Geef je paard kruiden en natuurlijke geneesmiddelen!

Geef je paard kruiden en natuurlijke geneesmiddelen! Dat kruiden helend kunnen werken voor mensen, is al langer bekend. Steeds meer worden kruiden echter ook aan dieren gegeven om allerlei klachten te verhelpen of te voorkomen. Met welke kruiden en andere natuurlijke geneesmiddelen kan u uw paard helpen? Paarden en kruiden gaan in principe erg goed samen. Vroeger, toen paarden nog in het wild leefden, graasden zij over de vlaktes en aten de kruiden op die zij op dat moment nodig hadden. Het is dan ook eenvoudig om een groot aantal planten te integreren in de dagelijkse voeding van het paard, om diverse klachten te voorkomen of te verhelpen.

Werkende kruiden

Brandnetels

Brandnetels kunnen heel nuttig zijn voor een paard. Ze bevatten grote hoeveelheden vitamine A en C en zijn rijk aan ijzer en natrium. Brandnetels zuiveren het bloed en kunnen daardoor een hulp zijn voor paarden met zomereczeem, artrose en hoefbevangenheid. Bij zwakte en vermoeidheid, of na een strenge winter, kunnen brandnetels helpen de weerstand terug op te bouwen. Ook voor drachtige merries zijn brandnetels efficiënt: ze bevorderen de melkproductie.

Duivelsklauw

Duivelsklauw heeft een natuurlijke pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Het kruid werkt positief in op de gewrichten en kan dus nuttig zijn voor paarden met artrose, spat, gewrichtsproblemen en ontstekingen.

Let op: Duivelsklauw mag niet aan drachtige merries gegeven worden!

Kamille

Kamille is een uitermate geschikt kruid voor paarden die stressgevoelig zijn. Het werkt kalmerend en ontspannend in situaties van stress en angst. Daarnaast werkt kamille ook pijnstillend en ontstekingsremmend.

Rozebottel

Rozebottel bevat grote hoeveelheden vitamine C en biotine. De vitamine C helpt het paard om infecties te bestrijden en tekorten aan te vullen. Biotine bevordert de gezonde groei van de hoeven en maakt ze sterker.

Fenegriek

Fenegriek is algemeen een zeer goede aanvulling voor uw paard. Het bevat calcium, vitamine A, B en C en bovendien ook vitamine E, die de vruchtbaarheid verhoogt. Fenegriek wekt de eetlust op en werkt dus bevorderlijk voor de spijsvertering en darmflora. Ook voor paarden met gevoelige luchtwegen is dit een zeer werkzaam kruid. Het nadeel van Fenegriek is dat het een vrij sterke geur heeft waardoor sommige paarden er niet willen van eten. Een kleine dosis die goed door de normale voeding gemengd wordt, zou geen probleem mogen opleveren.

Biergist

Biergist is een bron van vitamine B. Het heeft een bloedzuiverende werking en zorgt voor sneller herstel bij vermoeidheid. Biergist komt ook de algemene conditie, vachtglans en spijsvertering ten goede.

Dierenarts

Kruiden geven kan over het algemeen geen kwaad voor uw paard. Wanneer u echte kwalen wil bestrijden, is het toch aan te raden een dierenarts te raadplegen alvorens zelf te experimenteren met allerhande voedingssupplementen. Laat eerst de juiste diagnose stellen, en vraag dan eventueel raad over het geven van kruiden of andere natuurlijke middelen.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fenegriek: geheim van een vollere boezemHet gebruik van kruiden voor het verkrijgen van een vollere boezem is al van oudsher bekend. Verschillende culturen over…
Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!Paarden zijn er in alle soorten en maten, en ook de hoeven van elk paard zijn anders. Het ene paard staat op ijzers, het…
Paarden en vitamine A (tekort)Paarden en vitamine A (tekort)Paarden hebben net als mensen en andere dieren vitamines en mineralen nodig. Vitamine A is één van die vitaminen. En die…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…

Cane Corso ItalianoDe Cane Corso Italiano behoort tot de groep van Molossers en is een dogachtige. Hier zal kort geschreven worden over de…
De walvis, het grootste zoogdier ter wereldWalvissen werden lange tijd in vele culturen vereerd. Ook tegenwoordig zjin ze nog omgeven door mythes. De baleinwalvis…
Reactie

Ben Holsgens, 23-11-2012
Ik geef mijn paard al maanden een kruidenmix tegen hoesten, met goed resultaat. Hij krijgt dagelijks een hand vol kruiden door zijn voeding.
Vraag: wat is een goed kruid of kruidenmengsel wat ontstekingsremmend en pijnstillend werkt bij paarden? Reactie infoteur, 26-11-2012
Dat is een vraag die moeilijk vanaf een computer te beantwoorden is. Waar heeft het paard pijn? Welk soort ontsteking heeft het, en wat was daarvan de oorzaak? Er zijn (natuurlijke) voedingssupplementen die zich richten op de algehele weerstand van het paard, zoals bijvoorbeeld Cavalor Resist of Cavalor Support. Andere werken dan weer specifiek in op bijvoorbeeld de gewrichten of de pezen, de luchtwegen, het verteringsstelsel, . Als het paard echt te kampen heeft met ontstekingen, is het aan te raden een dierenarts te contacteren. Daar kan u ook aangeven dat u liever met natuurlijke hulpmiddelen werkt dan met bijvoorbeeld een klassieke ontstekingsremmer.
Succes!

Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.