Zwangerschap: week 5 tot en met 8

Zwangerschap: week 5 tot en met 8 Vanaf de vijfde week van de zwangerschap, zal zich echt een kindje gaan ontwikkelen. Vaak is vanaf deze periode met een zwangerschapstest ook goed te zien of je zwanger bent! De baby zal in deze periode veranderen van een soort kikkervisje, in een klein mensje met armen en benen. Alle organen zullen zich ontwikkelen. Rond de zevende week is het verstandig om contact op te nemen met een verloskundige, voor de eerste echo. Zelf kun je in deze periode wat meer last krijgen van buikpijn. Dit komt doordat de baarmoeder groeit. Veel vrouwen ervaren in deze periode ook wat last van de darmen. Dit hoort er allemaal bij!

Week 5

In de vijfde week van de zwangerschap, begint zich echt een kindje te vormen. Alhoewel het nog maar een lengte heeft van 2 millimeter, en de vorm van een koffieboontje. In deze week wordt het hart aangelegd. ook wordt het centrale zenuwstelsel gevormd.

In deze week zul je merken dat de menstruatie uitblijft. Het is dan de hoogste tijd om een zwangerschapstest te kopen. Vaak zijn dit staafjes waar je overheen moet plassen. In de urine bevindt zich nu namelijk het hCG hormoon. Dit hormoon is nog niet in grote hoeveelheden in de urine aanwezig. Het kan dus zo zijn dat de test nog niet helemaal duidelijk is. Je doet er goed aan om de test dan na een aantal dagen nog eens te herhalen.

Wanneer je weet dat je zwanger bent, kun je je aanmelden bij moeders voor moeders. Het hCG hormaan dat jij nu in je urine hebt, is iets waar veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen een tekort aan hebben. Op deze manier kunnen zij geholpen worden met het krijgen van een kind.

Week 6

De baby lijkt nu erg op een kikkervisje. In één week tijd, is hij tweemaal zo groot geworden. Hij is nu ongeveer 5 millimeter lang. In de zesde week wordt er een hoofdje gevormd, en de borst en buikholte worden aangelegd. Ook ontstaat er in deze week een basis voor veel belangrijke organen, zoals de maag, darmen en longen. Aan het einde van de zesde week begint het hartje te kloppen. Echter is dit op een echo vaak nog niet goed te zien.

Zelf kun je nu goed aan je lichaam merken dat je zwanger bent. Er gebeurd vanalles, en dit kan een grote weerslag hebben! Zo kunnen je zeer vermoeid zijn, dingen die je voorheen erg lekker vond opeens niet meer lusten en je reukvermogen kan sterk toenemen. Dit laatste leidt er nogal eens toe dat je zomaar opeens moet kokhalzen door een bepaalde geur.

Week 7

In week zeven van de zwangerschap krijgt de baby ledermaten. Wat voorheen nog kleine stompjes waren, zullen nu uitgroeien tot armpjes en beentje, waar zelfs al handjes en voetjes aan komen. Aan het eind van de zevende week zijn alle organen volledig ontwikkeld. De plaats van de organen veranderd echter nog wel.

In de zevende week is het verstandig contact op te nemen met de verloskundige. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor tussen de achtste en twaalfde week, voor een echo.

Week 8

Het hoofd van de baby is in de achtste week volledig gevormd. De ogen van het kindje zitten helemaal aan de zijkant van het hoofd. Ook is het hoofd nu even groot als de rest van het lichaam. In het gezicht begint zich nu ook vanalles te ontwikkelen.

In de achtste week groeit de baarmoeder erg snel. Hierdoor kun je last krijgen van buikpijn. Als gevolg van de hormonen in je lichaam kun je veel last krijgen van je darmen. De stoelgang wordt trager. Om je eigen lichaam een beetje te helpen, kun je het best alleen maar kleine porties eten en geen prik drinken. ook voedsel dat veel gasvorming geeft, bijvoorbeeld kool, kun je maar beter vermijden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moeders voor Moeders en PregnylMoeders voor Moeders en PregnylMoeders voor Moeders is een project waar de zwangere vrouw aan mee kan doen met als doel het helpen van andere, minder v…
Moeders voor Moeders: hoe werkt het?Moeders voor Moeders: hoe werkt het?Moeders voor Moeders is een initiatief waarmee zwangere vrouwen andere paren kunnen helpen om zwanger te worden. Door al…
Het eerste trimester van de zwangerschapHet eerste trimester van de zwangerschapIn het eerste trimester van de zwangerschap vinden fijne en belangrijke gebeurtenissen plaats. Denk hierbij aan de bevru…
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…

Vruchtbaarheidstest voor de manAls pogingen tot zwangerschap niet lukken is het fijn om de mogelijkheid te hebben om de vruchtbaarheid te controleren.…
De ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerIn week 33 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2000 gram, en is ongeveer 41 centimeter lang. De baby wordt de komen…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 23-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.