Het behandelen van een bloedneus

Het behandelen van een bloedneus In het hoofd circuleert er ontzettend veel bloed rond. In de haarvaatjes in de neus zit al heel veel bloed, laat staan het bloed in de hersenen. Vanaf het moment dat zo'n haarvaatje beschadigd is, kun je een bloedneus krijgen. Dit kan natuurlijk ook door een ongeval gebeuren. Soms kan er dan erg veel bloed vrijkomen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen stoppen, en dit te vermijden in de toekomst.

Snuit je neus

Voor je probeert de neusbloeding te doen stoppen, is het handig als je de neus een keer krachtig snuit. Dit verwijdert de slijm- en bloedklonters in je neus. Het kan soms echt helpen en je een hoop gedoe besparen. Soms is een keer snuiten en de neus even dichtdrukken al genoeg om de bloeding te doen stoppen.

Gebruik watten

Je kunt de bloedingen ook stoppen door het gat te dichtten met een aantal vochtige watten. Je kunt hierbij het beste samentrekkende middeltjes gebruiken, zoals azijn. Het zuur dat hierin zit kan ervoor zorgen dat de wondjes dichtschroeien. Zorg wel dat het niet te sterk is, en dat je het niet te vaak doet met als gevolg dat de binnenwand van de neus beschadigd kan worden. Je kunt ook simpel gaasverband gebruiken of bij noodgeval keukenpapier, als je geen watten bij de hand hebt.

Niet in je neus zitten

Soms kan een bloedneus ook gewoon beginnen als sommige mensen in hun neus zitten. Zeker als je krabt, heb je kans dat je een nader openkrabt waardoor er veel bloed begin uit te lopen. Deze stoppen meestal snel, maar het is natuurlijk niet leuk. Als je door een andere oorzaak een bloedneus hebt gekregen, moet je voorzichtig zijn de komende week. Het wondje binnenin de neus heeft zeker een week nodig om te genezen. Als je er te bruut mee omspring, kan het terug openbarsten, met als gevolg een nieuwe neusbloeding.

Een te hoge bloeddruk

Een bloedneus kan ook vaak het gevolg zijn van een te hoge bloeddruk. Mensen met een hoge bloeddruk zijn zeker vatbaarder voor neusbloedingen. Probeer daarom een beetje op je dieet te letten, en niet teveel vetten te eten. Veel drinken helpt je ook om je aderen te zuiveren. Vaak kan een verhoogde bloeddruk ook komen door stress. Probeer dit te verminderen. Je kunt dit op allerlei manieren doen. Enkele zijn; massage, beweging, yoga, meditatie en stilte.

Andere dingen waar je op moet letten bij neusbloedingen

Pas op met aspirines. Als je rond dezelfde tijd ziek bent, of je hebt iets anders aan de hand, pas dan op met het gebruik hiervan. Als je dat tijdens, of kort erna neemt kan dit problemen geven. Aspirine hindert namelijk de stolling van het bloed. Probeer ook als je veel bloed hebt verloren, om je inname van ijzer te verhogen, zeker als je last hebt van bloedarmoede. Ijzer zal je helpen het verloren bloed sneller aan te vullen tot het normaal niveau. Zorg dat je droge ruimtes vermijd, zorg dus voor vochtige ruimtes, Houd tot een week erna je bloeddruk in de gaten en tenslotte zorg dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt.
© 2011 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een bloedneusIedereen heeft wel een bloedneus, maar weinigen raadplegen hier een dokter voor. Als het om een moeilijk te stelpen bloe…
Oorzaken van bloedneusOorzaken van bloedneusVeel mensen hebben weleens last van een bloedneus. Het is een vrij normaal fenomeen. Er zijn een aantal redenen waarom u…
Een bloedneus, hoe te handelenIedereen in zijn leven krijgt wel eens te maken met een bloedneus. Of het nou van je zelf is of van een ander, kan het h…
Spontane bloedneusSpontane bloedneusEen bloedneus maakt iedereen wel eens mee. Vooral kinderen hebben hier eerder last van. Een bloedneus zonder aanwijsbare…

Fibromyalgie: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseFibromyalgie: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseFibromyalgie symptomen zijn onder meer chronische spierpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, en pijnlijke tender points of…
Bronchitis: hoe pak je dat aan?Bronchitis: hoe pak je dat aan?Bronchitis is dikwijls iets heel erg lastig. Het begint met een kriebel achter in de keel. Dan loopt dit door naar je bo…
Bronnen en referenties
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 21-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.