Zelf eenvoudig kaas of paneer maken

Zelf eenvoudig kaas of paneer maken Zelf kaas maken kan heel eenvoudig. U hoeft hier geen extra materiaal voor aan te schaffen en binnen de kortste keren heeft u ongeveer een halve kilo kaas gemaakt. Dit doet u door de melk met zuur te scheiden in wrongel (witte vlokken) en wei (wittig water). In tien stappen leert u eenvoudig kaas of paneer maken. Zelfgemaakte kaas is ook nog eens in te vriezen! Lees verder hoe u uw eigen kaas lekker bereidt.

Echte melk voor kaas maken

Voor het maken van kaas of paneer heeft u in eerste instantie de juiste melk nodig. Het liefste een beetje vette melk, want dat werkt beter om zelf kaas te maken. Onbewerkte (echte) melk, dus direct van de koe bevat de meeste room. Dus koop melk bij de boer (juni 2011: 0,50 Eurocent per liter). Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een oude emmer met deksel met een inhoud van 5 kg, waarin eerst huzarensalade of mayonaise zat.

Melk direct van de koe is – naast dat het verser is en dus langer houdbaar – ook zeer smakelijk, vooral als u eigenlijk niet zo van gewone melk houdt. Kinderen blijken de echte melk zo wie zo vaak lekkerder te vinden, maar dit terzijde. Kunt u nu niet bij een boer voor melk terecht, dan koopt u gewoon volle melk.

Ingrediënten voor zelf kaas maken

Naast vette of romige melk heeft u citroenen of natuurazijn en water nodig. Gebruik geen citroensap uit een (plastic) flesje, want dan lukt het kaas maken echt niet.
Ingrediënten voor kaas op een rijtje:
  • Vier liter melk;
  • Natuurazijn of citroenen;
  • Water.

Daarnaast heeft u een zeef, een bak en een grote doek (bijvoorbeeld een theedoek) nodig.

Hoe zelf kaas maken?

Veel recepten voor het kaas of paneer maken zijn vaak nodeloos ingewikkeld, waardoor het kaas maken mislukt. Het kan echter ook eenvoudig. In 10 stappen van melk naar kaas:
  1. Pak twee grote pannen en doe in iedere pan 2 liter melk;
  2. Breng de melk aan de kook en roer om aanbranden te voorkomen;
  3. Doe er een scheut warm water (ca. 2 dl per liter melk) en een scheut natuurazijn of minstens 2 grote eetlepels uitgeperste citroensap van echte citroenen (per liter melk) in (van tevoren mengen kan ook);
  4. Roer langzaam door, wrongel en wei scheiden zich nu (de massa wordt vlokachtig);
  5. Haal pan van het vuur, dek af en laat even afkoelen;
  6. Gooi inhoud van pan in de doek, die in de zeef ligt boven op een pan of bak (om schuiven van doek te voorkomen, de doek met knijpers vastzetten aan pan);
  7. Draai de theedoek dusdanig, dat het vocht (wei) er uit is en de vaste substantie (wrongel) overblijft;
  8. Leg de doek met de kaas in een schaal en zet deze met iets zwaars erop - bijvoorbeeld een vijzel - in de koelkast;
  9. Laten afkoelen en na aantal uren al te gebruiken;
  10. In stukjes snijden en bakken, frituren of stoven.

Het zuur van de citroensap of azijn verdwijnt met de wei. Aan de smaak van de kaas zult u het dus niet merken. Het resultaat: circa vijfhonderd gram zelfgemaakte kaas.


Invriezen van zelfgemaakte kaas

Deze zelfgemaakte kaas of paneer kan makkelijk worden ingevroren. U snijdt dan – de volgende dag - de brok kaas eerst in kleine stukjes (de paneer is tamelijk zwaar), doet een bepaalde hoeveelheid voor later gebruik in zakjes en stopt deze in de vriezer. In de koelkast blijft de kaas enige dagen goed.

Recepten met zelfgemaakte kaas of paneer

Deze kaas is goed te combineren met verschillende groenten, zoals doperwten of spinazie. Denk aan mattar paneer en palak paneer. Het makkelijkste is om de kaas (of paneer) te bakken, apart te houden, dan groenten te koken/stoven, lekker te kruiden en later de kaas of paneer er weer bij te doen. Combineer met rijst of brood.
© 2011 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tosti maken, hoe maak je een tosti?Tosti maken, hoe maak je een tosti?Een tosti maken is niet moeilijk. De basisingrediënten voor een tosti zijn brood (meestal witbrood) kaas en ham. Je kunt…
Kaasplateau, een hartig nagerechtKaasplateau, een hartig nagerechtEen kaasplateau of kaasplank doet het altijd goed. Neem een paar verschillende soorten kaas, toast, brood, boter, moster…
Mexicaanse quesadillasMexicaanse quesadillasQuesadillas zijn gerechten die bestaan uit tortilla’s, gevuld met kaas en andere ingrediënten. Deze quesadillas worden o…
Belegde broodjes kaas of kipBelegde broodjes kaas of kipDat de broodjes lekker belegde broodjes kunnen leveren weten we allemaal, maar zelf kan je op een eenvoudige manier – of…

Wokbranders, prijzen en kooktechniekenDe prijs van een wokbrander begint bij ongeveer 40 euro. Met een wokbrander en een wok kun je door het toepassen van ver…
Keukentermen in receptenKeukentermen in receptenKooktermen zijn de basis van elk recept. Een beetje kok moet de beginselen van het bereiden van voedsel dus kennen. Nu z…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
Reactie

Bobje, 01-07-2012
Wat ook kan is: 1 liter volle melk en 1 liter karnemelk (liefst bio, dat is het lekkerst) met sap van een halve citroen opkoken en na 1 a 2 minuten door een doek op een zeef gieten, 10 minuten uit laten lekken.
In een kommetje doen en zout en vers gemalen zwarte peper er door mengen.
Een beetje aandrukken in het kommetje en afgedekt laten afkoelen in de koelkast.
Bij gebruik omkeren op een bordje en opdienen als smeerkaas of als je em wat steviger aandrukt een wat brokkeliger kaasje.
De wei gebruiken bij brood bakken, in de soep of als drank… Reactie infoteur, 12-09-2012
Bedankt voor de tip!

Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 29-10-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.