Hoofdpijn, moe?

Hoofdpijn, moe? Hoofdpijn, moe of duizelig, signalen van het lichaam die meestal ongevaarlijk zijn. Maar soms kunnen die klachten een waarschuwing zijn die men serieus moet nemen. Het hoeft niet per se te wijzen op een ernstige ziekte. Maar toch is het raadzaam om bij bepaalde klachten een arts te raadplegen.

Wanneer naar de huisarts met hoofdpijn

Hoofdpijn is meestal ongevaarlijk, maar niet altijd. Het kan wijzen op andere mogelijk ernstige ziekten. Experts spreken dan van secundaire hoofdpijn. Herkent u de volgende symptomen bij uzelf? Dan is het raadzaam binnenkort eens een afspraak bij uw huisarts te maken:
  • samen met de hoofdpijn treden ook spier- en gewrichtspijnen op;
  • uw hoofdpijn gaat gepaard met koorts en koude rillingen;
  • u kunt niet goed slapen en het ontbreekt u aan energie;
  • u bent voortdurend moe en heeft moeite om de dag door te komen.

Al deze symptomen kunnen op meerdere ziekten wijzen. Uw arts zal u daarop onderzoeken. Ook als er met betrekking tot uw hoofdpijn reeds een diagnose is gesteld maar de pijn na verloop van tijd verandert, is medisch advies zinvol. Wellicht heeft u een andere behandeling nodig.

Medisch onderzoek aanbevolen

Een medisch onderzoek is eveneens aan te bevelen indien:
  • de hoofdpijn verergert;
  • de klachten steeds vaker optreden;
  • de hoofdpijn anders aanvoelt;
  • de gebruikelijke medicijnen niet meer helpen.

Onmiddellijk naar de dokter!

Bij de volgende waarschuwingssignalen moet u zo snel mogelijk contact opnemen met een arts:
  • bij een plotseling en voor het eerst optredende hevig stekende hoofdpijn. Dat kan wijzen op een hersenbloeding. Typerend daarvoor is pijn aan de achterzijde van het hoofd. Die straalt dan uit naar de nek en het gebied tussen de schouderbladen. De pijn kan gepaard gaan met misselijkheid en braken;
  • bij hoofdpijn die met de tijd verergert. Vooral mensen die ouder dan 50 zijn of eerder aan kanker leden, moeten alert zijn. Dit kunnen de voortekenen van een hersentumor zijn;
  • bij koorts en koude rillingen in combinatie met een stijve nek. Deze symptomen kunnen op een hersenvliesontsteking wijzen;
  • als u moe bent, u zich duizelig en misselijk voelt, geheugenproblemen heeft en u zich moeilijk kunt concentreren. Als uw ledematen slapend of verlamd aanvoelen. Als u slecht ter been bent. Als al deze symptomen samen optreden, duidt dat op een verhoogde druk in schedel. Het kan ontstaan als gevolg van een hersentumor of vanwege een schedelbeschadiging.

Secundaire en primaire hoofdpijn

Hoofdpijn kan een waarschuwingssignaal van het lichaam zijn:
  • het kan zijn dat u te veel gedronken of te veel gerookt heeft;
  • of wellicht verdraagt u bepaalde voedingsmiddelen niet.

Maar in sommige gevallen kan de pijn ook op een ziekte wijzen. Deskundigen spreken dan van secundaire hoofdpijn. Dat is relatief zeldzaam. Slechts in 8% van de gevallen zijn de klachten te wijten aan organische gebreken. Gaat het echter om "echte" hoofdpijn, dan spreken artsen van primaire hoofdpijn.

Onschuldige oorzaken van hoofdpijn

Het hoeft niet altijd een ziekte te zijn die secundaire hoofdpijn veroorzaakt. Het kan ook gaan om belastende stoffen uit het milieu, genotsmiddelen of medicamenten. De kater na een avondje stappen bijvoorbeeld, behoort tot de secundaire hoofdpijn.

Tot andere onschuldige oorzaken voor secundaire hoofdpijnen behoren :
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van hoofdpijn tot kopzorgenVan hoofdpijn tot kopzorgenWe hebben allemaal wel eens hoofdpijn. Dit is vaak een zeurend gevoel in je hoofd, die met een paracetamol wel te verhel…

Mesothelioom; oorzaken, klachten en behandelingMesothelioom; oorzaken, klachten en behandelingMesothelioom of borstvlieskanker wordt jaarlijks in Nederland bij bijna 500 mensen vastgesteld en wel voornamelijk bij m…
Pfeiffer: Herstel sneller van de ziekte van PfeifferPfeiffer: Herstel sneller van de ziekte van PfeifferHerstellen van de ziekte van Pfeiffer. Is sneller herstel mogelijk? Omdat Pfeiffer een virusinfectie is, valt het niet m…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 02-12-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.