Welke soorten speksteen bestaan er?

Welke soorten speksteen bestaan er? Speksteen is een zeer populaire steen onder beeldhouwers en voor gebruik in en rondom huis. De steen dankt zijn populariteit aan de bewerkelijkheid. Met name de zachte Chinese speksteen is erg bekend en wordt veel gebruikt. Maar... er bestaan nog vele andere soorten die stuk voor stuk even speciaal zijn!

Speksteen

Speksteen staat ook wel bekend onder de naam soapsteen of zeepsteen. Deze steen is erg populair door de zachtheid en diverse kleuren. De steen wordt overal ter wereld gevonden en ook in Nederland zijn stenen uit diverse landen verkrijgbaar. De stenen kunnen erg verschillen van elkaar, niet alleen in kleur maar ook zeker in hardheid. De kleur van de steen is te zien door met een natte spons over de steen te gaan. Let er op dat speksteen een natuurproduct is! Er kunnen harde kristallen zitten in de steen en steen uit elke groeve kan weer anders zijn. In dit artikel worden de diverse spekstenen besproken die van over de hele wereld naar Nederland komen. Over het algemeen kan de volgende richtlijn met betrekking tot hardheid genomen worden:
  • Hoe donkerder van kleur, hoe harder
  • Hoe stoffiger de steen van de buitenkant, hoe zachter

Chinees speksteen

Eén van de meest bekende soorten speksteen is het Chinese speksteen. Het is een zachte steen en uitermate geschikt voor beginners en kinderen. ook gevorderden kunnen met grotere stenen goed uit de voeten. De steen is met simpele raspen goed te bewerken en er hoeft geen elektrisch gereedschap aan te pas te komen. Het is niet nodig om te hakken bij speksteen, met een kwalitatief goede rasp gaat het werken snel. Met hakken loop je een groot risico dat er delen van de steen afspringen, omdat de steen vrij poreus is. De kleurenvariaties die voorkomen zijn: van licht tot donkergroen, wit, roze, zwart, diverse combinatiekleuren (wit, zwart, donkergroen)

Braziliaans speksteen

Na de Chinese speksteen is de Braziliaanse speksteen het meest populair. Ook Braziliaans speksteen is vrij zacht en goed te bewerken met simpele raspen. De steen is meestal minder compact en in tegen stelling tot Chinese speksteen is het mogelijk om de steen te hakken. Naast Chinese speksteen is de Braziliaanse speksteen ook een ideale steen voor de beginnende beeldhouwer. Voor gevorderde beeldhouwers zijn stenen van groter formaat beschikbaar. De steen komt vooral voor in aardetinten, zoals diverse soorten bruintinten en groentinten.

Iraans speksteen

Speksteen vanuit Iran is sinds een aantal jaren op de markt. De steen kent een toenemende populariteit en een zeer grote diversiteit. Met name de hardheid kan per steen verschillen en het is daarom raadzaam om bij aankoop met een rasp de steen te testen. Voor de hardere stenen zijn kwalitatief goede raspen aan te raden, zoals die van de Hazelaar. De stenen zijn door de compactheid goed te hakken en op die manier makkelijk te bewerken. Elke keer bij nieuw afgravingen komen er nieuwe kleuren tevoorschijn. Kleuren die in Nederland op de markt zijn (geweest) zijn roodtinten, oranjetinten, paars, zwart en groentinten.

Indiaas speksteen

De speksteen uit India is over het algemeen een harde soort. Deze steen wordt afgeraden voor beginners, maar voor gevorderde beeldhouwers is de steen een mooie overgang naar de hardere steensoorten. Ook Indiaas speksteen is vrij compact en kan in hardheid verschillen. Aan te raden is het gebruik van kwalitatief goede raspen en het hakken van de steen. De steen komt steeds meer voor in Nederland en wordt door diverse beeldhouw- en keramiekzaken geïmporteerd. De kleuren van de steen kunnen diepzwart en diepgroen zijn. Door deze donkere kleuren is de steen over het algemeen hard. De kleuren kunnen bij elke lading verschillen en bij nieuwe afgravingen kunnen ook nieuwe kleuren ontstaan.

Tips bij aankoop

  • Maak de steen nat om de uiteindelijke kleur te zien
  • Bedenk welke hardheid je wilt hebben
  • Informeer bij verkoper naar hardheid
  • Neem een klein raspje mee om de hardheid zelf te bepalen
  • Neem de tijd bij aankoop om te beslissen wat je met een steen kunt

Tips bij bewerking

  • Gebruik bij hardere stenen kwalitatief goede raspen
  • Probeer in de buitenlucht te bewerken
  • Draag beschermende mondkapjes
  • Hak alleen in compacte stenen
© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beeldhouwen met speksteenBeeldhouwen met speksteenSpeksteen, ook wel steatiet of zeepsteen genoemd, is een zachte steensoort en daarom heel geschikt voor kunstzinnige bew…
Beeldhouwen: het werken met serpentijnBeeldhouwen is een uitdagende hobby. Het werken met natuurproducten kan elke dag weer bijzonderheden opleveren. In dit a…
Het allervroegste gebruik van werktuigen door hominidenIn vergelijking met de dieren hebben hominiden geen grote snelheid, geen grote kracht en geen grote hoektanden. Er is ee…

Het werken met Botz glazurenHet werken met Botz glazurenNa jarenlang gebruik van poederglazuren heeft Botz intrede gedaan in de keramiek met kant en klare glazuren. Inmiddels h…
Informatie over het gebruik van glazuren in de keramiekInformatie over het gebruik van glazuren in de keramiekHet werken met keramiek is een leuke bezigheid. Met name het stoken van werkstukken met glazuur is een spannende bezighe…
Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.