Kinderen financieel opvoeden

Kinderen financieel opvoeden Kinderen op jonge leeftijd leren om goed met geld om te gaan is belangrijk voor hun latere leven als ze geheel zelfstandig over hun geld beschikken. In principe komt het er op neer dat ze leren keuzes te maken, ten opzichte van het beschikbare geld, voor wat nodig is en wat ze graag zouden willen hebben. Kritisch maken ten opzichte van reclames kan ook een belangrijk deel uitmaken van die opvoeding.

Minder schulden maken

Financiële opvoeding is vooral ook belangrijk omdat uit onderzoek (onder meer door het NIBUD) is gebleken dat jongeren heel makkelijk schulden maken. Kinderen die tijdig geleerd hebben om goed met geld om te gaan maken veel minder schulden. Financiële opvoeding begint meestal met het geven van zakgeld. Kinderen krijgen een bepaald bedrag waar ze een periode mee moeten overbruggen. Ze leren daarbij ook dat ze moeten sparen voor grotere uitgaven. Van belang is daarbij dat de zakgeldperioden steeds hetzelfde zijn waardoor kinderen een goed overzicht kunnen opbouwen.

Onderscheid leuk en noodzakelijk

Kinderen van zes jaar zijn oud genoeg om met zakgeld om te kunnen gaan. Ze herkennen de munten. Vaak hebben ze wel de neiging om het zakgeld meteen helemaal uit te geven. Beter is dan om bijvoorbeeld kleine bedragen te geven voor een korte perioden (weekgeld in plaats van maandgeld). Bij iets oudere kinderen kan afgesproken worden welke dingen ze van het zakgeld moeten kopen en leert het kind het geld te verdelen over de aankopen. Op dat moment begint ook het leren onderscheid te maken tussen wat leuk is en wat noodzakelijk is.

Omgaan met grotere bedragen

In de praktijk zal blijken dat het zakgeld niet toereikend is voor bepaalde aankopen en zal daarom steeds iets moeten worden weggelegd om later tot die aanloop over te kunnen gaan.
Om kinderen te leren met grotere bedragen om te gaan is het geven en laten besteden van kleedgeld een goed middel. Voor pubers is kleding heel belangrijk waardoor ze alle belang hebben bij goed nadenken over welke aankopen wel en welke niet kunnen worden gedaan wat het leerproces bevordert. Zeker zal daarbij in het begin enige hulp nodig zijn bij het maken van plannen over langere termijn zodat het geld niet opgaat aan zomerkleding en er niets overblijft voor de wintergarderobe.

Gevoelig voor reclame

Kinderen laten zich makkelijk verleiden door reclame waar fabrikanten feilloos op weten in te spelen. Door ouders kan daarbij enige hulp worden gegeven door de reclames samen te bekijken en er over te praten waarbij ouders kunnen aangeven dat reclames niet altijd de waarheid inhouden.

Plannen maken

Uit onderzoek blijkt ook dat ruim de helft van de jongeren graag lenen. Meestal zijn dat kleine bedragen maar soms lenen jongeren voor de aanschaf van dure dingen. Uitgangspunt daarbij moet zijn dat de terugbetaling binnen het budget past. Het maken van een goed plan voor de gehele leentijd is daarom noodzakelijk. Op de juiste manier leren lenen kan later voordelen hebben als geleend moet worden zoals bijvoorbeeld een hypotheek bij de aankoop van een huis.

Oudere kinderen

Voor oudere, nog thuiswonende kinderen, is het heel reëel om mee te betalen aan bepaalde kosten. Zeker als het kind inkomsten heeft is het betalen van bijvoorbeeld kostgeld heel gewoon. Oudere kinderen hebben vaak veel te besteden waardoor ook een bijdrage aan de kosten voor bijvoorbeeld huur of hypotheek, gas, water en elektriciteit of boodschappen heel goed gevraagd kan worden.

Hulp en informatie

Voor het bepalen van de hoogte van het zakgeld en kleedgeld kan een beroep worden gedaan op het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Het NIBUD is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens en die allerlei publicaties verzorgt.
© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Financieel opvoeden hoort ook bij het opvoedenOuders zouden meer aandacht moeten besteden aan de financiële opvoeding van hun kinderen. Op jonge leeftijd met geld ler…
Hoeveel zakgeld geef je je kind?Hoeveel zakgeld geef je je kind?De financiële opvoeding is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van kinderen. Door kinderen goed te leren omgaan me…
Omgaan met geld moet worden aangeleerdOmgaan met geld moet worden aangeleerdVan de Nederlanders heeft anno 2016 zestig procent weinig tot geen geld achter de hand voor onvoorziene omstandigheden.…
Week van het Geld - Wijzer in GeldzakenWeek van het Geld - Wijzer in GeldzakenIn maart vindt de nationale Week van het Geld plaats. De week is ingesteld sinds 2011 met als doel om basisschoolleerlin…

Indexering alimentatiebedragIndexering alimentatiebedragAlimentatiebedragen worden jaarlijks automatisch verhoogd met een indexeringspercentage. Die indexering is nodig om de o…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 17-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.