Accessoires mannen in de late Middeleeuwen (1000-1490)

Accessoires mannen in de late Middeleeuwen (1000-1490) Accessoires waren belangrijke elementen bij de kleding. De adellijke mannen droegen vaak wapenuitrusting bij zich. Het haar werd ook altijd op een bepaalde manier gedragen. Accessoires spelen in de hedendaagse tijd ook nog steeds een rol. Kijk maar naar riemen en kettingen voor mannen. Petten worden tegenwoordig ook vaak gebruikt door mannen, maar vroeger gebruikte mannen dat zelden. Alleen ridders droegen ijzeren maskers, maar veel boeren mannen droegen een mantel met een capuchon eraan.

Accessoires mannen 1000-1200

De mantel had dezelfde vorm als die van de vrouw. Dit was een losse cape in de vorm van een rechthoek of een halve cirkel. Bij de adellijke mannen werd deze mantel vastgezet op één of twee schouders met een sierspeld. De mantel werd ook bij de adellijke mannen afgezet met bont. Bij de burgerlijke mannen werd deze mantel vastgezet met steekjes en deze had een capuchon.

Het haar van de mannen was halflang met een baard en een snor. Dienaren en burgerlijke mannen hadden lang haar. Normandiërs hadden een kaal achterhoofd en jongere jongens hadden kort geknipt haar en geen baard of snor.
Na 1150 droegen de mannen onder het overkleed een maliënkolder, dat is een beschermend vest dat werd gedragen door soldaten als bescherming voor steken van een zwaard of mes.
De schoenen die de mannen droegen waren hetzelfde als die van die vrouw. Dit waren enkelhoge schoenen die gesloten werden met een knoop of een veter. De laarsjes werden gemaakt van linnen, die werden gebruikt als kousjes of als laarsjes.

Accessoires mannen 1200-1350

De mantel van de mannen bestond nu uit een cape met een open zijkant. De cape was een wijd pelgrimskleed van bruin wol, met een capuchon, wat over het hoofd werd getrokken. De boeren mannen droegen een soort rieten hoed.
Het haar van de mannen was halflang. Het was kort op het voorhoofd en meestal gekruld. Het haar van de entertainers van adel, ook wel minnezangers genoemd, was blond. Waarschijnlijk werd dit door mannen en vrouwen gebleekt.

Adellijke mannen droegen een metalen hoofdband met juwelen afgezet op het hoofd. Verder droegen ze een soort capuchon op het hoofd, coiffe, van wit linnen of zwart zijde. Deze mannen droegen ook wel eens een baret bovenop de coiffe. De burgerlijke mannen droegen nog steeds een soort va rieten hoed. Dit was voor de adellijken een jachthoed.

De mannen droegen een beurs aan de gordel die om de taille zat. Ze droegen handschoenen en hadden een pelgrimsstok bij zich. Als wapenuitrusting hadden de soldaten nog steeds een maliënkolder om, maar nu had deze ook metalen platen op de benen, ellebogen en schouders. Dit was een voorloper van het harnas.

De schoenen waren plat en puntig en gemaakt van zijde of leer. Soms hadden deze een veter, maar meestal niet. In plaats van schoenen werd er ook vaak een leren plaat als zool onder aan de hosen vastgemaakt. Hosen werden met haakjes en koordjes vastgezet aan het onderkleed.

Accessoires mannen 1350-1400

De mantel van de mannen bestond uit een cape met een tabbaard (soort van toga). Nu bestond er ook een korte mantel met losse mouwflappen. Dit leek op een soort van jasje en werd vastgespeld aan de schouders.
Het haar van de mannen was golvend en halflang. De mannen hadden een snor en een gesplitste puntbaard. Aan het einde van de 14e eeuw werd het gezicht glad geschoren en een deel van het voorhoofd en boven de oren. Dit heette een pagekop. De mannen droegen als hoed een coiffe, een pelgrimshoed met een opgeslagen rand en een hoge punthoed.

De mannen droegen een misericorde, dit was een kleine dolk, die vast werd gemaakt aan de riem of om de nek werd gehangen met een soort van koord. Verder droegen ze net als een eeuw daarvoor een beurs, handschoenen en ringen. Als wapenuitrusting droegen de mannen nog steeds een maliënkolder, maar nu bestond deze meer uit metalen platen. Nu bestond er ook een bacinet. Dit is een helm met een spleetje open, waar je doorheen kon kijken, gemaakt van metaal.
De schoenen van de mannen waren puntige schoenen. Deze lijken veel op schoenen die de jokers tegenwoordig in een kaartspel aan hebben. De linnen laarsjes van een eeuw eerder bestonden nog steeds.

Accessoires mannen 1400-1440

De mantel bestond nu uit een rechte lap stof dat werd vastgespeld op de schouders. Bij de adellijke mannen werden de randen afgezet met bont, maar bij de burgerlijke mannen nog niet.
De nieuwe mode in deze tijd voor de jongeren mannen qua haar was het pagehaar. De jongeren mannen hadden ook allemaal een gladgeschoren gezicht. De oudere mannen hadden langer haar en een baard.
De hoeden van de mannen bestond uit een klein kapje, een coiffe en een soort van tulband. Deze hoeden hadden allemaal een opgerolde, smallere rand.

De mannen droegen om de nek een opgerolde zijde band. Ze droegen ook nog steeds ringen, een beurs en een dolk. Deze dolk werd niet alleen gebruikt om mee te vechten, maar ook om mee te eten. De adellijke mannen droegen ook vaak broches. De wapenuitrusting bestond nu uit een harnas, geheel van metalen platen. De duurdere harnassen waren afkomstig uit Italië.
De schoenen leken veel op die van een eeuw eerder. Ze waren puntig en lijken veel op schoenen die de jokers tegenwoordig in een kaartspel aan hebben. Alleen nu hadden deze schoenen belletjes aan de punten hangen. Voor de rest werden er leren laarzen gedragen. Deze waren meestal zwart of bruin van kleur.

Accessoires mannen 1440-1490

De mantel bestond uit een cape en een tabbaard. Voor de oudere mannen hadden deze mantels kopmouwen. Het haar van de jongere mannen was langer, hoewel er nog steeds veel kort genipt haar werd gebruikt. oudere mannen hadden een snor en een baard.

De hoed van de mannen bestond uit een platte ronde pet, een hoge kap, een tulband met slippen of een witte coiffe.
De mannen droegen een gouden keten en een dolk aan de gordel die om de taille vast zat. De mannen hadden vaak een wandelstok met een versierde knop bij zich en droegen meestal ook een duimring.

De wapenuitrusting van de mannen bestond uit een harnas, maar nu met gespleten ijzeren platen. Hoe verder er uit elkaar gevochten werd, hoe minder de helmen werden gebruikt. de schoenen waren nog steeds van die puntige schoenen. De punten van de schoenen werden vastgehouden door metalen kettinkjes te bevestigen om de enkel. De bovenkant van de laarsjes werden omgeslagen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ralph Lauren polo, kleding en accessoiresRalph Lauren polo, kleding en accessoiresRalph Lauren is een merk dat sinds 1967 bestaat en is uitgegroeid tot een groot kledingmerk in onder andere de Polo. Het…
UGGs accessoiresWie kent ze niet, de hippe UGG laarzen? De schapenleren boots worden over de hele wereld gedragen en zijn ongekend popul…
Kledingaccessoires door de tijdKledingaccessoires door de tijdDe accessoires die veel mensen dragen, hebben enerzijds te maken met functionaliteit en anderzijds met het verfraaien va…
Maak een statement met accessoiresIedereen weet dat grote, opvallende en gekleurde sieraden en accessoires je outfit op kunnen leuken, maar moeilijk zijn…

Sprookjes, hoe zijn ze ontstaan? Wie schreven ze op?Sprookjes, hoe zijn ze ontstaan? Wie schreven ze op?In onze moderne tijd is het sprookjes vertellen een beetje naar de achtergrond gedrongen. Waar vroeger de ouders, en voo…
Gebeurtenissen en begrippen uit de late MiddeleeuwenGebeurtenissen en begrippen uit de late MiddeleeuwenDe meest belangrijke begrippen die hier uitgelegd worden zijn de Investituurstrijd, kruistochten, opkomst van handel en…
Bronnen en referenties
  • Conrads, Marian en Gerda Zwartjes, Tirions kostuumgids (westerse kledingstijlen van de vroege middeleeuwen tot heden [ Baarn, 1988].
Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.