Diabetes type 2

Diabetes type 2 Diabetes type 2 of suikerziekte is een chronische stofwisselingsziekte die resulteert in een verhoogde bloedsuikerspiegel. Diabetes is een van de meest voorkomende ziekten in de westerse wereld. U vindt hier informatie over preventie, diagnose en behandeling.

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 betekent dat men een te hoog suikergehalte in zijn bloed heeft. Die verhoogde bloedsuikerspiegel brengt op den duur schade toe aan bloedvaten en zenuwen en kan tot talrijke orgaanproblemen leiden, de late gevolgen van diabetes. De hier gebruikte formulering "op den duur" is eigenlijk enigszins misleidend omdat veel diabetes-gerelateerde ziekten al kunnen optreden in een zeer vroeg stadium, vaak zelfs al als suikerziekte zich nog in een voorstadium bevindt.

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2

Diabetes type 1

  • auto-immuunziekte;
  • gebrek aan insuline;
  • komt al op jonge leeftijd voor;
  • insuline spuiten vanaf begin noodzakelijk;
  • erfelijkheid speelt ondergeschikte rol.

Diabetes type 2

  • sluipende ziekte, geeft lange tijd geen klachten;
  • erfelijke aanleg;
  • insuline-resistentie;
  • insuline injecteren vaak niet nodig;
  • verandering van levensstijl kan volstaan;
  • tabletten kunnen insulinewerking verbeteren.

Symptomen diabetes

Als de bloedsuikerspiegel stijgt, probeert het lichaam om overtollig suiker via de urine te verwijderen. Daarbij treedt vochtverlies op. Vaak moeten plassen, een slap gevoel, dorst en een droge huid kunnen typische voortekenen zijn. Aangezien het immuunsysteem als gevolg van diabetes verzwakt is, bestaat vaak een neiging tot infectieziekten zoals voetschimmel of blaasontstekingen. Storingen bij de wondgenezing kunnen wijzen op een slechte doorbloeding van de huid.

Als typische symptomen voor diabetes gelden daarom:
  • algemene zwakte;
  • frequente infecties;
  • slecht helende wonden;
  • droge of jeukende huid;
  • dorst;
  • vaak moeten plassen.

Vaak echter worden deze symptomen, vooral bij oudere mensen, toegeschreven aan andere oorzaken en niet meteen geassocieerd met diabetes. Wie een of meer van deze symptomen bij zichzelf herkent, moet absoluut dus ook zijn bloedsuiker laten controleren.

Hoe vaak komt diabetes type 2 voor?

  • in ons land lijden momenteel meer dan 700.000 mensen aan diabetes;
  • ongeveer 90 procent van hen heeft diabetes type 2;
  • door de vergrijzing en een groeiend aantal mensen met overgewicht, zal dat aantal in 2025 verdubbeld zijn;
  • daarnaast schatten deskundigen dat ongeveer 900.000 mensen een voorstadium van type 2 diabetes hebben.;
  • deze mensen lopen een verhoogd risico om in de komende jaren eveneens diabetes type 2 te ontwikkelen;
  • dan is er nog een groep van 125.000 tot 300.000 mensen waarbij de diagnose diabetes nog niet gesteld is en die dus nog niet weten dat ze diabetes hebben.

Late gevolgen van diabetes

  • hartaanval;
  • beroerte;
  • nierfalen;
  • schade aan het netvlies;
  • erectiestoornissen;
  • en vele andere kwalen.

Ouderdomssuiker

In het verleden werd type 2 diabetes vaak aangeduid als "ouderdomssuiker", want in feite lijden vooral oudere mensen eraan. Maar omdat steeds meer mensen al op jonge leeftijd met overgewicht kampen en te weinig bewegen, lijden steeds meer 30- tot 40-jarigen aan diabetes type 2. En steeds meer en vaker wordt de ziekte ook al bij kinderen en adolescenten opgemerkt.

Insuline spuiten bij diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij als gevolg van een storing van het immuunsysteem, de insuline-producerende cellen van de alvleesklier vernietigd worden. Dit leidt tot een absoluut gebrek aan insuline. Dit hormoon sluist de suiker uit het bloed (glucose) door naar de lichaamscellen, die dat nodig hebben voor de energievoorziening. Zonder insuline stijgt de bloedsuikerspiegel snel. Wie diabetes type 1 heeft, moet daarom vanaf het begin regelmatig insuline injecteren.

Vaak lijden kinderen al aan diabetes type 1 (gemiddelde leeftijd 8 jaar). Maar ook oudere mensen kunnen diabetes type 1 ontwikkelen. In tegenstelling tot diabetes type 2 speelt erfelijkheid bij type 1 diabetes maar een ondergeschikte rol.

Insuline-resistentie bij diabetes type 2

Diabetes type 2 daarentegen is een ziekte waarbij een gebrek aan insuline minder op de voorgrond staat. Integendeel, als gevolg van een erfelijke aanleg komt het door overgewicht en lichamelijke inactiviteit veeleer tot insulineresistentie. Dat betekent dat de lichaamscellen ongevoelig (resistent) zijn voor insuline, zodat het hormoon insuline de suiker niet meer de cellen binnen kan loodsen. En daardoor stijgt de bloedsuikerspiegel.

Om insuline-resistentie te overwinnen produceert de alvleesklier aanvankelijk meer insuline. In de loop der jaren evenwel laat de productie van insuline na, de insuline-producerende cellen van de alvleesklier raken uitgeput en de bloedsuikerspiegel stijgt.

Type 2 diabetes kan in tegenstelling tot diabetes type 1 aanvankelijk meestal worden behandeld met een verandering van levensstijl, waarvan een positief effect op de insuline-resistentie uitgaat. Daarnaast kunnen ook tabletten helpen om de werking van insuline te verbeteren of insuline-secretie (afscheiding ) te stimuleren. Na verloop van tijd moeten echter ook veel type 2 diabetespatiënten insuline injecteren.

Type 2-diabetes geeft lange tijd geen klachten. Daarom blijft het vaak vele jaren onopgemerkt. Vaak wordt de ziekte pas vastgesteld nadat die reeds andere ziekten zoals een hartaanval of een beroerte heeft veroorzaakt.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik heb ouderdomssuiker, mag ik nu geen suiker meer?Als je suikerziekte (diabetes) hebt zit je vaak met veel vragen: ‘wat mag ik nog eten?’, ‘mag ik nog snoep eten?’, hoe z…
Metformine: medicijn bij diabetes en PCOSMetformine: medicijn bij diabetes en PCOSOngeveer 800.000 mensen in Nederland hebben suikerziekte, waar het voor het grootse deel gaat om diabetes type 2. Dit ty…
Diabetes/suikerziekte: Wanneer loop je risico?Veel mensen denken dat ze niet zo snel diabetes zullen krijgen, en blijven doorgaan met een slechte levensstijl. Toch is…
Alles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenAlles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenEr bestaat nog veel onduidelijkheid over diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Hier lees je wat het ve…

Prostaat en basterdwederikWe worden steeds ouder, wat natuurlijk prettig is, maar door ouder te worden krijgen we juist te maken met andere kwalen…
Tyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomenTyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomenTyfus is een ziekte die je kunt oplopen in gebieden met slechte hygiëne en slechte sanitaire voorzieningen. Tyfus wordt…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 03-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.