Tandproblemen: cariës

Tandproblemen: cariës Cariës is een tandprobleem wat ook wel tandbederf wordt genoemd. Hierdoor krijg je gaatjes. Lees in dit artikel meer over tandcariës.

Cariës


Tandcariës

Er zitten heel veel bacteriën in je mond. De bacteriën zetten koolhydraten in het tandplak (tandplak ontstaat door voedselresten, speeksel en bacteriën in de mond) om in zuren. Hierdoor wordt de pH in de mond lager dan 5,5. Dit proces heet 'demineralisatie'. Bij dit proces lost het zuur in je mond de kalk op waardoor het glazuur op de tanden verdwijnt. De bacteriën veroorzaken uiteindelijk de gaatjes in het tandglazuur. Hier merk je helemaal niks van. Ze gaan helaas niet vanzelf dicht. Je moet wel snel

Hoe voorkom je tandcariës?

  • Door ongeveer 2x per dag je tanden te poetsen
  • Door dagelijks te flossen
  • Ieder half jaar naar de tandarts gaan
  • Eet niet te veel suiker en zetmeel
  • Producten met suiker zo veel mogelijk tijdens de maaltijd te eten om een zuuraanval op je tanden te voorkomen
  • Tandpasta met fluoride gebruiken

Gaatje boren en vullen

Als er een gaatje is ontstaan in de tand, gaat de tandarts deze boren en weer vullen. Veel mensen kiezen er voor om een verdoving te nemen. Door de verdoving voel je helemaal niks als ze de tand gaan boren en vullen. De tandarts boort eerst een gaatje in je tand. De boor maakt hierdoor een hoog fluitend geluid en het trilt een beetje. Dan gaat de tandarts het gaatje vullen met een witte vulling vullen. Om de vulling in de tand te drogen gebruiken ze een soort blauwe laser-pen. Na dit gedaan te hebben moet op een blauw stukje papier bijten zodat de tandarts kan zien waar er gepolijst moet worden (polijsten is het glad maken van de tand).

PH van dranken

Dranken pH Dranken pH
Thee7,1 pHMaagsap2,0 pH
Halfvolle melk6,8 pHZuiver water7,0 pH
Karnemelk4,4 pHKruidenthee
Yoghurt (drank)3,8 pHBier4,3 pH
Rode/witte wijn3,4 pHSportdrank3,4 pH
Energydrank3,2 pHKinder cola3,3 pH
Limonadesiroop3,0 pHSinaasappelsap3,2 pH
Cola light2,9 pHCassis3,0 pH
Appelsap2,8 pH

* Een pH van lager dan 4, kan eroderend werken op het tandglazuur.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gaatjes (cariës) voorkomenCariës, ook wel “gaatjes” of “tandbederf” genoemd, is een proces waarbij het tandglazuur oplost. Hoe kun je voorkomen da…
Gaatjes boren: Hoe doen ze het en doet het pijn?Heeft de tandarts bij de controle een gaatje ontdekt? Dat wordt boren en vullen! Doet het pijn en hoe doen ze het?
Tandbederf (cariës): Oorzaken van gaatjes in tandenTandbederf (cariës): Oorzaken van gaatjes in tandenTandbederf (cariës, gaatjes in de tanden), is een aandoening waarbij schade ontstaat aan de tanden door een combinatie v…
Fluor (fluoride) tekort: symptomen, oorzaak en behandelingFluor (fluoride) tekort: symptomen, oorzaak en behandelingFluor of fluoride is een sporenelement, die vooral aanwezig is in de botten en tanden. Teveel fluor kan lijden tot tandv…

Verbeter je gezondheid in slechts 10 minuten per dag!Je gezondheid verbeteren in slechts 10 minuten per dag? Het kan echt! In het fantastische boek "Meridiaanoefeningen" van…
Staar: symptomen, oorzaken & behandelingStaar is het troebel worden van de ooglens. Er zijn verschillende soorten staar: ouderdomsstaar, jeugdstaar en aangebore…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kjerstin Michaela, Pixabay
  • http://www.laugemantandartspraktijk.nl/tandcaries.php
  • http://www.acta.nl/nl/patienten/veel-gestelde-vragen/cariologie/Hoe-voorkom-k-tandcaries.asp
  • http://www.tandartsplein.nl/dossiers/aandoeningen/tanderosie.html
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 01-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.