MAS: Museum aan de Stroom, pronkstuk van de stad Antwerpen

MAS: Museum aan de Stroom, pronkstuk van de stad Antwerpen Je kan er niet meer naast kijken. Op het Eilandje in Antwerpen staat een kubistisch bouwwerk uit rode baksteen en glas. Sinds enkele maanden hét pronkstuk van de stad: het gloednieuwe MAS, het Museum aan de Stroom. Verschillende musea in één, goed voor een hele dag museumplezier met als topper een adembenemend uitzicht over Antwerpen op de tiende verdieping. Het MAS wordt ook wel de vierde toren van Antwerpen genoemd. De drie andere torens zijn: de kathedraal, de Boerentoren en het politiekantoor op de Oudaan.

MAS: Museum aan de Stroom

De tentoonstelling

Op 17 mei 2011 opende op de Hanzestedenplaats op het Eilandje te Antwerpen het gloednieuwe MAS, het Museum aan de Stroom. Dit museum, een idee van voormalig schepen van cultuur Eric Anthonis, werd pas twintig jaar later realiteit. Schepen van Cultuur Philip Heylen en museumdirecteur Carl Depauw waren fier het museum met als hoofdthema "Antwerpen in de wereld en de wereld in Antwerpen" te kunnen inhuldigen. Het MAS verenigt collecties van een aantal Antwerpse musea die hun deuren sloten: het Etnografisch Museum, het Steen, het Volkskundemuseum en het Vleeshuis. In het Museum aan de Stroom is een vaste collectie, te bezichtigen over vijf verdiepingen, en een tijdelijke collectie, die één verdieping beslaat.

Vier vaste thema's

De vaste collectie is onderverdeeld in vier grote thema's: macht, wereldstad, wereldhaven en leven & dood. Het eerste thema bevindt zich op de vierde verdieping en heet "Machtsvertoon - over prestige en symbolen". Op de vijfde verdieping is de collectie rond "Wereldstad - over hier en elders" te vinden. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van Antwerpen als stad aan de stroom en stad in de wereld, over de laatste 500 jaar. Op de zesde verdieping wordt Antwerpen als wereldhaven in de picture gezet en leer je alles over handel en scheepvaart. Dankzij de haven vaart Antwerpen de wereld binnen en komt de wereld Antwerpen tegemoet. Vooral de Oost-Indiëvaart en de intense contacten met de kolonie Congo worden uitgediept. Op de zevende en achtste verdieping is er dan de tentoonstelling "Leven en dood". Twee facetten worden belicht: mensen en goden en de boven-en onderwereld. Aangezien Antwerpen een smeltkroes is van culturen, is er een grote verscheidenheid aan godsdiensten en filosofische ideeën.

De tijdelijke tentoonstelling

Een verdieping is gereserveerd voor de tijdelijke tentoonstelling. Aangezien deze tentoonstelling steeds wisselt, blijft het MAS steeds boeiend voor de bezoekers.

Voor- en nadelen van het MAS

De collecties bevinden zich in strakke vitrines. Alles is netjes en gloednieuw. Kritiek die sommige mensen hebben is dat het spijtig is dat grote delen van de collecties uit de vroegere musea (het Etnografisch Museum, het Nationaal Scheepvaartmuseum of het Steen, het Volkskundemuseum en het Vleeshuis) niet te zien zijn door plaatsgebrek en dat deze stukken zich dus nu in de kelders in dozen bevinden.

De extra's van het MAS

Zomerateliers

Voor kinderen worden er geregeld ateliers gegeven. Thema's van het musea worden op een creatieve manier uitgewerkt met tekeningen, klei en andere materialen. Op voorhand inschrijven is wel aan te raden.

Op het dak

Op het dak van het MAS worden geregeld evenementen en concerten georganiseerd. Tijdens de zomermaanden kan men tot middernacht naar boven om te genieten van het uitzicht over de stad, tijdens de wintermaanden tot 22 uur.

De handjes

Om het Museum te steunen en te sponsoren, is het mogelijk om een handje te kopen. Het gekochte handje wordt aangebracht op de gevel van het MAS. Midden juli 2011 waren er al duizend handjes gekocht, goed voor 1 miljoen euro!

Het MAS: de vierde toren van Antwerpen

Het MAS wordt ook wel eens "de vierde toren van Antwerpen" genoemd. De drie andere torens zijn: de kerk (de kathedraal), het kapitaal (de Boerentoren) en het korps (het politiekantoor op de Oudaan.

Het MAS: een echte succes story!

De prognose was dat het MAS zo'n 250.000 bezoekers per jaar zou trekken. Half juli 2011, amper 2,5 maand na de opening van het museum, was dit cijfer al bereikt. De prognose werd dus bijgesteld naar 400.000 bezoekers per jaar. De bezoekers bestaan uit 1/3 buitenlanders, 1/3 Antwerpenaren en 1/3 uit andere Belgische provincies. Het publiek is ook erg gevarieerd: jong, oud, moslims, Joden, iedereen heeft interesse voor het MAS. 40% koopt een ticket voor de expositie en de collecties, 60% gaat via de gratis weg naar het dak. In 2011 won het MAS nog de eerste prijs van de jaarlijkse Tourism Ambassadors Seminar, omwille van de mix van ervaringen die het de bezoekers biedt. Je vindt er zowel hedendaagse kunst als eeuwenoude verzamelingen en zowel kunstliefhebbers als leken komen er aan hun trekken. Het was de eerste keer dat een niet Limburgs toeristisch en cultureel product de award won. Ook de redactie van het reistijdschrift "Travel and Leisure" vindt het MAS één van de mooiste musea van de wereld. Volgens hen is het gebouw modern, maar verwijst het toch ook naar de 16de eeuwse pakhuizen in de oude haven. Deze vermelding in het reistijdschrift promoot mee de stad Antwerpen en het MAS op internationaal vlak. De stad Antwerpen is begrijpelijkerwijze dus meer dan tevreden met de behaalde resultaten.

Openingsuren en prijzen MAS

Openingsuren

Het MAS is gesloten op maandag, zoals de meeste Belgische musea. Op andere dagen zijn de collecties te bezichtigen van 10 tot 17 uur. Tijdens de zomermaanden blijven de zalen open tot 18 uur. Het dakterras blijft gratis open tot 24 uur tijdens de zomermaanden, tot 22 uur tijdens de wintermaanden.

Prijzen

In de zomer is het dakterras gratis open tot middernacht, tijdens de wintermaanden tot 22 uur. Voor inwoners van Antwerpen zijn de zalen met de vaste collecties gratis toegankelijk. Voor de tijdelijke expo's moet wel 8 euro betaald worden. Bezoekers van buiten Antwerpen betalen 8 euro voor de tijdelijke collectie, 4 euro voor de vaste collectie en 10 euro voor een combiticket. Met een reductiekaart betalen ze minder: 6 euro voor de tijdelijke collectie, 3 euro voor de vaste en 8 euro voor een combiticket. Nieuw is dat er elke donderdagavond 1 museumbox kan bezocht worden voor slechts 1 euro en dit tot 21 uur.

Bar Jeudi in Café Storm

Aan de voet van het MAS kan je genieten van een mix van lekker eten, drinken, moderne kunst en muziek. Iedere donderdag komt er een andere kok koken en dit nog tot 8 september. Er is ook telkens een andere dj en je kan er telkens andere kunst ontdekken. Voor een menu moet je je wel op voorhand inschrijven.

Wat gebeurt er nu met het Steen?

Een van de musea die zijn opgeslokt door het MAS is het Scheepvaartmuseum, dat vroeger gehuisvest was in het Steen naast de Schelde. Het authentieke gebouw is echter niet zomaar achtergebleven. Er worden nog regelmatig activiteiten georganiseerd.

Muzieklabyrinth

Het Steen, waar vroeger het Scheepvaartmuseum in was gevestigd, werd tot en met 28 augustus 2011 gebruikt als locatie voor Muzieklabyrinth, ontworpen door de Zonzo Compagnie. Een wandeltocht langs verrassende muziekinstallaties, speciaal voor Antwerpen Jongerenhoofdstad. Wanneer je binnenkwam zag je aan het donkere plafond een achttal scheepsboeien hangen. Duwde je op een knop dan kreeg de boei naar keuze een gezicht en een stem. Het gezichtje verkondigde een boodschap of zong een liedje. Duwde je op alle knoppen tegelijk, dan kreeg je een harmonieus (boeien)koor te horen. Dit kunstwerkje, de Babble van Boutique Vizique,was slechts het begin van een boeiende, interactieve ontdekkingstocht vol klanken en muziek.

Kinderprogramma's

Vanaf 2012 worden er samen met HETPALEIS en andere culturele organisaties in de twee grote zalen van het Steen een kinderprogramma georganiseerd. Het gebouw kan ook nog steeds bezocht worden.
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 5 beste bezienswaardigheden van AntwerpenDe historische havenstad aan de Schelde is de plaats bij uitstek voor een dagje of weekendje genieten. Antwerpen heeft v…
Citytrip: Antwerpen Anders!Een citytrip naar Antwerpen is al honderden keren beschreven in allerlei reisgidsen en websites. Steeds opnieuw worden d…
Wat te doen in Antwerpen: het schipperskwartier en eilandjeWat te doen in Antwerpen: het schipperskwartier en eilandjeHet schipperskwartier en het eilandje liggen beiden ten noorden van het historische centrum van Antwerpen. In deze twee…

Fietsroutenetwerk in Noord-BrabantEen fietsroutenetwerk is een netwerk van fietsroutes die aan elkaar gekoppeld zijn door knooppunten. Elk knooppunt heeft…
Symboliek van de Notre Dame van ChartresDe monumentale gotische kathedraal van Chartres zit vol symboliek. Het dak boven middenschip en dwarsschip heeft een kru…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 12923, Pixabay
  • De zondag 10 juli 2011
  • www.mas.be
  • GVA 23 en 24 juli 2011
  • De Antwerpenaar
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.