Je relatie na je zwangerschap

Je relatie na je zwangerschap Een onderwerp dat babyboeken en bladen nog weleens wat minder aandacht geven, is de relatie tussen kersverse ouders onderling. Hoe heerlijk het ook is als er een nieuw gezinslid bij is gekomen, zeker als het jullie eerste kindje is, kan de relatie tussen geliefden onwennig voelen. Hoe ga je daarmee om? Lees verder... De eerste tijd van het ouder-zijn is vaak prachtig, en even vaak is die tijd echt niet altijd even gemakkelijk. Voor jou noch voor je partner. Hoe geef je de juiste prioriteit aan de baby, maar ook aan elkaar? Belangrijk is om samen ruimte te geven voor alle gevoelens, ook de minder welkome, en te blijven praten. Het is goed als je je allebei de voordelen realiseert van een sterke band tussen jou, je partner en de baby. Een betrokken partner verlicht de last van de ander. Maar ook betekent samen betrokken zijn, minder eenkennigheid bij jullie kindje. Bovendien blijft je relatie aantoonbaar beter, dat blijkt uit allerlei onderzoeken. Ouder ben je samen.

Geef prioriteit

Wie of wat is het belangrijkste punt van aandacht en vragen als je een kersvers gezin bent? Een voor de hand liggend antwoord is: moeder en kind. Of vader en kind. Maar al is het misschien verrassend, het is de relatie moeder-vader die door deskundigen regelmatig de lastigste wordt genoemd binnen het drietal moeder-kind-vader. Voorheen was je met twee mensen, en had je relatie een vertrouwd en gedefinieerd ritme gekregen. Nu verandert heel veel tussen jullie, praktisch en gevoelsmatig. Samen ben je getuige van een wonder. Maar je bent ook samen diep geraakt, soms verward of emotioneel. Plus het feit dat je ook nog minnaars bent. Die relatie verdient dus aandacht!

Intimiteit.. of de afwas?

Hoe lastig het ook kan zijn, maak tijd voor jullie als koppel, en niet alleen voor jullie in je rol van het ouderschap. Beter een keer een rommel in huis en samen een goed gesprek, dan andersom. Ook voor je liefdeleven komt er langzamerhand weer plaats. Doe echter rustig aan en let op je lichaam. Wacht zeker tot de kraamvloed gestopt is. Vooral vanwege trekkende hechtingen of pijnlijke borsten kan zin in lichamelijke intimiteit ook gerust even op zich laten wachten. Neem daar zelfbewust je ruimte voor. Borstvoeding kan je vagina wat droger maken dan normaal. Er kunnen maanden over dit hele proces heen gaan. Geen zorgen, en niet jezelf verplichten of forceren. Laat de natuur haar werk maar doen. Het verlangen komt wel weer!

Meer lezen?

  • ‘Het andere zwangerschapsboek,’ F. van der Steen.
  • ‘Jonge ouders, als je voor de eerste keer vader of moeder wordt’, M. Stoppard (met name tweedehands verkrijgbaar)
  • ‘Samen zwanger’, C. Nieuwboer
  • ‘Zwangerschap en geboorte’, B. Gebauer
  • ‘Samen onderweg met je kind’, N. Fels

Vind je me nog wel aantrekkelijk?

Betrek de ander intussen wel bij je gevoelens. Deel ook eventuele onzekerheden over je veranderde lijf. En vraag vooral om datgene wat je nodig hebt om intiem te willen én kunnen zijn. Het liefdeleven van prille ouders is aantoonbaar beter wanneer je je allebei door je partner gesteund en geholpen voelt, en bovendien ben je dan minder moe. Laat je lief gerust weten dat dit zo werkt voor jou, als je daar nog iets mist. Lastig gespreksonderwerp? Geef hem een boek voor kersverse vaders. Tot slot een opmerkelijk weetje: dankzij moeder natuur hebben vaders die bij de geboorte waren, vanzelf ook een tijdje minder seksuele verlangens, alsof de natuur al weet dat hier even een adempauze past. Mooi geregeld toch?

En nog even dit...

We gaan in dit artikel uit van de situatie waarin je samen ouder wordt, en van de nog altijd meest gangbare combinatie van vrouw en man. Daarmee willen we allerminst de vrouwen ontkennen die om welke reden ook hun kindje zonder partner grootbrengen, of de koppels die tot de zogenaamde 'zelfde-sekse-ouders' behoren!

Een beetje sexy

Nog niet zo’n zin in een liefdeleven met alles erop en eraan? Denk eens aan een fijne massage voor twee. Ook een beetje knuffelen en vrijen zonder dat je 'officieel' tot gemeenschap overgaat, kan erg fijn zijn.

Dit artikel verscheen eerder in het magazine 'Kindje op komst'
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschaps fabeltjesAls je zwanger bent of wilt worden, komen er zoveel mensen aan met allerlei wijsheden. Hierbij een lijst met fabeltjes d…
De ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerIn week 16 is een ongeboren kindje al zo'n 15 centimeter lang. Vrouwen die voor een tweede of volgende keer zwanger zijn…
Zwangerschap fakenZwangerschap fakenEen zwangerschap faken: het komt meer voor dan men zou denken. Vrouwen die een relatie op de klippen zien lopen, psychis…
Alcohol tijdens zwangerschapAlcohol tijdens zwangerschapTijdens de zwangerschap staan er negen maanden in het teken van het kindje dat groeit. Het is verstandig om er alles aan…

Samenwonen, tips & tricksSamenwonen, tips & tricksVoor het eerst gaan samenwonen is een spannende gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt is het verstand…
Verliefd, het eerste afspraakje of eerste dateVerliefd, het eerste afspraakje of eerste dateZenuwen gieren door je lichaam: je bent verliefd en jullie hebben het eerste afspraakje! Het eerste afspraakje is altijd…
Bronnen en referenties
  • Het andere zwangerschapsboek,’ F. van der Steen.
  • ‘Jonge ouders, als je voor de eerste keer vader of moeder wordt’, M. Stoppard (met name tweedehands verkrijgbaar)
  • ‘Samen zwanger’, C. Nieuwboer
  • ‘Zwangerschap en geboorte’, B. Gebauer
  • ‘Samen onderweg met je kind’, N. Fels
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.