IAVCEI internationale vereniging van vulkanologie

IAVCEI is de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologie en zij bestuderen overal op aarde vulkanen. Om de gevaren en de werking van vulkanen beter te begrijpen is het noodzakelijk dat er een betere samenwerking en communicatie plaatsvindt tussen de verschillende wetenschappelijke disciplines op het gebied van vulkanologie. IAVCEI stimuleert deze samenwerking en communicatie. Wat doet het IAVCEI nog meer?

Vulkanologie

Waar staat de afkorting IAVCEI voor? IAVCEI staat voor de: Internationale Vereniging van Vulkanologie en Chemie van het Binnenland van de Aarde, officieel: International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior, afgekort: IAVCEI. IAVCEI bestudeerdt overal ter wereld vulkanen.

Bestuur

Het IAVCEI wordt bestuurd door een uitvoerend comité die een zitting hebben van 4 jaar. Het uitvoerende comité bepaald voor deze 4 jaar het beleid van het IAVCEI en van de vereniging.

Internationale vereniging

Wie of wat is IAVCEI? IAVCEI is een internationale vereniging van vulkanologie die zich internationaal op wetenschappelijke basis zich bezighoudt met de volgende zaken:
  • Vulkanologie: onderzoek naar vulkanen,
  • Risicobeperking: alles in werking stelt om vulkanische uitbarstingen en daar uit voorkomende natuurrampen te verzachten,
  • Onderzoek instelt naar gerelateerde vulkaanonderwerpen, zoals: Geochemie, Ontstaan van lava en magma, Geochronologie, Petrologie en vulkanologe minerale afzetting.

Wetenschappelijke samenwerking

IAVCEI stimuleert om aarde wetenschappers en aardwetenschappers, uit verschillende disciplines als:
  • De internationale en wetenschappelijke vereniging van seismologie,
  • De internationale en wetenschappelijke vereniging van aardmagnetisme,
  • De internationale en wetenschappelijke vereniging van atmosferische wetenschappen
beter te laten samenwerken bij:
  • Het bestuderen van vulkanen,
  • Het begrijpen van vulkanen en
  • Bij het onderzoek naar de werking van vulkanen.

Communicatie

Vulkanologie beslaat een zeer groot gebied waar verschillende wetenschappelijke disciplines aan te pas moeten komen. Om de werking van vulkanen beter te begrijpen is het echt noodzakelijk dat de communicatie tussen deze verschillende wetenschappelijke disciplines verbeteren. Het IAVCEI stimuleert wereldwijd een betere samenwerking en een betere communicatie tussen deze verschillende wetenschappelijke disciplines om de verschillende vulkanische processen beter te kunnen doorgronden.

Bestudering vulkanen

Het IAVCEI, participeert in internationale wetenschappelijke projecten over de bestudering van vulkanen en over de werking van vulkanen. Vulkanologische onderzoekresultaten worden in het internationale toonaangevende tijdschrift: Bulletin van Vulkanologie gepubliceerd.

Decade Volcanoes

IAVCEI bepaald, na bestudering, welke vulkanen op aarde zo gevaarlijk zijn dat deze levensgevaarlijke vulkanen op de lijst komen te staan van de 16 gevaarlijkste vulkanen ter wereld. Deze vulkanen worden door het IAVCEI “Decade Volcanoes” genoemd, ofterwijl: Vulkanen van het Decennium.

Kenmerken gevaarlijke vulkaan

Hoe komt een vulkaan aan de titel meest gevaarlijke vulkaan ter wereld? Volgens het IAVCEI moet de vulkaan aan een aantal voorwaarden voldoen, eer de vulkaan in aanmerking komt voor nominatie. Volgens het IAVCEI moet de vulkaan aan de volgende eisen voldoen en de volgende kenmerken bezitten eer de vulkaan gekenmerkt kan worden als gevaarlijk:
  • Zware en gevaarlijke explosieve en vernietigende vulkaanuitbarsting in het verleden,
  • De vulkaan staat in dichtbevolkt gebied of bevindt zich nabij een stad,
  • De vulkaan is actief en vertoont veel vulkanische en seismische activiteiten,
  • De vulkaan moet politiek en fysiek toegankelijk zijn voor wetenschappelijk onderzoek en voor studiemogelijkheden.
Het laatste punt is niet bepalend hoe gevaarlijk een vulkaan is, maar wel bepalend voor het IAVCEI: zonder onderzoek kan een vulkaan niet beoordeeld worden. Onderzoek is noodzakelijk om beter te bepalen hoe gevaarlijk een vulkaan is en om beter inzicht te verschaffen over de gevaren van de vulkaan.

Congres van vulkanologen

Het congres van vulkanologen vindt om de 2 jaar plaats. Deelnemers aan dit congres zijn:
  • Vulkanologen van het IAVCEI,
  • Politieke vertegenwoordigers van steden die een (of meerdere) vulkanen in de directe omgeving hebben,
  • Plaatselijk vulkanologisch instituut.
Dit congres van vulkanologen vindt plaats in gebieden waar vulkanen voorkomen, zoals:
  • Napels,
  • Nieuw Zeeland,
  • Hilo (Hawaï),
  • Quito (Ecuador),
  • Shimabara (Japan),
  • Tenerife (Canarische eilanden, Spanje).

Conferentie

Het IAVCEI houdt wereldwijd conferenties, zoals bijvoorbeeld op IJsland, met als doel: informeren over vulkanen en de plaatselijke (politieke) vertegenwoordigers informeren over toekomstige vulkaanuitbarstingen en gegevens verschaffen over wetenschappelijke onderzoeken over bodemonderzoek, geologie, vulkanologie en enz.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meest gevaarlijke vulkanen ter wereldVan de ruim 15.000 vulkanen op aarde zijn er 16 heel gevaarlijk. Wie of wat bepaald dat een vulkaan in aanmerking komt o…
Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…
Santa Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefSanta Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefDe stratovulkaan van Guatemala, de Santa Maria vulkaan, is een gevaarlijke vulkaan. Een van de meest explosieve en gewel…
Grootste vulkaan op aarde: Mauna Loa Hawaï, heel gevaarlijkDe grootste vulkaan ter wereld is de Mauna Loa schildvulkaan op Hawaï (Amerika). Deze schildvulkaan heeft een doorsnede…

Supervulkaan YellowstoneDe Amerikaanse supervulkaan Yellowstone is actief en zorgt voor veel onrust. Waarom is Yellowstone een supervulkaan? Wat…
De gekko gebruikt vanderwaalskrachtDe gekko gebruikt vanderwaalskrachtVanderwaalskracht is een begrip uit de kwantummechanica. De kracht is onmisbaar voor de ontwikkeling van het leven. Voor…
Bronnen en referenties
  • http://www.iavcei.org/IAVCEI.htm
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62800-meest-gevaarlijkste-vulkanen-ter-wereld.html
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 29-06-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.