Natuurlijke huisvesting paard: een schuilstal/inloopstal

Het is heel belangrijk dat een paard het hele jaar door buiten kan zijn, maar hij heeft natuurlijk wel een plek nodig waar hij kan schuilen tegen zon, wind en regen. Een schuilstal of inloopstal biedt bescherming, en zorgt er tegelijkertijd voor dat het paard lekker naar buiten kan wanneer hij wil. Waar moet een schuilstal aan voldoen en waar moet je op letten bij de bouw hiervan?

24 uur per dag buiten

Voor een paard is het heel belangrijk om 24 uur per dag de mogelijkheid te hebben naar buiten kunnen. Aangezien een paard geen dag- en nachtritme heeft zoals de mens, is overdag buiten staan en ’s nachts op stal geen ideale oplossing. Fijner is het als het paard zelf kan beslissen wanneer hij naar binnen of naar buiten wil. De schuil- of inloopstal (een stal zonder deur) is dus een perfecte oplossing; het paard heeft bewegingsvrijheid, beschutting én directe sociale interactie met de paarden die met hem buiten staan. Dit sluit het best aan op de natuurlijke behoeften van paarden, en houdt onze paarden gelukkig, gezond en rustig in het koppie.

Er zijn meerdere mogelijkheden om voor een schuilstal voor je paar(en) te zorgen. Veel mensen bouwen een bestaande schuur om of kopen een kant-en-klare schuilstal. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen zelf een stal te bouwen.

Een schuur ombouwen

Wanneer er op je erf (dichtbij een weide of paddock) al een schuur of ander soortige overkapping staat die je kan opbouwen in een schuilstal, is dit erg handig aangezien je jezelf dan moeite, kosten en gedoe qua vergunningen bespaart. Natuurlijk is niet elke schuur geschikt als schuilstal.

Ten eerste is de grootte van de schuur of overkapping van groot belang. Voor één paard is een ruimte van 3,5 bij 3,5 meter de minimale grootte, maar dit is niet erg relevant omdat één paard alleen nooit een goede oplossing is. Heb je dus één paard en een pony’tje, zal je ook minimaal een stal van 4 bij 4 meter nodig hebben. Verder geldt dat de vuistregel voor leefruimte binnen ongeveer 12m2 per paard is. Dit is natuurlijk een vuistregel, en gaat als je heel veel paarden hebt niet meer helemaal op, omdat ze niet allemaal tegelijk binnen staan . Bij vijf paarden heb je ongeveer een stal nodig van ongeveer 5 bij 8 meter, of meerdere plekken.

Verder is het belangrijk dat de schuur hoog genoeg is, en dat er een deur in zit die hoog en breed genoeg is voor een paard om doorheen te gaan. Vaak is dit niet zo bij schuren die eerst voor andere doeleinden zijn gebruikt, dan kan je een deel van de muur eruit slopen om zo een goede doorgang te creëren. Deze mag echt breed zijn, dit is ook qua licht en doorluchting in de stal heel fijn. Als er ramen in de schuur zitten, zorg dan dat ze afgedekt zijn met tralies of iets dergelijk, dit is wel zo veilig voor de paarden. Een goede ondergrond is ook belangrijk, deze is vrij makkelijk te realiseren, dit is verder toegeligt bij het kopje 'Zelf een schuilstal bouwen.'

Een kant-en-klare schuilstal kopen

Sinds het buitenhouden van paarden (gelukkig!) meer aandacht krijgt en populairder wordt, zijn kant-en-klare schuilstallen in alle soorten en maten verkrijgbaar. Google maar ‘schuilstal’ en je wordt overladen met bedrijven die bij jou wel een schuilstal kunnen neerzetten. Dit zijn vaak erg mooie stallen, degelijk ook, en je hebt veel mogelijkheden om uit te kiezen. Zo kan je er bijvoorbeeld een aparte ruimte als zadelkamer naast laten bouwen, of nog een dichte schuur, noem maar op. Het is dus een goede keus, maar ook een duurdere. Voor een stal van 3 bij 4 meter zonder bijgebouwen moet je al gauw op een prijs tussen de €1000 - €2000 rekenen. Deze stallen worden vrijwel altijd als bouwpakket geleverd, dus je moet ze nog zelf in elkaar zetten. Zie je dat zelf niet zitten, dan komen de kosten van de montage er nog bij. Als je niet zo’n grote ruimte nodig hebt kan je een buitenbox laten plaatsen en daarvan de deur altijd openhouden. Dit is een goedkopere, maar wel vaak een mooie vorm van een inloopstal.
Wat ook een goede en veelgebruikte mogelijkheid is, is een container als stal. Dit zijn omgebouwde zeecontainers, er zitten dus al staldeuren in en is meteen te gebruiken als stal. Deze containers zijn nieuw en tweedehands verkrijgbaar vanaf een paar honderd euro.

Zelf een schuilstal bouwen

Vind je een luxe kant-en-klare stal niet nodig, te duur en heb je ook geen schuur die je kan ombouwen op je erf? Dan zijn er tal van (goedkope!) mogelijkheden om zelf iets te fabriceren. In principe is het enige wat je nodig hebt drie wanden en een overkapping. Met een beetje creativiteit is hier op veel manieren aan te komen. Je kan bijvoorbeeld vier stevige palen de grond in slaan, daartussen drie wanden van tuinschuttingen maken, een golfplaten dag erop et voilá, een schuilstal! In de bouwmarkt zijn alle benodigdheden voor een basis schuil- of inloopstal aanwezig, en dit hoeft echt niet duur te worden. Wat je ook kan doen is wanden maken van oude strobalen met plastic eroverheen gespannen.
Zorg altijd wel dat de open kant aan het oosten is, in verband met de wind.

Stalinrichting

Hoe je de binnenkant van de schuilstal inricht, ligt aan hoe luxe je het wil hebben. Je kan als ondergrond gewoon zand nemen, hierdoor zakt de urine de grond in, maar is lastig qua schoonhouden en onderhoud. Ook kan je beton laten storten, wat een duurdere optie is, maar wel goed voor de hoeven en makkelijk schoon te houden. Wat helemaal ideaal is, is een harde ondergrond (bestrating of beton) met daaroverheen rubberen matten en eventueel nog stro of ander strooisel. Dit is zacht en zorgt voor een warmere stal, en is ook nog eens makkelijk bij het uitmesten van de stal.

Er staan meestal meerdere paarden in één schuilstal, voer daarom liever niet in de stal. Bij voernijd kan een paard laag in de rangorde klem komen te zitten. Drinkbakken binnen zijn wel belangrijk, vooral in de winter, omdat je dan minder kans loopt dat het water bevriest.

Verder kan je nog likstenen in de stal bevestigen, zodat de paarden als ze een keer binnen staan (wat minder vaak zal zijn dan je denkt) ook wat extra’s te doen hebben en extra mineralen binnen krijgen. Ze zullen zich verder niet gauw vervelen, ook niet als ze er voor kiezen binnen te staan, omdat ze hun kuddegenootjes om zich heen hebben, en ook op elk moment weer de benen kunnen strekken.

Hoe zit dat met vergunningen?

Je mag in Nederland niet zomaar een schuilstal in een weiland zetten. Je mag alleen bouwen op een zogenoemd bouwblok, een stuk grond dat als bestemmingsplan heeft dat er op gebouwd mag worden. In een weiland bevindt zich eigenlijk nooit een bouwblok. Als er naast het weiland een boerderij of huis staat wat erbij hoort, kan je daar wel gebruik van maken. Je kan dan op dat bouwblok naast of dichtbij het weiland een stal zetten met een paadje naar het weiland of de paddock toe.

Is dat niet het geval, dan zal je óf een bouwvergunning aan moeten vragen óf een mobiele stal moeten plaatsen. Deze mobiele stallen zijn kant-en-klaar verkrijgbaar, maar je kan er ook zelf voor zorgen door wieltjes onder de wanden te plaatsen. Ook kan je kiezen voor een primitieve vorm van beschutting, zoals bijvoorbeeld de hierboven genoemde stal van strobalen. Hier zal je geen vergunning voor nodig hebben, omdat het ook door kan gaan voor een stapel afgedekte strobalen. Waar je ook voor kan kiezen is een overkapping met maar twee wanden, deze geldt doorgaans niet als stal waar je een vergunning voor moet hebben. De derde wand kan je bijvoorbeeld weer maken van strobalen.

Vraag in ieder geval na bij de gemeente wat wel en niet mag. Elke gemeente controleert namelijk, en als je niet oppast zou het kunnen dat je je stal moet afbreken en een fikse boete krijgt.
© 2011 - 2024 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenstallen: alle soorten en variantenBij het kiezen van een paardenstal is het belangrijk dat er genoeg ruimte voor het paard is. Niet elke stal is geschikt…
Schuilstal, stal paardenweideHet inrichten van de paardenweide is iets wat veel aandacht vraagt. Een goede inrichting kan jaren mee gaan en is ook vo…
Stalling voor je paard: weide, manege, aan huisStalling voor je paard: weide, manege, aan huisEr zijn talloze stallingsmogelijkheden voor paarden: een weide met schuilstal, paarden aan huis, je paard op een pension…
De natuurlijke behoeften van het paardDe natuurlijke behoeften van het paardEen paard staat in een stal. Zo hoort het toch? Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat een paard er helemaal niet v…

De 10 liefste dieren ter wereldDe 10 liefste dieren ter wereldLieve dieren lijken net mensen. Iedereen raakt geobsedeerd door verhalen van gruwelijke, dodelijke dieren. Toch vinden w…
De marter - een roofdierDe marter - een roofdierDe marter is een middelgroot roofdier met scherpe tanden. Er bestaan wel 8 soorten marters waarvan er enkele ook in Belg…
Appleann (93 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.