Ataxie bij paarden

Als paardeneigenaar krijg je vroeg of laat wel eens te maken met kreupelheid. In sommige gevallen is de diagnose "Ataxie". Maar wat is dit nu eigenlijk? Ataxie is een neurologische stoornis die ook bij paarden kan voorkomen. Een paard beweegt zijn benen telkens in een bepaalde volgorde, en met een bepaalde snelheid. Dit wordt geregeld door het zenuwstelsel. Wanneer de hersenen het signaal echter niet goed doorgeven aan de spieren, gebeurt het dat de bewegingen aan tactmatigheid moeten inboeten. Dit uit zich in kreupelheid of ongelijk gangenwerk.

Symptomen

In ernstige vorm is ataxie makkelijk herkenbaar. Het paard heeft moeite met bewegen en lijkt wel dronken: de bewegingen zijn ongecontroleerd en niet tactmatig. Dit is vooral te zien in de achterhand, en wanneer het paard zich op een volte of in een wendig begeeft. Wanneer de ataxie minder ernstige proporties aanneemt, is het vaak moeilijk te onderscheiden van spierpijn of gewone kreupelheid.

Een veelvoorkomende test om ataxie vast te stellen zijn de "correctiereflexen". Het ene been van het paard wordt gekruist voor het andere. Een gezond paard zal deze stand meteen corrigeren. Wanneer het paard deze correctie niet of sterk vertraagt uitvoert, kan dit duiden op de aanwezigheid van ataxie.

Oorzaak

Ataxie kan ontstaan ten gevolge van een besmetting met rhinopneumonie. Dit is een virus waarbij de zenuwen aangetast kunnen worden. Een andere oorzaak van ataxie kan een heftig trauma zijn. Wanneer het paard een ongeval krijgt bestaat de mogelijkheid dat bepaalde zenuwbanen beschadigd worden en ervoor zorgen dat het bewegingsmechanisme verstoord wordt. Daarnaast kan tijdens het opgroeien van een veulen een onregelmatigheid in de halswervels voorkomen. In dat geval zijn de halswervels iets afwijkend van vorm, waardoor ze minder goed op elkaar passen en druk in het ruggenmerg veroorzaken. Dit wordt ook het Wobbler-syndroom genoemd.

Behandeling

De symptomen van ataxie kunnen ingeperkt worden door het toedienen van ontstekingsremmers en het behandelen via fysiotherapie. Om te voorkomen dat het paard rhinopneumonie krijgt, dient het ingeënt te worden.

Bij behandeling wordt meestal na 3 tot 6 maand herstel duidelijk of het paard al dan niet verlost is van zijn ataxie. In zeer ernstige gevallen ziet men dat het paard amper nog op eigen benen kan staan. In dat geval lijkt inslapen de meest respectvolle oplossing.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ataxie bij paardenAtaxie is een verminderde coördinatie van de skeletspieren en kan verschillende oorzaken hebben zoals de ziekte Rhinopne…
Spat bij paardenJe paard of pony loopt al jaren fijn onder het zadel. Ineens staat het dier met een dik been op stal, en loopt hier goed…
Als je paard ziek wordt: veel voorkomende paardenziektesAls je paard ziek wordt: veel voorkomende paardenziektesWat is het spannend als je voor het eerst in je leven een eigen paard koopt. Je neemt je voor heel goed voor je trouwe v…
Wobbler-syndroom bij paardenJe paard lijkt 'waggelend' door de baan te gaan en toont een slordige gang. Oefeningen als combinatiesprongen schieten k…

Clickertraining voor paardenNiet alleen voor honden kan clickertraining een boeiende en efficiënte trainingsmanier zijn, ook paarden kunnen op deze…
PaardenstallingPaardenstallingSteeds meer mensen beseffen het belang van een goede paardenstalling. Het is inmiddels algemeen bekend en zelfs bewezen…
Juliedr (165 artikelen)
Laatste update: 26-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.