? Reactie infoteur, 25-04-2019
Beste Smeets,
Bij een schenking vanuit België zijn de Belgische regels van toepassing, in het bijzonder de regels van het Gewest waarin uw zoon woont. Bij een roerende schenking (geen vastgoed) zal de schenkbelasting 3% zijn. Voor u in Nederland kan de schenking een rol spelen voor uw vermogen in box 3 wanneer dit bedrag op 1 januari 2019 (nog deels) op uw rekening staat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jen, 11-12-2018
Beste,

Ik ben Belgische, getrouwd met Nederlands paspoorthouder die al ongeveer 20 jaar in België woont. Voor een schenking uit Nederland vernemen we graag wat uw inziens de meest voordelige aanpak is. Mijn man en ik hebben beiden inkomen uit Nederland. We willen uiteraard onder Belgisch recht vallen als het even kan.

De notarissen komen er niet uit: zeer benieuwd! Reactie infoteur, 14-01-2020
Beste Jen,
Bij een schenking vanuit Nederland geldt het Nederlands schenkingsrecht. Qua tarieven is het waarschijnlijk voordeliger om voor een constructie te kiezen waarbij de schenking vanuit België plaats vindt. Anderzijds kan vanuit Nederland elk jaar gebruik worden gemaakt van vrijstellingen die interessant kunnen zijn en die de belastingdruk verlagen:

https://financieel.infonu.nl/geld/78547-belastingvrij-schenken-2018-2019-en-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Frans Carpay, 13-11-2018
Beste Zeemeeuw, mijn dochter woont in Gent (al 25 jaar), maar heeft de Nederlandse nationaliteit. Zij betaalt geen belasting in Nederland (wel in België). Ik wil haar een "handgift" van Euro125.000 geven om een huis te kunnen kopen. Moet zij hierover schenkbelasting betalen in België? En hoeveel?
En als ik haar dat geld zou lenen met een zelf opgesteld en door beiden ondertekend contract, stellend dat zij 2% per jaar rente moet betalen, heeft dat voor haar belastingconsequenties? Reactie infoteur, 16-11-2018
Beste Frans Carpay,
De fiscale woonplaats van de schenker is bepalend voor het belastingtarief schenkbelasting. Als u de laatste vijf jaar in België bent verhuist, geldt daarbij het tarief van de woonplaats waar u het langste hebt gewoond. Dat uw dochter de Nederlandse nationaliteit heeft is niet van belang, aangezien ze al 25 jaar in België woont.
Bij een onderhandse lening moet op de uitbetaling van de rente 25% roerende voorheffing ingehouden worden, over te maken naar de fiscus.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maurice ter Horst, 18-09-2018
Beste, mijn moeder woont in Nederland en ik in België en zij wil mij een klein geldbedrag schenken onder de 5000€. Waar moet ik rekening mee houden? Reactie infoteur, 18-09-2018
Beste Maurice ter Horst,
In Nederland bent u dan geen belasting verschuldigd. U hoeft voor dit bedrag in Nederland ook geen belastingaangifte schenkbelasting te doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vera, 24-08-2018
Geachte,
ik ben Nederlandse en mijn Belgische tante heeft mij een tijd terug enkele sieraden gegeven omdat ze wil dat deze in de familie blijven en ik de enige bloedverwant ben met een dochter. Ze heeft echter een aangetrouwde nicht, een dochter van de broer van haar overleden man, die de sieraden ook wil hebben.
Ben ik verplicht de sieraden te delen?
Moet mijn tante in een testament vastleggen dat ze wil dat ik ze krijg of mag zij deze gewoon aan mij geven?
Graag hoor ik snel van U.
Hartelijk dank,
Vera Reactie infoteur, 27-08-2018
Geachte Vera,
Bij leven mag uw tante u de sieraden geven. Misschien is het wel goed als u tante voor u in een paar regels op papier zet dat u de juwelen hebt gekregen, deze met niemand hoeft te delen en ook niet verrekend moeten worden met een eventuele erfenis later.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

G. D., 19-05-2018
Geachte heer/mevrouw,

In uw reactie op lezer "blauwvoet" stelt u dat een Belgisch echtpaar wonende in Nederland via een Belgische notaris een handgift kan doen aan hun kinderen eveneens wonende in Nederland en dit volgens Belgisch recht.
Moet er dan in Nederland geen schenkbelasting betaald worden voor deze handgift? Reactie infoteur, 22-05-2018
Beste GD,
Er is een verschil tussen het gekozen familierecht en het fiscaal recht van het land waarin men woont. Fiscaal is de ontvanger schenkbelasting verschuldigd als de schenker in Nederland woont.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lv, 14-05-2018
Geachte,
We zijn Belgen en wonen al meer dan 8 jaar in Nederland met onze 4 kinderen. Twee jaar geleden heeft onze Belgische Oma die in België woont, beslist om alle kleinkinderen 10.000 Euro te schenken als ze 21 worden. Voor onze oudste is dat nu het geval. Oma heeft echter dat geld al overgemaakt aan haar kinderen met de opdracht dat te geven aan het kleinkind als het zover is. Moeten we nu schenkingsrechten daarop betalen als we dat geld nu overmaken naar het (klein)kind? Kunnen we dat ook terugdraaien en het geld terugstorten op Oma's rekening zodat zij het rechtstreeks aan haar kleinkind kan schenken zonder schenkbelasting?

Met vriendelijke groeten,
L Reactie infoteur, 17-05-2018
Geachte Lv,
Als de schenking door uw oma niet ter registratie is aangeboden, dan hoeven daarover geen schenkingsrechten te worden betaald (handgift), hetzelfde geldt voor een schenking van uw kant. Als evenwel de schenker binnen drie jaren na de handgift komt te overlijden, komt de schenking terug bij de aangifte voor de successierechten (erfbelasting). Terugdraaien wordt, als er geen herroepingsmogelijkheid bij de gift is opgenomen, waarschijnlijk gezien als een nieuwe gift en lijkt daarom onnodig omslachtig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ej Arkema, 27-04-2018
Geachte heer/ mevrouw,

Mijn vader (Nederlander) was officieel woonachtig 28 jaar in België, hij is vorig jaar overleden. Zelf ben ik (Nederlander) al meer dan 10 jaar officieel woonachtig in Bulgarije.
De Belgische belastingdienst stuurt mij nu een aanslag betreft de nalatenschap van mijn Vader.
Naar mijn inzien ben ik niet belastingplichtig in België maar in Bulgarije.
Gaarne Uw advies.

Bij voorbaat hartelijk dank. Reactie infoteur, 27-04-2018
Beste Ej Arkema,
Op zich is het correct dat u belastingplichtig bent in Bulgarije, maar het gaat hier om de erfenis van uw vader. Omdat hij in België woonde geldt, als hij niet anders in zijn testament heeft bepaald, het Belgisch recht. Daarom krijgt u te maken met de Belgische Belastingdienst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mvg, 01-04-2018
Hoe lang op voorhand moet een schenking van roerend goed via handgift gebeuren indien het geld aangewend wordt voor aankoop onroerend goed? Reactie infoteur, 03-04-2018
Beste M,
Een precieze termijn is hiervoor niet bekend gemaakt, een paar weken ertussen lijkt verstandig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ray, 21-12-2017
Geachte heer of mevrouw,

Mijn tante woont in België en haar zus, neef en nicht wonen in Nederland. Tante wil graag handgiften doen volgens Belgisch recht. Blijft dit voor tante hetzelfde qua belasting daar zus en neef/nicht in Nederland wonen? Moeten wij hierover belasting betalen in Nederland en hoeveel?

Vriendelijke groet ray Reactie infoteur, 22-12-2017
Geachte Ray,
Een handgift is een handgift, waar de ontvanger woont doet er dan niet toe. Als uw tante tenminste 10 jaar buiten Nederland woont, hoeft een ontvanger in Nederland geen schenkingsrechten in Nederland te betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Blauwvoet, 08-11-2017
Geachte mevrouw of heer,

Mijn man, onze zoon van 27 en ikzelf hebben de Belgische nationaliteit maar wonen in Nederland. Wij zouden onze zoon graag een handgift volgens Belgisch recht geven. Maar wordt deze gift onder de Belgische voorwaarden (geen erfenisrechten indien schenker nog 3 jaar leeft) ook in Nederland erkend? Wat is de te verwachten reactie van de Nederlandse fiscus wanneer onze zoon bij zijn Nederlandse belastingaangifte plots een aanzienlijk hoger bedrag op zijn rekening heeft dan het vorige jaar en hij dat niet als inkomsten uit arbeid kan verklaren.

Bedankt voor uw hulp! Reactie infoteur, 10-11-2017
Geachte Blauwvoet,
Voor een handgift onder het Belgische recht kunt u het beste kiezen voor een notaris in België. De fiscus volgt niet alle vermogens, maar bij steekproeven kunnen er altijd (en niet alleen over de vermogens) vragen worden gesteld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kees de Beste, 30-05-2017
Geachte heer/mevrouw,
Ik woon in Nederland, evenals mijn kinderen. Ik heb 2 stukken grond in Antwerpen die ik aan mijn kinderen wil schenken. Dit gaat natuurlijk bij de Belgische notaris gebeuren. Volgens mij betaal ik dan in België schenkbelasting, ong 3% volgens mij. Moet ik of mijn kinderen in Nederland dan nog een keer schenkbelasting betalen?
Alvast bedankt!
Gr, Kees Reactie infoteur, 31-05-2017
Geachte Kees de Beste,
U betaalt in beide landen schenkbelasting maar kunt zodra de belasting in België aantoonbaar is betaald, om vermindering van de schenkbelasting in Nederland vragen (besluit DGB2010/878M).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Btje73, 11-10-2016
Moeder woonachtig in België heeft appartement in België. Een zoon woont in Nederland (Belgische nationaliteit), andere zoon woont in België. Moeder wil appartement nu al laten zetten op naam van zoons. Hoe zit dat met de zoon in Nederland? Is dit niet aan schenkingsbelasting onderhevig? Dit appartement komt dan voor de helft in box 3 bij zoon in Ned. neem ik aan, en heeft dan ook recht op vermindering box 3-belasting?
De zoon in België moet dan wel schenkbelasting betalen? Reactie infoteur, 12-10-2016
Beste Btje73,
Als de zoon in Nederland belastingplichtig is, betaalt hij in Nederland geen schenkbelasting, maar is het wel vermogen in box 3. De vrijstelling in box 3 bedraagt ruim 24.000 euro (2016).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Els Stoffels, 28-01-2015
Vraag: wij zijn een gezin met 2 volwassen kinderen en 4 kleinkinderen, we hebben alleen de ned. nationaliteit, wij de ouders, hebben een woning in Belgie( provincie Luik) Op welke manier kunnen we deze woning (bij leven) het voordeligst schenken aan onze kinderen kan dat en wat zijn de kosten zowel in Nedereland enf in Belgie. Reactie infoteur, 28-01-2015
Beste Els Stoffels,
De schenking van een huis kan alleen door tussenkomst van een notaris plaats vinden. Als u in België ingezetene bent, zal dit naar Belgisch recht gaan. In andere gevallen kunt u ook kiezen voor een Nederlandse notaris en zullen de Nederlandse tarieven gelden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van Loon Anita, 11-11-2014
Ik woon sinds half jaar in Nederland maar heb nog Belgische nationaliteit. Ik wil mijn zoon in België een schenking doen van geld wat ik dan ontvang van een huis dat ik verkoop daar, val ik gewoon onder Belgische wetgeving dat ik mag schenken en belastingvrij is zolang ik langer dan 3 jaar leef of val ik onder de wet van Nederland met maar een 5000€ dat ik kan geven? Reactie infoteur, 29-05-2015
Beste Van Loon Anita,
De ontvanger van de schenking woont in België, u bent uit België vertrokken, dus geldt in beginsel de Nederlandse regelgeving voor de schenking en de Belgische voor de successie. Als registratie in België plaats vindt, moeten aldaar schenkingsrechten worden betaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Klais, 02-06-2014
Ik woon als Belg al meer dan 15 jaar in Nederland (Belgische nationaliteit). Mijn oom in België heeft geen kinderen en wil graag zijn huis fiscaal zo voordelig mogelijk nalaten aan zijn neven en nichten. Deze zijn, mij uitgezonderd, allemaal in België woonachtig.
Wat kan mijn oom het beste doen om voor alle partijen dit zo voordelig mogelijk te regelen, hierbij rekening houdend met de Belgische en Nederlandse belastingen?

Het huidige advies wat hij heeft gekregen is om het onroerend goed per testament na te laten aan zijn 2 zussen (lagere successietarieven). Deze kunnen het dan later schenkingen doen aan de kinderen (waardoor het dus bij de bedoelde neven en nichten belandt).

Is dit inderdaad fiscaal het beste advies of zijn er andere (voordeligere) constructies mogelijk? Reactie infoteur, 14-01-2020
Beste Klais,
Dat hoeft niet zo te zijn. Bij de tweetrap van erfenis en schenking moet u de tarieven van beide stappen optellen en rekening houden met de vrijstellingen. Dan valt op dat de hoogte van de waarde van het huis en uw deel daarin van groot belang is, om een goede keuze te maken. Zo is in het Vlaamse gewest bij een erfenis vanaf 75.000 euro per persoon het tarief even hoog als het van broer naar zus is, of van oom naar een neef of nicht. Een tweetraps-constructie is dan niet voordeliger:

https://financieel.infonu.nl/geld/65130-successierechten-op-nalatenschap-en-erfenis-belgie.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Walter Franckaert, 05-01-2014
Als mijn 90 jarige moeder haar huis verkoopt om daarna naar een verzorgingsinstelling te gaan, kan ze dan de opbrengst van de verkoop verdelen als schenking onder haar vijf kinderen? Kunnen die schenkingen ook belastingvrij gedonneerd worden? Als iemand van de kinderen in Nederland woont en inmiddels de Nederlandse Nationaliteit heeft aangenomen, kan die dan ook op zijn/haar beurt genieten van een Belgische belastingvrije schenking of aan het Belgische schenkrecht voldoen? Reactie infoteur, 06-01-2014
Beste Walter Franckaert,
1. Als uw moeder de verkoopopbrengst verdeelt, is dat een handgift of bankgift. Deze schenking kan belastingvrij maar als moeder binnen drie jaren komt te overlijden komt de gift wel alsnog in de verdeling van de nalatenschap en is belast met successierechten.
2. Een Nederlander betaalt in België de belasting respectievelijk maakt van de vrijstelling aldaar gebruik. Hij of zij is niet in Nederland belasting verschuldigd over de schenking.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pierre Tytgat, 20-11-2012
Als beide ouders, gehuwd met een huwelijkscontract, langst leeft erft al, een schenking doen aan hun kind, wordt bij overlijden van een van de ouders, het geschonken bedrag beschouwd als bedrag waarop successie rechten verschuldigd zijn? Reactie infoteur, 21-11-2012
Beste Pierre Tytgat,
Als een schenking is gedaan binnen drie jaren van overlijden van de schenker, maakt de schenking (indien bekend) deel uit van de nalatenschap.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 14-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.