Verdeling erfenis zonder testament

Verdeling erfenis zonder testament De verdeling van een erfenis zonder testament. Als er geen testament is opgesteld, wordt voor de verdeling van de erfenis het wettelijk erfrecht gebruikt. Volgens het erfrecht zijn alleen de echtgenoot/geregistreerd partner en bloedverwanten wettelijke erfgenamen. Hoe is de verdeling van de erfenis als er geen testament is?

Groepen erfgenamen

Er zijn vier groepen erfgenamen. Als er in de eerste groep niemand meer is, gaat men over op de tweede groep (enzovoort). Het is niet zo dat de erfenis gelijkmatig wordt verdeeld over de vier groepen.
  • Echtgenoten (of geregistreerde partners) en kinderen
  • Ouders, broers en zussen
  • Grootouders
  • Overgrootouders

Verdeling erfenis bij getrouwde partners

Als er geen testament is, wordt de erfenis verdeeld tussen de partner en de kinderen. De kinderen krijgen hun deel pas uitbetaald als de overgebleven partner overlijdt. Dat wordt het "recht van de langstlevende" genoemd. Zij kunnen pas dan hun erfdeel opeisen. Hoewel er uitzonderingen zijn: in sommige gevallen kunnen kinderen hun erfdeel eerder opeisen.

Erfenis bij huwelijk in gemeenschap van goederen

Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen een huwelijk in gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden. Bij de gemeenschap van goederen geldt dat de achtergebleven echtgenoot eerst de helft van zijn vermogen krijgt. De resterende helft wordt verdeeld tussen echtgenoot en kinderen.

Erfenis bij samenwonen

In het geval van ongehuwd samenwonen geldt dat partners niet van elkaar erven. Als een partner komt te overlijden, gaan de bezittingen en het geld naar de kinderen. Als er geen kinderen zijn, gaat de erfenis naar familieleden (ouders, broers, zussen). Zo kunnen er schrijnende situaties ontstaan.

Daarom is het verstandig om bij de notaris een testament of samenlevingscontract met “verblijvingsbeding” op te laten stellen. Een verblijvingsbeding is een overeenkomst die bepaalt dat de andere partner eigenaar wordt van alle gemeenschappelijke goederen in het geval van overlijden.

Erfenis ouders, broers en zussen

Ouders, broers en zussen erven alleen als de overledene geen echtgenoot/partner of kinderen had. Iedere ouder erft minimaal een kwart van de erfenis. Wat overblijft, wordt verdeeld onder broers en zussen.

Testament opstellen

Als u af wilt wijken van de standaardregels die gelden in het erfrecht, is het verstandig om een testament op te stellen. Zo kunt u iemand uitsluiten of meer geven, rechten uitbreiden of juist inperken. Om een testament op te stellen, moet u naar de notaris gaan. Die schrijft het testament in in het Centraal Testamentenregister in Den Haag.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfenis regelen, regel uw testamentErfenis regelen, regel uw testamentZonder testament wordt uw nalatenschap volgens de wet verdeeld. Met testament regelt u de verdeling van uw erfenis en wi…
Hebben de kinderen recht op hun deel van de erfenis?Bij overlijden gaan de eigendommen en de schulden nagelaten worden via het wettelijk erfrecht, of op basis van een testa…
De wettelijke verdeling van een erfenis?Indien bij overlijden blijkt dat de overledene geen testament heeft opgemaakt, wordt de erfenis verdeeld volgens de verd…
Boedel erfenis verdelen - ruzieBoedel erfenis verdelen - ruzieHoe mag u de boedel bij een erfenis verdelen? U kunt verdelen zonder een notaris of boedelnotaris, maar welke regels gel…

Beste strategie: hoge vraagprijs of lage vraagprijs?Om een huis te kunnen verkopen, moet u eerst bezichtigingen krijgen. Op het moment dat de onderhandelingen beginnen, moe…
Wat is een modaal inkomen?De meeste mensen denken dat het modaal inkomen het gemiddelde inkomen is in Nederland, maar dat is niet het geval. Het i…
Bronnen en referenties
  • Basisboek Recht - L. Janssen
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.