De voluntary disclosure theory en de institutionele theorie

De voluntary disclosure theory en de institutionele theorie Naast de agency theorie en de legitimatie theorie bestaan er meerdere theoriën voor de maatschappelijke positie, het bestaansrecht en de taakinvulling voor de accountant. Twee van die theoriën wil ik gaan bespreken in dit artikel. De eerste is de voluntary disclosure theorie en de tweede de institutionele theorie.

De voluntary disclosure theorie

Bij voluntary disclosure gaat het om het verstrekken van additionele informatie bij de jaarrekening om interesse te wekken bij onder andere financiële analisten en investeerders. Ondernemingen kunnen hun privé informatie openbaar maken, wanneer de informatie niet verifieerbaar ex-post is en niet aan verplichte verslaggevingseisen hoeft te voldoen (Ronen en Yaani, 2001). Met name het management van ondergewaardeerde bedrijven kan over gaan tot het verstrekken van meer informatie, ondanks dat het niet door de accountant aan normen gecontroleerde informatie is, kan het betrouwbaar zijn (Scott, 2009). Het management zal niet alle informatie naar buiten brengen vanuit het oogpunt van de concurrentie die mee kan lezen (Scott, 2009).

Informatie over soft controls kunnen als voluntary disclosure opgenomen worden. Al zijn er wel aandachtpunten voor het opnemen van de informatie. Doordat het niet aan vereisten hoeft te voldoen is er een kans dat de informatie die verstrekt wordt niet relevant is voor het maatschappelijk verkeer. Daarnaast is er een kans dat er teveel informatie naar buiten komt, waardoor de informatie die relevant is niet goed te onderscheiden is van de informatie die irrelevant is. Ook hebben de persoonlijke eigenschappen van managers invloed op de voluntary disclosure (Smith Bamber et al., 2010). Het gaat dus van de persoon afhangen welke informatie vrijwillig naar buiten wordt gebracht. Als er voluntary disclosure van soft controls komt is het dus de vraag wat het bijdraagt voor het maatschappelijk verkeer. Meer zekerheid voor het maatschappelijk verkeer zal er komen als een accountant daadwerkelijk assurance verleent aan het systeem van soft controls binnen organisaties.

Institutionele theorie

Institutionele theorie is een theorie dat verondersteld dat het gedrag van individuen binnen een organisatie een patroon heeft en dat daardoor organisaties veel gelijkenissen met elkaar vertonen. De gedragingen van medewerkers en organisaties worden verklaard vanuit verschillende instituties, ook wel formele, normatieve of cognitieve regels (Scott, 1995). Het concept dat het beste het proces rond homogenisering van organisaties verklaard is het ismorfisme (DiMaggio en Powell, 1983). Ismorfisme is de gelijkheid van processen en/of structuren van een organisatie naar een andere organisatie toe. De gelijkheid komt voort uit het imiteren door organisaties onderling of door onafhankelijke ontwikkelingen bij organisaties onder soortgelijk opgelegde beperkingen.

Er zijn drie hoofdtypen te vinden, namelijk de normatieve ismorfisme , de dwang ismorfisme en de mimetische ismorfisme (DiMaggio en Powell, 1983). Het eerste hoofdtype is normatief isomorfisme: mensen zitten op dezelfde lijn en zoeken mensen die daarbij passen. De tweede de coërcief isomorfisme (dwang): ondernemingen worden beïnvloed door regels van overheden of pressiemaatregelen van niet gouvernementele organisaties. De laatste is mimetisch isomorfisme: ondernemingen worden beïnvloed door het gedrag van concurrenten in dezelfde branche en kopieëren dit gedrag.

De ontwikkeling van assurance opdrachten rondom soft controls kan een kettingreactie veroorzaken bij organisaties. We zien bij deze theorie dat als er een onderneming start, anderen zullen gaan volgen. Dat is wenselijk als er een goed normenkader is voor de controle van soft controls. Op die manier kunnen organisaties gecontroleerd worden door de accountant en kan de accountant er voor zorgen dat over het onderwerp vergelijkbare informatie en informatie met zekerheid naar buiten komt. Met name de vergelijkbaarheid onder organisaties zal verbeteren en daardoor zal de interne beheersing van organisaties naar buiten toe transparanter worden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Equity theory als middel om te mensen te motiverenEquity theory als middel om te mensen te motiverenEquity theory biedt een solide basis om werk zodanig vorm te geven dat de motivatie van werknemers niet negatief beïnvlo…
Social Judgment Theory (sociale-beoordelingstheorie)Social Judgment Theory (sociale-beoordelingstheorie)De Social Judgment Theory is een theorie voornamelijk ontwikkeld door Muzafer Sherif & Carolyn Sherif. De theorie wordt…
Organisatieleren: de actietheoretische benaderingDe actietheoretische benadering is één van de benaderingen waaruit gekeken kan worden naar het leren van organisaties. D…
Managers en de financiële rapportageManagers en de financiële rapportageOm de interesse van managers te begrijpen voor de financiële rapportage is het belangrijk om een aantal modellen te over…

Vraag en aanbod van externe accountantsdienstenVraag en aanbod van externe accountantsdienstenDe accountant speelt een belangrijke rol in het probleem met de geloofwaardigheidskloof; met name de belangenconflicten…
Het mededingingsrecht economische bekeken: machtspositiesHet mededingingsrecht economische bekeken: machtspositiesAls twee ondernemingen besluiten afspraken te maken om te gaan samenwerken waardoor de concurrentie tussen beide wordt b…
Bronnen en referenties
  • DiMaggio, P.J., Powell, W.W. (1983), The Iron Cage Revisited: Institutional Isomorphism and Collective Rationality in Organizational Fields, American Sociological Review, Vol. 48:147-160
  • Ronen, J., Yaani, V. (2001), Incentives for Voluntary Disclosure. AFA 2001 New Orleans Meetings; NYU Ctr for Law and Business Research Paper No. 01-005.
  • Scott, W.R., (1995), Institutions and organizations, Thousand Oaks: Sage.
  • Scott, W. R., (2009), Financial Accounting Theory, New Jersey: Prentice-Hall
  • Smith Bamber, L., Jiang, J., Wang, I.Y. (2010) What's My Style? The Influence of Top Managers on Voluntary Corporate Financial Disclosure, The Accounting Review. Vol. 85:1131-1162
Annfinance (119 artikelen)
Laatste update: 22-05-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.