Pasen: een lekkere paasbrunch

Pasen: een lekkere paasbrunch Niets zo gezellig als Pasen! Een feest zonder de stress van Kerstmis. Lekker relax opstaan, de kids paaseitjes zoeken en daarna met de hele familie aan tafel. Geen uitgebreid diner met zeven gangen zoals tijdens de eindejaarsperiode, maar een eenvoudige, lekkere paasbrunch, met de nodige eieren en broodjes. Wat vers fruit, melkprodukten en een groentenslaatje. En om het geheel af te maken, een glaasje bubbels! Pasen is een rustig, ontspannen familiefeest. Geen stress, geen zeven gangen menu waar weken over moet nagedacht worden. Na het opstaan en het zoeken van de eitjes is het tijd voor een uitgebreide brunch met een paasbuffet! Lekker gevarieerd en gezond!

Brood

Op een paasbrunch mogen geen broodjes ontbreken! Lekker krokante pistolets, bagels, sneetjes stokbrood en notenbrood. Voor de zoetekauwen suikerbrood en rozijnenbrood. Sommige broodjes kan men op voorhand smeren voor een kleurrijk geheel.
  • het tomaatbroodje: besmeer een half broodje of een sneetje stokbrood met magere plattekaas of quark. Maak een slaatje met stukjes tomaat. Voeg hier stukjes basilicum toe. Op smaak brengen met olie, azijn, peper en zout. Laten uitlekken en op de besmeerde broodjes leggen.
  • het tomaat-mozarella broodje: snijd schijfjes mozarella en leg op een broodje. Hierop schijfjes tomaat en wat fijngehakte, verse basilicumblaadjes. Afwerken met peper en zout.
  • het komkommerbroodje: besmeer een half broodje of een sneetje stokbrood met magere plattekaas of quark. Doe hier fijngeneden bieslook op en daarna schijfjes komkommer.
  • het zalmbroodje: leg enkele blaadjes sla op een half broodje of op een sneetje stokbrood. Leg hierop een dubbel gevouwen sneetje gerookte zalm op.
  • het kipbroodje: leg enkele blaadjes sla op een half broodje of op een sneetje stokbrood. Leg hierop een schijfje tomaat en daarna stukjes gerookte kip.
  • het gezonde broodje: maak een mengsel van platte kaas, kleine stukjes radijs, bieslook, zout en peper. Beleg hier mee je broodje.

Eitjes

Hardgekookte eieren

De hardgekookte, versierde eieren die in de tuin werden geraapt door de kinderen kunnen meteen verwerkt worden in een slaatje of een koude schotel. Enkele slaatjes met hardgekookte eieren:
  • Speksla: meng in een kom sla, blokjes gebakken spek en in fijne stukken gesneden pijpajuin. Meng hieronder olie en azijn, peper en zout. Voeg op het laatste moment de gepelde en in schijfjes gesneden hardgekookte eieren toe.
  • rijstsla: kook de rijst. Laat hem afkoelen. Doe er stukjes tomaat en zwarte olijven onder. Neem een doosje tonijn in eigen nat en verkruimel de tonijn. Voeg ook aan de rijst toe. Meng met olie en azijn. Zet in de koelkast. Snij op het laatste moment de hardgekookte eieren in schijfjes en leg op de rijstschotel.
  • koude schotel: schik sla op een schotel. Leg hierop aspergerolletjes met ham, schijfjes tomaat en komkommer, schijfjes rode biet, een rijtje maïskorrels, koude princessenboontjes. Voeg er op het laatste moment de in schijfjes gesneden hardgekookte eieren aan toe.

Scrumbled eggs

Op zijn Engels, maar heel lekker! Gewoon de eitjes klutsen, zout en peper toevoegen. Het mengsel in de pan gieten en voortdurend roeren, zodanig dat het ei geen koek vormt. Lekker bij een broodje met vers gesneden bieslook. Een andere mogelijkheid is om er gebakken blokjes spek bij te voegen. Bij C1000 verkopen ze speciaal voor Pasen ragoutbakjes in de vorm van een paashaashoofd. Doe de scrumbled eggs hier in voor nog meer originaliteit.

Spek met eieren

Ook lekker bij een bruine boterham, de klassieker spek met eieren!

Zachtgekookte eieren met soldaatjes

De favoriet van elk kind! Zachtgekookte eitjes in een eierdopje, kopje er af en soppen maar met "soldaatjes"! Om soldaatjes te maken neem je gewoon een boterham die je in reepjes snijd. Wil je iets stevigers, dan neem je een broodje dat je in reepjes snijd.

Fruitsla

Het is nog geen hoogzomer, maar er is toch al vers fruit in overvloed. Maak dus een lekkere kom fruitsla met stukjes appel, peer, banaan, ananas, kiwi, aardbei, sinaasappel. Hoe meer kleur, hoe smakelijker het er uit ziet! Lekker puur natuur of met een beetje yoghourt of griesmeel.

Nog meer zoetigheid!

Voor de zoetekauwen kan er ook nog een mandje met chocoladebroodjes, alsook sneetjes rozijnen- en suikerbrood bij. Op een schoteltje kunnen ook nog plakjes cake of vruchtencake. Ook zelfgemaakte cupcakes zijn hier zeker op hun plaats. Bij AH verkopen ze speciaal voor Pasen vormpjes in de vorm van hazen en kippen. Leuk om te versieren met marsepein of glazuur, snoepbolletjes, eitjes, etc. Maak ook een torentje met potjes joghurt in verschillende smaken. En natuurlijk mogen ook chocolade eitjes en chocolade figuren niet ontbreken! Het is maar eenmaal Pasen per jaar!

Schotel kaas en charcuterie

Maak ook twee schoteltjes: een met verschillende soorten kaas (lekker bij het notenbrood) en een met verschillende soorten charcuterie. Ook bereide slaatjes als vleessla of preparé mogen zeker niet ontbreken.

En om te drinken?

Het is feest, dus er kan zeker een glaasje champagne of Cava in om te beginnen. Een lekkere kan vers geperst sinaasappelsap is hier ook zeker op zijn plaats. Verder natuurlijk ook thee en koffie. Voor de kids melk of Fristi. Of een heerlijke kop warme chocolademelk. Of een alcoholvrije cocktail. Om mee te doen met de groten zonder gevaar!
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bagels, zoet of hartigBagels, zoet of hartigBagels vinden hun basis binnen de joodse keuken en zijn uitermate geschikt om te combineren met allerlei zoete en hartig…
Pasen: waarom eten we eigenlijk (chocolade) eieren?Pasen: waarom eten we eigenlijk (chocolade) eieren?Het is een traditie om met Pasen eieren te eten. Gewone eieren en chocolade eieren. Zijn er kleine kinderen in de buurt,…
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Zoete bagels: met aardbeien, ananas of kersenZoete bagels: met aardbeien, ananas of kersenBagels kun je makkelijk besmeren met jam. Maar als je op zondagochtend eens lekker uitgebreid wilt ontbijten kun je je b…

Van paasei tot paashaasVan paasei tot paashaasVan paasei tot paashaas: weet jij waarom er Pasen wordt gevierd en waarom er hazen, kuikentjes, eieren en nog veel meer…
Leuke (zelfgemaakte) versieringen voor Pasen!Leuke (zelfgemaakte) versieringen voor Pasen!Na Sinterklaas is Pasen toch wel de leukste dag voor kinderen. Eerst wordt er een mooie paasboom gezet, vol klokjes en e…
Bronnen en referenties
  • Brochure C1000
  • Brochure AH
  • Brochure Carrefour
  • Folder Delhaize
  • Folder Colruyt
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 28-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.