Heesters planten en verzorgen in de tuin

Heesters planten en verzorgen in de tuin Een groot deel van uw tuin zal gaan bestaan uit heesters. Heesters zijn er in enorm veel soorten en maten, ze kunnen vruchtdragend zijn en bloeien allemaal in meerdere of mindere mate, heesters zijn er van twintig meter hoge coniferen tot heideplantjes en zelfs kruipplanten. Genoeg keuze dus. Veel van de planten die men in de tuin heeft staan vallen onder de heesters, over het algemeen zijn het makkelijke en dus populaire planten. Soms zijn ze kleurrijk, soms juist een perfecte afbakening van de tuin.
Rhodondendron / Bron: Hansbenn, PixabayRhodondendron / Bron: Hansbenn, Pixabay

Soorten

Er is een breed scala aan sierheesters, ze komen voor in enorm veel varianten en lijken vaak op het eerste oog niet eens familie van elkaar. Zo zijn er sierheesters die enorm snel groeien maar er zitten er ook tussen die slechts heel traag groeien en klein blijven. Ook zijn niet alle heesters geschikt voor alle soorten grond, er zijn er bij die echt niet tegen een kalkrijke grond kunnen en zo zijn er ook weer soorten die absoluut niet zonder kunnen. Hieronder vindt u een lijst met informatie van een aantal van de meest bekende heesters in Nederland.

Let op

  • Als u interesse heeft in een plant, zoek dan onder de latijnse naam, er zijn enorm veel ondersoorten.
  • De aangegeven hoogte in de tabel is het maximum dat een plant of boom kan bereiken, er zijn vaak ook kleinere soorten.
  • Bloeitijd bestrijkt alle soorten, per ondersoort kan de bloeitijd afwijken maar valt wel binnen de aangegeven bloeiperiode.
  • U kunt niet per definitie alle heesters in uw tuin planten, voor u uw keuze maakt, laat u adviseren over de grondsoorten.
  • Sommige planten dragen ook bessen en zaden respectievelijk na de bloei, vaak kleurrijk.

Latijnse naamNederlandse naamBloeitijdVlindersGrootteBes/vrucht
Acer palmatumJapanse Esdoornapr/junX10mX
AndromedaHeidefamilieMrt/meiJa50cmX
ArctostaohylosHeidefamilieMrt/julJa6mX
AzaleaRhodondendronFeb/junX2mX
BerberisZuurbesMei/junX2mJa
BuddlejaVlinderstruikJul/SeptJaX SnoeiX
CallunaStruikheiJul/septJa1mX
ClethraSchijnelJul/septX2mX
ConiferaeConiferenJun/julX20mJa
Coenus canadensisKornoeljeJun/augX15cmJa
CrataegusMeidoornMeiJa10mJa
CyclamenCyclaamDec/mrtX15cmX
Cytisus scopariusBremMei/junX2,5mJa
DaboeciaKruipheideJul/oktJa25cmX
DaphneMiserieFeb/junX2mJa
EpimediumElfenbloemApr/meiX45cmX
EricaStruikheideNov/aprX1mX
FothergillaFothergillaApr/meiX2mX
GaultheriaParelbes/VeenmyrteMei/junX2mJa
HelleborusKerstroosJan/febX40cmX
HydrangeaHortensiaMei/septX4mX
KalmiaHeidefamilie Apr/junApr/junJa2,5mX
LavendulaLavendelMei/junJa80cmX
LigustrumLigusterMei/augX5mJa
Prinus laurocerasusLaurierkersJun/julJa14mJa
Prinus spinosaSleedoornMrt/aprJa5mJa
RhusAzijnboomJul/augX4mX
RibusAalbesMrt/aprX2mJa
RubusBraamMei/septJa2,5mJa
SarcococcaBuxusfamilieJan/mei, okt/novX1mX
SyringaSeringApr/junJa3mX
VacciniumBosbesApr/junX2,5mJa
ViburnumGelderse roosApr/julJa2mJa

Lavendel / Bron: Castleguard, PixabayLavendel / Bron: Castleguard, Pixabay

Wat is nou precies een heester

Er zijn enorm veel heestersoorten, vaak lijken ze totaal niet op elkaar dus, hoe herken je nou eigenlijk een heester? Wat is een heester? En wat zijn de kenmerken van een heester?

In feite is de naam 'heester' een verzamelnaam voor alles wat een struik genoemd kan worden. Dus eigenlijk moet je je afvragen wat de kenmerken van een struik zijn. Er begint waarschijnlijk al een lichtje te branden als er gezegd wordt dat heesters en bomen twee totaal verschillende soorten zijn, ja, zelfs de 20 meter hoge coniferen zijn heesters en geen bomen.

Als we een conifeer naast een boom zetten zoals bijvoorbeeld een eikenboom, is het eerste dat ons opvalt dat een eikenboom een duidelijke kroon heeft. de grotere takken vertakken pas een eind boven de grond. Bij de conifeer echter vertakken de takken al direct bij de grond, vaak hebben deze heesters ook verschillende stammen en niet echt een duidelijke hoofdstam. Deze takken worden meestal ook 'grondtakken' genoemd omdat ze direct uit de grond komen. De grens tussen heesters en bomen zijn niet altijd even duidelijk, er zijn ook tussensoorten die soms bij de grond vertakken maar soms ook een duidelijke stam vormen alvorens te vertakken en om het nog makkelijker te maken zijn er ook halfheesters zoals de heide. Een voorwaarde om tot de heesters benoemd te worden is dat de takken in ieder geval bij de grond verhouten, dus zowel de hoofdtak als de grondtak. Een halfheester is een plant zoals de lavendel die in het eerste jaar nog niet verhout zijn en pas in het tweede levensjaar houten takken bij de grond begint te vormen. Al met al dus lastig om uit te leggen wat een heester precies is, maar u heeft nu in ieder geval een idee.

Kalk

Een kleine greep uit kalkminnende planten zijn: Aralea, Berberis, Buddleja, Ligustrum, Rhus, Ribus en Spiraea. U kunt deze planten ook houden in andere grond indien u de grond rondom deze plant maar voldoende aanpast. Zonder deze kalk zal uw plant niet mooi groeien en bloeien of zelfs dood gaan.

Let op: Zelfs als u op een specifieke soort zoekt die geen kalkgrond nodig heeft dan kan het nog zo maar zijn dat een verwante ondersoort wél kalk nodig heeft. Laat u dus goed adviseren!

Groeifasen en aankoop

Heesters worden in verschillende groeifases aangeprezen, dit verschilt per soort. Sommige planten worden al volledig volgroeid verkocht, anderen hebben nog vijf jaar of zelfs langer nodig. Snelle groei is in het begin fijn, uw tuin is snel vol en uw heg snel dicht, maar op de lange termijn kan er overwoekering ontstaan en kan een heester teveel onderhoud en/of overlast verzorgen. Onthoud altijd: U kunt best een plant snoeien, maar u moet dit altijd doen ter bevordering van de bloei en groei van de plant, niet om hem in hoogte en breedte te beperken. Pas uw plantkeuze dus altijd aan op het doel. Heeft u toch uw heester op de verkeerde plek geplant: Haal deze dan zo snel mogelijk weg om ongewenste hoge kosten te vermijden.

Afwisseling in borders

Zoals u al heeft kunnen zien zijn er vele soorten heesters die voor vele doelen gebruikt kunnen worden. Van kruipheideplantjes tot serieuze hoge bomen die een prachtige heg kunnen vormen. Heesters kunnen prima gebruikt worden in de border, zorg voor veel variatie. Sommige heesters zijn bladverliezend, anderen weer wintergroen, je hebt er tussen zitten die in de winter groeien en anderen in het voorjaar, er is een enorm scala aan kleuren, er zijn zelfs vruchthoudende heesters en ze zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, meer dan genoeg materiaal dus om een levendige kleurrijke border te creeeren!

Privacy en veiligheid

Sommige heesters kunnen prima gebruikt worden als heg of haag maar uitsluitend als dit de vorm van de heester complementeerd en het snoeiwerk de heester niet dwars zit. Het kan bijvoorbeeld ook heel mooi zijn om één grote heester te planten in de voortuin om de inkijk in de keuken of huiskamer te beperken, er zijn veel heesters die een prachtige 'eyecatcher' vormen en echt de aandacht wegnemen van het huis. Ook zijn er heesters zoals de Meidoorn en de Esdoorn die als heg of haag geplaatst kan worden en een prima inbraak-afwerende werking hebben wegens hun scherpe doorns, geen inbreker die zich vrijwillig een weg baant door deze heesters. Voor meer informatie over de juiste heg of haagkeuze kijk ook even bij het volgende artikel dat dieper in gaat op de haagkeuze.

Bessen en vruchten

Een hoop heesters zijn vruchtdragend. De meeste heesters zijn niet giftig, eetbaar of zelfs medicinaal geschikt maar er zijn er ook een aantal die niet zo bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Mocht u kleine kinderen hebben dan is dit een punt waar u zeker over na zal moeten denken.

Snoeien

Hoe en of u uberhaupt een heester moet snoeien verschilt per soort en ondersoort. Pak niet gelijk de heggeschaar maar laat u goed adviseren. Sommige heesters moet u jaarlijks bijna helemaal kort snoeien, bij anderen mag u alleen het groene éénjarige hout snoeien en er zijn ook soorten waarbij snoeien slechts afgeraden wordt. Bij sommige heesters is het simpelweg mooier om hem te snoeien zodat de plant en bloem compacter zal zijn maar dit wilt niet altijd zeggen dat het ook nodig is om deze heesters te snoeien. Kortom: Laat u goed adviseren, elke soort vraagt om zijn eigen typische behandeling en het zou zonde zijn als uw plant er aan onderdoor gaat door teveel of te weinig snoeien.
© 2011 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hedera helix arborescens; verzorging en algemene informatieHedera helix arborescens; verzorging en algemene informatieHedera helix arborescens is een zeer gemakkelijke groenblijvende heester, die zeer winterhard is. Deze heester heeft maa…
Prunus lucitanica, een bloeiende groenblijvende haagPrunus lucitanica, een bloeiende groenblijvende haagPrunus lucitanica is een groenblijvende heester, die goed als haag gebruikt kan worden, maar ook solitair in de border m…
Leycesteria, een aanwinst voor iedere tuinLeycesteria, een aanwinst voor iedere tuinLeycesteria is een vaste plant, die veel te bieden heeft.Vaste planten zijn een aanwinst in de tuin. Vaak sterven ze af…
Vogels lokken met besdragende heestersVogels lokken met besdragende heestersIn de winter wordt voedsel voor vogels schaars. Besdragende heesters zijn dan een welkome aanvulling van het menu van de…

Tuinklussen in maart, wat kun je doen?Tuinklussen in maart, wat kun je doen?Na een lange winter begint de tuin langzaam maar zeker weer tot leven te komen. Op mooie zonnige dagen wordt de verleidi…
Watersproeisystemen en beregeningsinstallaties voor de tuinWatersproeisystemen en beregeningsinstallaties voor de tuinDe markt voor watersproeisystemen en beregeningsinstallaties wordt steeds inventiever. Met allerlei extra accessoires zi…
Bronnen en referenties
  • Tuinieren het hele jaar door
  • Afbeelding bron 1: Hansbenn, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Castleguard, Pixabay
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.