Nederlandse diaspora wereldwijd

Nederlandse diaspora wereldwijd Nederlanders slaan graag hun vleugels uit. In de Nederlandse geschiedenis heeft vrijwel heel de wereld een rol gespeeld. De Nederlandse diaspora is wereldwijd verweven in tientallen culturen. De Nederlandse architectuur is te bewonderen op historische plekken van Senegal tot Bangladesh. Geografische namen in het Nederlands zijn talrijk. Legio talen kennen woorden uit het Nederlands. Nederlandse ontdekkingsreizigers, wetenschappers en handelaren brachten overal Nederlandse invloeden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Mondiale verspreiding van Nederlanders

Diaspora betekent verspreiding van een groep mensen of volksverhuizing. Met name in de 17e eeuw toen Nederland een wereldmacht was en op alle bekende continenten er Hollandse kolonies waren werd de Nederlandse cultuur mondiaal verspreid. Ook nu nog reizen Nederlanders veel.

Reislust

Nederlanders staan in het buitenland bekend als een reislustig volk. Overal waar je komt woont een Nederlander in de buurt of is een stel op vakantie. Nederlandse families in den vreemde zoeken elkaar op. Ze vieren hun gezamenlijke afkomst. In Ottawa, Canada en Holland, USA doen ze dat middels een jaarlijks terugkerend tulpenfestival. Dan gaan de nakomelingen van Nederlanders oliebollen en bitterballen eten. Ze trekken klompen, een boerenkiel of een jurk in klederdracht. Alsof de tijd 150 jaar is stil gestaan wordt men even Nederlandser dan een Nederlander.

VS

De Nederlanders hebben de huidige ´hoofdstad van de wereld´ New York gesticht. Een Nederlandse familie die als eerste kolonisten naar de Hudsonoevers kwamen om Nieuw Nederland op te richten leverde drie presidenten waaronder de immens populaire Franklin D. Roosevelt. De andere twee waren Theodore Roosevelt en Martin van Buren. Het Amerikaanse Engels is doorspekt met Nederlandse uitdrukkingen en woorden. Een bekend voorbeeld is het woord rookie voor beginneling wat afstamt van het Nederlandse woord broekie. Amerikanen met een Nederlandse achtergrond hebben achternamen die verengelst opgeschreven worden zoals Vandenberg.

Canada

Voor emigranten uit Nederland was Canada een populaire keus. Hier is ruimte. Boeren kunnen grote landerijen beginnen. In Canada wonen in totaal ongeveer 900.000 Nederlandse immigranten en nakomelingen. In 1625 landde de eerste Hollander in Canada. Hij was het begin van een gestage instroom uit de lage landen. De grote toestroom immigranten kwam op gang na de tweede wereldoorlog. De oranjefamilie ging hen voor want men ontvluchtte oorlogsgeweld door uit te wijken naar Canada. Prinses Margriet is geboren in Canada tijdens de tweede wereldoorlog. Vanaf 1961 nam het aantal emigranten naar Canada af door een verbeterde economische ontwikkeling in Nederland. In Ottawa wordt jaarlijks een tulpenfestival gehouden, een festival voor Nederlandse immigranten. Nederland sponsort de tulpen. Drop en hagelslag worden in speciale Nederlandse winkels verkocht en op kleine schaal viert men hier zelfs Sinterklaas.

Brazilië

Van 1630 tot 1654 hadden Hollanders Recife en omgeving in handen. Olinda was ook een Nederlandse stad. De Hollanders hebben suikerplantages aangelegd in Brazillië dat als land in de 17e eeuw een tijdje het monopolie bezat op suikerteelt. Later begonnen de Hollanders suiker te verbouwen in het caraïbisch gebied. De regering in Nederland steunde de Braziliaanse aspiraties van Hollanders niet waardoor de Portugezen het konden veroveren. De Nederlanders hadden op een gegeven moment de hele Braziliaanse noordkust in handen. De Portugezen vielen jarenlang één voor één alle handelsposten aan. 9000 Nederlanders uit de Braziliaanse kolonie hebben op 22 januari 1654 na een periode van honger en veldslagen de gehele kolonie vrijwillig overgegeven aan de Portugezen toen zij wederom met een aanval dreigden.

Suriname

Samen met Vlaanderen hoort Suriname bij de Nederlandse Taalunie. Suriname is in 1975 onafhankelijkheid opgelegd. De Surinamers hadden helemaal geen zin in onafhankelijkheid maar vooral het politiek linkse deel van Nederland met Joop den Uyl voorop wou niet meer als een koloniale macht te boek staan. Daarom heeft Nederland Suriname verlaten. Suriname is in economisch en sociaal opzicht compleet ingestort na de Nederlandse terugtrekking. Binnen 5 jaar kwam er een staatsgreep door dictator Bouterse die politieke tegenstanders onbarmhartig vermoordde. Bouterse, de huidige president, is in Nederland veroordeeld voor internationale drugssmokkel. Surinamers in Nederland zijn goed geïntegreerd en piekeren er over het algemeen er niet over om terug te gaan naar het onrustige Suriname waar een toekomst onzeker is.

Hollandse caraïben

De Nederlandse antillen horen feitelijk niet bij de Nederlandse diaspora omdat het gebieden binnen het Nederlandse Koninkrijk zijn. Curacao, Aruba en Bonaire zijn de benedenwindse eilanden, Saba, sint Eustatius en Sint Maarten de bovenwindse eilanden. De zes eilanden vertonen alle kenmerken van meerdere culturen. De Spaanse en Afrikaanse diaspora is naast de Nederlandse af te lezen in cultuuruitingen. Sint Maarten is een eiland verdeeld in een Nederlands en Frans deel; hier grenst Nederland aan Frankrijk. Tobago is ook Nederlands geweest, net zoals Sint-Kruis, het hoofdeiland van de Maagdeneilanden. Dat was in de tijd dat Recife de hoofdstad was van de West-Indische Compagnie. In Tobago wordt een deel van de kust Duch Fort genoemd maar er staat niets meer van overeind. Op de Amerikaanse Maagdeneilanden wordt door enkele mensen Dutch Creole gesproken, een taal die sterk beïnvloedt is door het Nederlands.

Zuid-Afrika

De op het Nederlands gebaseerde taal Afrikaans is de belangrijkste taal in Zuid-Afrika en Namibië. Ook in een klein deel van Zimbabwe en Botswana spreken mensen Afrikaans. Met enige moeite kunnen Nederlanders en Afrikaanssprekenden elkaar verstaan. De Nederlanders vestigden zich in Zuid-Afrika maar het is nooit door een Nederlandse regering opgeëist als grondgebied. Tijdens de boerenoorlogen werden de blanken van Nederlandse afkomst door de Engelsen bevochten. De boerenoorlog heeft de weinig waardevolle reputatie de oorlog te zijn met de eerste concentratiekampen. Engelsen sloten de Nederlandse nakomelingen op in kampen. Na de Engelse overwinning werd het apartheidssysteem ingevoerd. Veel blanke Zuid-Afrikanen hebben Nederlandse namen. Er zijn allerlei Nederlandse stedennamen zoals Oranjefontein, Stellenbosch, Franschhoek, Swellendam en Kaapstad. Een overblijfsel op het gehele Afrikaanse continent beneden de Sahara zijn de Hollandse dierennamen zoals klipspringer, hartebeest, suikerbeest, hamerkop, aardvark, wildebeest en boomslang.

West-Afrika

In de 16e eeuw gingen Nederlanders naar Ghana om handel te drijven. Elmina was het hoofdkwartier van de Hollanders. In Elmina staat het fort Conradsburg. Er zaten ook Portugezen en zelfs Denen rond deze tijd in Ghana. In 1872 droegen de Nederlanders het bestuur over aan de Engelsen. Nederlanders droegen een deel van de winst af aan de lokale Ashanti-bevolking maar de Engelsen weigerden dit. Misschien hierdoor heeft Nederland nog altijd een goede naam in Ghana en zijn er relatief veel Ghanezen die in Nederland wonen. In Ghana zijn nog steeds Nederlandse achternamen in omloop zoals van Hien. Er staan veel forten met prachtige namen zoals Leydsaamheid, wat een oud-Nederlands woord is voor geduld. In Senegal staat een Nederlands fort ´Goeree´ wat op de werelderfgoedlijst staat.

Sri Lanka

Het eiland Ceylon, de oude naam voor Sri Lanka was van 1658 tot 1795 een Nederlandse kolonie. Diverse Sri-Lankaanse families zijn vermengd met Nederlands bloed. Er is nog steeds een dutch burgher gemeenschap van afstammelingen van Nederlanders. Enkele gebouwen zoals forten en kerken in de steden Colombo, Galle and Matara stammen uit de koloniale tijd en worden bewonderd om hun mooie architectuur. De wetgeving in Sri Lanka is deels gebaseerd op de Nederlandse wetgeving. In de taal zijn ook Nederlandse overblijfselen te vinden zoals de woorden puspas voor poespas en kapoti voor kapot.

India en Bangladesh

In Malabar heerste de VOC 130 jaar en handelde voornamelijk in peper en kaneel. De VOC die in het buitenland beter bekend was als de Jan Compagnie, zat ook in Bengalen, wat nu verdeeld is in India en Bangladesh. Aan de rivier de Ganges handelden Nederlanders in textiel, zijde, suiker, zout, salpeter en opium. Dutch Bengal, zoals de periode genoemd wordt heeft enkele gebouwen opgeleverd zoals forten, kerken en huizen. Alles staat nog overeind behalve een kerk. In 1824 sloten Engelsen en Nederlanders een overeenkomst waarbij werd afgesproken dat de Nederlanders zich op Nederlands-Indië gingen concentreren. Daarmee was Bengalen als Nederlandse kolonie voorbij. De belangrijkste handelspost in de regio Cochin in het naburige India, was in 1795 door de Portugezen veroverd.

Indonesië

Tijdens een EK of WK kleurt heel Indonesië oranje. Men zit massaal aan de buis gekluisterd en kent alle namen. Indonesië is in geen enkele sport goed; topsport is van een dramatisch laag niveau. Een land met 250 miljoen mensen hoort af en toe een mondiale kampioen af te leveren maar de gebrekkige of beter gezegd afwezige Indonesische sportopleidingen en sportfaciliteiten verhinderen elke ontwikkeling op sportief gebied. Overigens geldt dat voor vrijwel elk gebied in Indonesië. De spoorlijnen zijn aangelegd in de Nederlandse tijd, net zoals de belangrijkste wegen en bruggen. Zelfs elektriciteitsgebouwen en overheidsgebouwen stammen uit Nederlandse tijd. Moderne architectuur stort in na een aardbeving, maar de Nederlandse gebouwen blijven ongeschonden. Volgens schattingen is 20% van het aantal Indonesische woorden gebaseerd op het Nederlands zoals handuk voor handdoek, buncis voor boontjes en knalpot voor uitlaat. Nederland heeft nog steeds een goede naam onder de bevolking in Indonesië.

Australië

Australië is door Nederlanders ontdekt. De naam Australië komt van de titel van een boek de Nederlander Wytfliet uit 1597; Terra Australis oftewel Zuidland. In 1643 had De Nederlandse ontdekkingsreiziger Tasman Australië omzeild. Hierdoor kwam voor het eerst vast te staan dat Australië een eiland is. De VOC noemde het Nieuw Holland. De kennis dat Australië een eiland was werd geheim gehouden voor andere Europese zeemachten. Abel Tasman ontdekte tijdens zijn rondreis ook Tasmanië en Nieuw Zeeland. Pas in 1770 ontdekte de Engelsman James Cook dat Nieuw Guinea en Australië los van elkaar zaten, ruim 150 jaar nadat de Portugezen dit hadden ontdekt en de Nederlanders het hadden geconstateerd. In 1832 gingen de Engelsen die Australië geannexeerd hadden op ontdekkingsreis. Luitenant Nixon ging op zoek naar de inheemse, zwarte aboriginal bevolking. Hij schrok zich een hoedje toen hij een groep van 300 blanken tegenkwam. Het stamhoofd heette van Baerle en iedereen sprak Nederlands. Het was een groep Hollanders die als eerste Europeanen Australië bewoonden. De Nederlanders hebben zich vermengd met de Australische oorspronkelijke bewoners, de aboriginals. Vandaar dat er aboriginals zijn met blond haar. Deze informatie over de witte aboriginals van Hollandse origine is pas enkele jaren bekend voor het grote publiek. Voor de kust van Australië liggen veel gezonken Nederlandse schepen. Waarschijnlijk zijn de aangespoelde schipbreukelingen verder gaan leven als witte aboriginal. Naderhand zijn er geen grote groepen witte aboriginals gevonden. Het vermoeden bestaat dat de Nederlanders zijn opgegaan in de blanke bevolking van Australië onder Engels gezag.,

Nieuw Zeeland

Dit land is door de VOC vernoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland. Het is ontdekt door Abel Tasman in 1642. De Nederlanders werden geconfronteerd met vijandigheid van de Maori´s. Europese lande lieten Nieuw Zeeland links liggen tot Engeland er een strafkolonie van maakte. Vanaf 1950 is er een stabiele stroom Nederlandse emigranten naar Nieuw-Zeeland. In 60 jaar zijn er in totaal 100.000 Nederlanders naar Nieuw-Zeeland verhuisd. Nederlanders worden verwelkomd in Nieuw-Zeeland om hun frisse ideeën. Het lekker lang koffie drinken, een belangrijke Nederlandse eigenschap, is omarmd als een een nieuwe manier van gastvrijheid tonen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tamil Tijgers uit Sri LankaDe Tamil Tijgers zijn al decennia's bezig met het krijgen van een eigen staat. Maar in 2009 komen er berichtten naar bui…
Specerij: kaneelKaneel is een van de meest gebruikte specerijen en in de geschiedenis van dit specerij heeft Nederland een niet onbelang…

Je vaardigheden verbeterenIedereen heeft wel eens het gevoel dat het net niet was wat het had moeten zijn. Die speech was net niet scherp genoeg o…
De politieke carriere van Pim FortuynPim Fortuyn is nog altijd een veelbesproken politicus in Nederland. Hij is vooral bekend van zijn periode met de LPF, ma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DorineFrequin, Pixabay
  • De grote oosthoek ecyclopedie
  • http://www.vandieten.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=49
  • http://www.bengaliwiki.com/page/History+of+Bengal
  • http://www.lankalibrary.com/geo/dutch/dutch5.htm
  • http://www.dutchburgherunion.org/
  • http://www.elsevier.nl/web/Artikel/168679/Geschiedenis-De-witte-Aboriginals.htm
  • http://www.colonialvoyage.com/remainsDamerica.html
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 09-05-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.