De Clickermethode, hondentraining en clickertraining

De Clickermethode, hondentraining en clickertraining Welke methode kies je wanneer je een hond hebt en je wilt je hond opvoeden? Kies je bijvoorbeeld voor de slipketting (niet aan te raden) of voor de clicker? Hier zul je alles vinden wat te maken heeft met de clicker en hoe je je hond daaraan went, en je met je hond ermee traint.

Traditionele methode

De traditionele methode is eigenlijk geen methode meer van deze tijd. Wanneer je zo traint leer een hond dat een commando gevolgd wordt door iets pijnlijks. Wanneer je bijvoorbeeld ‘zit’ wil leren kan je dit doen door zit te zeggen, vervolgens doe je de halsband naar boven en druk je op het achterwerk van de hond en de hond gaat zitten. Elke keer wanneer je zit zegt en de hond gaat niet zitten krijgt hij weer een ruk tegen zijn keel en wordt zijn achterwerk naar beneden gedrukt, dit is geen prettige ervaring voor de hond en het commando zit zal niet als iets positiefs worden gezien. De hond zal gaan zitten om te voorkomen dat hij gestraft gaat worden.. En dit is negatieve motivatie.

Clickertrainingsmethode

Wanneer je je hond traint met de clicker, benadruk je het positieve gedrag van je hond. Negatief gedrag wordt genegeerd, zo focust de hond zich alleen op wat hij goed doet en zal hij dit gedrag herhalen. Timing is hierbij heel erg belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld het commando ‘zit’ wil leren heb je de clicker in de hand en iets lekkers. De hond zal dit opmerken en zal proberen het te krijgen, je kunt het lekkers in je hand houden en boven de neus van de hond doen, daarna naar achteren/schuin omhoog bewegen waardoor de hond zit. Direct nadat de hond is gaan zitten klik je met de clicker en krijgt de hond de beloning, gevolgd door het commando ‘zit’. Wanneer je dit herhaalt zal de hond na een paar keer doorkrijgen dat hij moet gaan zitten wanneer je het commando zit zegt.

Het grote verschil tussen de clickermethode en de traditionele methode is dat de hond leert dat er iets leuks gebeurt wanneer er iets leert, dit is positieve motivatie. Elke keer wanneer je de clicker en iets lekkers gaat trainen met je hond zal de hond proberen het lekkers te krijgen en zal vanalles proberen, zoals liggen, pootjes geven en misschien zelfs rollen. Wanneer je hond zich goed gedraagt klik je met de clicker en beloon je je hond, daarna geef je het commando en zo kun je je hond truckjes aanleren.

Let op

De clicker gebruik je alleen om dingen aan te leren, wanneer de hond het commando kent moet je het niet meer gebruiken omdat je het belonen met lekkers moet afbouwen, anders zal de hond alleen maar luisteren wanneer je iets lekkers bij je hebt en dit is niet de bedoeling. De hond zal ook moeten leren wanneer je nadat de hond het commando opgevolgd heeft ‘braaf’ zegt.

Ook voor andere dieren

De clicker is een methode die geschikt is voor honden maar ook met andere dieren. Zo kun je paarden vrijheidsdressuur leren met behulp van de clicker. Het is een erg handige en fijne methode om mee te werken en het werkt vrijwel altijd.

Gebruik de slipketting nooit!

De slipketting is geen fijne methode om je hond commando’s mee aan te leren. Het is niet alleen erg schadelijk voor de hond, maar ook erg onnatuurlijk.

Onnatuurlijk?

Veel mensen denken dat de slipketting natuurlijk is, want in een roedel zou de ranghogere hond (de alfa) de ranglagere hond corrigeren door te bijten in de nek. Dit is NIET te vergelijken met een slipketting. Wanneer een ranghogere de ranglagere corrigeert gebeurt dit met veel kabaal, en nog voordat de ranghogere bijt onderwerpt de ranglagere hond zich door zich op de rug te werpen waarna de ranghogere vaak niet meer bijt. Wanneer een ranghogere wel bijt leidt dit vaak tot een gevecht, en je wilt als leider geen gevecht starten met je hond, dit is niet de bedoeling en je hond kan het vertrouwen in je kwijtraken.

Schadelijk?

Ja, de slipketting is erg gevaarlijk en schadelijk voor je hond. Wist je dat wanneer je de slipketting gebruikt je de hond veel lichamelijke schade toebrengt? Deze problemen kunnen ontstaan:
  • Het strottenhoofd wordt verbrijzeld
  • Schade aan de slokdarm
  • Nekspieren die ernstig verrekt zijn
  • Nekwervels die beschadigd zijn
  • Een voorpoot kan verlamd raken
  • Bewustzijnsverlies
  • Hersenvliesontsteking
  • De schildklier kan beschadigd raken.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Clickertraining met je paardEr zijn vele manieren om een paard te trainen. Ieder paard is anders en zal dan ook een eigen voorkeur hebben. Een van d…
Vrijheidsdressuur: Ja knikken en Nee schuddenEen paard ja laten knikken of nee laten schudden zijn vooral in vrijheidsdressuur-shows onmisbaar. Hiermee kan je immers…
Vrijheidsdressuur: FlehmenVrijheidsdressuur: FlehmenFlehmen, het lachen van een paard. Dat is het natuurlijk niet, maar zo ziet het er wel uit. Het is een oefening van de v…
Vrijheidsdressuur: SpagaatDe spagaat is een leuke oefening en bovendien een hele nuttige. Hij is namelijk zeer geschikt om je paard lekker soepel…

De ezel als huisdierDe ezel als huisdierEen vreemd beeld vormt hij al lang niet meer in onze Nederlandse weides: de ezel. Steeds meer mensen zwichten voor de ch…
Filariasis: een buitenlands gevaar voor je hondFilariasis: een buitenlands gevaar voor je hondAls hondeneigenaar is het natuurlijk fantastisch als je je hond mee kunt nemen op vakantie. Je kijkt vast al weken uit n…
Bronnen en referenties
  • http://www.dogweb.nl/gedrag/clickertraining.html
  • http://www.kc-delft.nl/artikel/slipkett.html
Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.