Tussenribspier: gekneusd, gescheurd, ontstoken, geïrriteerd

Tussenribspier: gekneusd, gescheurd, ontstoken, geïrriteerd Tussenribspier: ontsteking, irritatie, gescheurd, gekneusd, pijnlijk. Tussenribspieren zijn spieren die ieder mens tussen de ribben heeft liggen. De meeste mensen zijn zich niet bewust van de aanwezigheid van deze spieren, totdat ze pijnklachten gaan geven.

Wat zijn tussenribspieren?

De benaming zegt het eigenlijk al: tussenribspieren zijn de spieren tussen de ribben in. De ribben zijn met elkaar verbonden middels deze spieren. Deze spieren zorgen voor de beweeglijkheid tussen de ribben. Bij de ademhaling wordt er gebruik gemaakt van de tussenribspieren. De mens heeft veel tussenribspieren. Tussen elke twee ribben ligt een rij van deze spieren.

Gescheurde tussenribspier

Soms kan een tussenribspier scheuren. Dit gebeurt meestal tijdens de sport. Bijvoorbeeld wanneer er een zenuw in de wervelkolom bekneld raakt. Hierdoor neemt de spanning in de tussenribspieren toe waardoor de ribben minder soepel bewegen. De kans op een scheurtje in een tussenribspier wordt hiermee vergroot. Wanneer er vervolgens druk wordt uitgeoefend op de tussenribspieren, zoals tijdens sport of zware inspanning, dan kan een tussenribspier scheuren. Dit kan er één zijn, maar ook meerdere.

Vaak is dit te voorkomen door te zorgen dat de rugspieren evenredig belast worden, waardoor niet alle druk op één punt komt te staan. Stress met daaruit voortvloeiend een verhoogde spierspanning zorgt ook voor gespannen spieren. De algehele houding van het lichaam dient recht te zijn, een ingezakte houding is iets dat veel voorkomt en voor problemen zorgt.

Een gescheurde tussenribspier kan voor veel pijn zorgen. Het ademhalen gaat ook moeizamer doordat dit pijn kan doen. Met veel rust geneest de gescheurde tussenribspier weer.

Ontstoken tussenribspier

Tussenribspieren kunnen, net als anders spieren, ontstoken raken. Vaak is de oorzaak onbekend, soms is er sprake van het syndroom van Tietze. Ontstoken tussenribspieren genezen in de meeste gevallen vanzelf. Dit duurt enkele weken tot enkele maanden. Helaas zijn er ook een hoop gevallen waarbij de ontsteking niet wil genezen en jarenlang aan kan blijven houden.

Artsen doen weinig aan deze ontsteking en er wordt geen medicatie voorgeschreven. Men moet vaak leren leven met deze pijn. De pijnklachten zijn pijn op de borst, vooral tijdens inspanning of sport. Later kan de pijn zich ook uitbreiden in rust. De pijn kan eenzijdig zijn, maar ook aan beiden kanten voorkomen. Het ademhalen wordt soms bemoeilijkt vanwege de pijn. In het begin denkt men vaak dat er iets mis is met het hart. Sporten kan moeilijk worden, maar niet onmogelijk. Door regelmatig rust tussendoor te nemen kan de pijn verminderd worden.

Gekneusde tussenribspiertjes

Tijdens een val of een slag of stoot tegen de ribben of borstkas, kunnen tussenribspieren gekneusd raken. Vaak voelt de pijn aan alsof er iets mis is met het hart en kan voor paniek zorgen. Gekneusde tussenribspieren maken het diep ademhalen moeilijk en pijnlijk. Soms is onduidelijk of het gaat om een gekneusde tussenribspier of om een gekneusde rib. In beiden gevallen is de behandeling hetzelfde: rust. Gemiddeld duurt de genezing van gekneusde tussenribspieren twee tot zes weken. In deze periode is het raadzaam om geen zwaar werk of sport te verrichten. Eventueel kunnen pijnstillers geslikt worden.

Irritatie aan de tussenribspieren

Vooral bij een zware verkoudheid, gepaard gaande met veel en diep hoesten, raken de tussenribspieren geïrriteerd. Vaak bemerkt men dit tegen het einde van de dag, waarbij er pijn op de borst gevoeld wordt. Deze irritatie ontstaat doordat er tijdens een hoestbui veel druk op de tussenribspieren komt te staan. Een enkele hoestbui kan hierbij geen kwaad, maar verspreidt over meerdere hoestbuien achter elkaar heeft als gevolg dat de spieren vermoeid raken.

De irritatie van de spieren houdt op wanneer de hoestbuien stoppen. Vaak is het dan ook belangrijk om de oorzaak aan te pakken en de hoestbuien zoveel mogelijk te verlichten middels medicijnen, of om te proberen minder diep te hoesten.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan tussenribspierPijn aan tussenribspierPijn aan de tussenribspier komt vaker voor dan gedacht. De meeste mensen zijn zich niet bewust van de tussenribspieren,…
Pijn met ademenPijn met ademenPijn tijdens het ademhalen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de pijn voelbaar tijdens een diepe ademhaling en h…
Tussenribspier verrekt of gescheurd door het hoestenTussenribspier verrekt of gescheurd door het hoestenDoor hevig hoesten kan men een tussenribspier verreken of scheuren. De tussenribspieren bevinden zich tussen en aan de b…
Gekneusde rib door hoestenGekneusde rib door hoestenEen gekneusde rib door het hoesten. Het kan helaas voorkomen, vooral bij grote hoestbuien of langdurige hoestaanvallen.…

Post-vakantie depressie: oorzaken, symptomen & tipsPost-vakantie depressie: oorzaken, symptomen & tipsMaandenlang had je naar de zomervakantie uitgekeken maar toch heeft deze niet gebracht wat je ervan verwachtte. En dan i…
Steken in het hoofdSteken in het hoofdSteken in het hoofd: hoofdpijn, stekende pijn, clusterhoofdpijn, hersentumor. Een stekende hoofdpijn heeft iedereen wel…
Reacties

Frank Krischick, 01-12-2013
Beste Infoteur
Het is inmiddels 2 dagen geleden dat ik een reactie plaatste. Heb nog geen antwoord gehad
de pijn zit nu denk ik aan het maximum maar ik voel klik geluiden bijn het bukken als ik deuren open en bij het inademen. als ik sóchtends wakker wordt verga ik van de pijn maar eenmaal uit bed zakt het vrijwel snel. wel blijft dat klein klik geluid of klik gevoel merkbaar.

geef me a.u.b. advies dank je Reactie infoteur, 03-12-2013
Wanneer de pijn zo ernstig is, adviseer ik u om een bezoek aan de huisarts te brengen. Vanaf het internet is het lastig beoordelen waar de klachten vandaan komen.

Veerle, 17-02-2013
Beste infoteur,
Bedankt voor je reactie. Is de slaaphouding ook belangrijk? Meestal zijlig of buiklig met 1 been gestrekt, ander been gebogen en handen gekruist op de schouders. Reactie infoteur, 17-02-2013
Probeer een houding te vinden die voor jou prettig is en geen pijn doet. Heb je je armen gekruist en handen op beiden schouders of hoe moet ik me jouw houding voorstellen? Met deze houding duw je de ribben namelijk iets tegen elkaar aan.

Veerle, 12-02-2013
Heb sinds mei stekende pijn in de flanken, is eerst links begonnen en vervolgens rechterkant bij gekomen. Pijn situeert zich ter hoogte van de navel, iets erboven maar dan helemaal opzij langs beide kanten. Talrijke onderzoeken gehad, artsen stellen enkel zeer gevoelige tussenribspieren tussen rib 11 en 12. Het 12de ribsyndroom is uitgesloten wegens proefinfiltratie die geen effect had.

Pijn wordt telkens veel erger als er druk op die plaats komt zoals zithouding, voorover buigen, … of palpatie in die zone.Wie herkent dit probleem? Is rust aangewezen en hoelang? Doe al sinds 2 maanden stretch en core/stability oefeningen beide kinesist zonder resultaat volgens mij. Graag tips of gelijkaardige ervaringen. Reactie infoteur, 13-02-2013
Buig je veel zijdelings of zit je scheef? Probeer eens goed op je houding te letten, ook tijdens de oefeningen! Houd dit drie maanden vol en bekijk of de klachten dan minder zijn.

David, 05-01-2013
Na het sporten heb ik mijzelf uitgerekt en voelde dat er iets klem zat. Ik heb toen mijn armen verder gespreid en er meer kracht op gezet en toen voelde en hoorde ik dat er iets knapte. Ik voelde een flinke pijn in mijn linkerborstspier en met name ter hoogte van mijn borstbeen. Ik kon mijzelf niet meer uit een stoel drukken me normaal uitkleden etc.
Ik ben naar de dokter geweest en die zei dat het waarschijnlijk een spierscheur is en dat dit na 3-5 weken rust over zou zijn. En dat ik dan weer voorzichtig kon gaan sporten.

Nu, 5 weken later, heb ik nog steeds behoorlijke last in mijn borstkas. Na 2 weken was de ergste pijnweg. Maar ik kan nog steeds niets zwaars tillen en als ik mijn romp draai of me wil uitrekken dan doet het erg pijn. Ook knakt mijn borstkas nog regelmatig. Ik heb niet het gevoel dat de pijn verbeterd. En ik word er gek van omdat ik veel sportte en dat kan ik nu niet meer.

Wat kan dit zijn? Gaat dit vanzelf over?

Groeten David Reactie infoteur, 07-01-2013
Het knakken wat u hoort, lijkt mij niet van een tussenribspier te komen. Vaak is het knakken een teken dat een pees ergens overheen schuurt, of gas dat zich ophoopt in een gewricht.

Ikke, 27-10-2012
Ik heb al 2, 5 jaar last van pijn aan de aanhechtingen van mijn ribben. Hiervoor heb ik al manuele therapie, fysiotherapie, osteopatie, voetreflex gehad, daarnaast bezoeken gebracht aan een sportarts, alternatieve arts en de huisarts… niemand kan mijn vertellen waar ik last van heb. Ik heb me jarenlang een zeur gevoeld en het idee gehad dat het tussen mijn oren zat. Maar nu na 2, 5 jaar ben ik het zat… ik wil weten wat het is. Naast deze klachten heb ik al een sinds een jaar last van chronische verkoudheid en hevige darmklachten. Er is mij verteld dat mijn nierfilters niet schoon zijn en dat ik veel afvalstoffen in mijn lichaam heb… ben blij nu te lezen dat ik niet de enige ben. Al ben ik van mening dat al mijn klachten een verbinding met elkaar zullen hebben… maar ja hoe lost dit zich op? Reactie infoteur, 28-10-2012
Verschillende klachten kunnen inderdaad met elkaar in verband staan. Drink in ieder geval voldoende water om zoveel mogelijk afvalstoffen kwijt te raken: het lichaam heeft hiervoor water nodig. Klachten aan tussenribspieren zijn helaas niet goed te ontdekken, en kunnen jarenlang klachten geven, vooral bij inspanning.

Darmklachten kan ook wijzen op een prikkelbare darm, zie:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/85985-spastische-darm-prikkelbare-darm.html

Carlavdsanden, 02-08-2012
Bij het afstappen van mijn fiets, kreeg ik het stuur in mijn maag deels ribben.ben naar de huisarts geweest en die zei dat ik een scheurtje in mijn ribben heb.Nooit geweten dat het zo, n pijn kon doen. Reactie infoteur, 08-08-2012
Op deze momenten word je er bewust van hoeveel je de ribben gebruikt. Sterkte!

Youri, 15-03-2012
Ik heb ongeveer 6 maanden geleden beetje geboxt en stuk of 4 knietjes op mijn borstkas gehad heb er ongeveer 3 maanden last van gehad toen is het minder geworren en dacht dat het weg was toen en nu 2 weken geleden ben ik heel erg verkouden geweest en echt heel veel gehoest dus ik heb denk ik een gekneusd en gerirriteerden tusseribspier aan 1 kant ( rechts ) ik wil graag weten hoelang ik daar last van kan blijfen houden en hoe ik het versnel om het te genezen. Reactie infoteur, 28-03-2012
Een tussenribspier die gekneusd is, kan vrij snel over gaan, maar soms later weer terug keren. Sommigen houden er zelfs jarenlang last van, bij uitzondering levenslang.

Linda, 22-12-2011
Volgens mij heb ik bovenstaande (gekneusde tussenribspieren). Ik maakte nl een rare beweging toen ik mijn zelfverdedigingssport uitoefende. Ik hoorde een krakend geluid en als ik nu diep ademhaal dan voel ik een stekende pijn. Ook als ik mij 's nachts omdraai in bed dan voel ik de pijn erg goed. Het lijkt inderdaad alsof ik iets aan mijn hart mankeer. Ik doe het rustig aan en weet zeker dat het met voldoende rust over zal gaan… Wie heeft hier ervaringen mee? Reactie infoteur, 24-12-2011
Je kan ermee naar de huisarts gaan. Maar waarschijnlijk zal het een gekneusde tussenribspier zijn. Wanneer je ademhalingsproblemen krijgt, ga dan zeker langs de huisarts.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 14-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.