De natuurlijke behoeften van het paard

De natuurlijke behoeften van het paard Een paard staat in een stal. Zo hoort het toch? Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat een paard er helemaal niet voor gemaakt is om stil te staan… Wil je jouw paard gelukkig maken, dan probeer je zo veel mogelijk in zijn natuurlijke behoeften te voorzien. Om te weten wat de natuurlijke behoeften van het paard precies zijn, kan je het beste eens kijken hoe paarden in het wild leven. Zo kan je zien hoe ze hun eigen dag indelen, wat hun ritme is, hoe ze met elkaar omgaan etc. De vier belangrijkste punten zijn hieronder uitgewerkt.

Onbeperkte beweging

Een paard in het wild loopt zo’n 30 kilometer per dag, dit neemt het grootste deel van zijn tijd in. Het lichaam van het paard is hier echt voor gebouwd, zijn lange benen en grote longcapaciteit zorgen dat hij dit aankan. Een paard wat op stal staat loopt in principe niet, hij staat, ligt of staat te eten. Dit kan zorgen voor fysieke of mentale onrust bij het paard, de veelvoorkomende stalgebreken, hoef- en beenproblemen, slechte doorbloeding enzovoort...

Sociaal contact

In de natuur leven paarden nooit alleen, ze leven altijd in kuddes. Ze kennen vriendschap en spelen met elkaar. Veel stalgebreken worden veroorzaakt doordat de paarden stilstaan, maar het aspect dat ze geen direct sociaal contact kunnen hebben speelt ook mee. Ze vervelen zich vaak een ongeluk.

Onbeperkt ruwvoer

Paarden in het wild eten de hele dag door kleine beetjes, terwijl ze lopen. Hun spijsverteringsstelsel is hierop ingesteld. Een stalpaard krijgt doorgaans drie keer per dag een lading brokken en porties hooi en eet dit stilstaand op. Het hele lichaam van het paard is er echter op ingesteld om van de grond te eten, in kleine beetjes dus. Lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen door een paard onbeperkt ruwvoer aan te bieden. Dit kan in de vorm van gras, als er niet genoeg gras is, is het bijvoeren van hooi ook een goede optie. Om te voorkomen dat paarden een te grote hoeveelheid hooi in één keer naar binnen krijgen is een hooiruif op de grond een goede optie. De voorkeur gaat uit naar meerdere hooiplekken op een weide, zodat de beweging gestimuleerd blijft.

Een schuilplek

In het wild hebben paarden de beschutting van bomen tegen regen en vooral tegen wind. Aangezien niet iedereen een bos op zijn erg heeft staan kiezen veel mensen voor een schuilstal. Dit wil zeggen dat er een stal, een schuur of overkapping direct aangrenzend aan de weide of paddock is, zodat de paarden zelf kunnen kiezen waar ze staan. Zo wordt er geen ritme verstoord en blijft onbeperkte beweging mogelijk.

De huisvesting van het paard is aan te passen op al zijn lichamelijke behoeften. Natuurlijk is niet iedereen in bezit van een eigen perceel waarop hij zijn paarden kan stallen, maar ook qua pension wordt er steeds meer aandacht besteed aan de meest natuurlijke huisveting. Op die manier hou je je paard fysiek en mentaal het gezonds.
© 2011 - 2024 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stalling voor je paard: weide, manege, aan huisStalling voor je paard: weide, manege, aan huisEr zijn talloze stallingsmogelijkheden voor paarden: een weide met schuilstal, paarden aan huis, je paard op een pension…
Natuurlijke huisvesting paard: een schuilstal/inloopstalHet is heel belangrijk dat een paard het hele jaar door buiten kan zijn, maar hij heeft natuurlijk wel een plek nodig wa…
Huisvesting paarden: de hit-actiefstalDe meeste mensen kennen alleen de huisvesting voor paarden als een gewone stal of buiten op het weiland. Een huisvesting…
Paddock ParadiseHet Paddock Paradise is een uniek concept voor paarden in groepsverband. Dit principe is bedacht door Jaime Jackson, een…

Natural Horsemanship, paardenfluisteren voor gevorderdenNatural Horsemanship is een ‘natuurlijke’ manier van paarden trainen. Dit betekent dat er geen geweld, angst en mechanis…
Is mijn paard geschikt voor westernrijden?De westernsport wordt steeds populairder in Nederland en bij westernrijden hoort een westernpaard. Bij ‘westernpaard’ de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Simon, Pixabay
Appleann (93 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.