Het Nederlandse klimaat

Het Nederlandse klimaat Er zijn veel verschillende klimaten, in het tropisch regenwoud leeft men heel anders dan in een steppe, of in een koud poolgebied. In Nederland heerst een gematigd zeeklimaat. Wat betekent dit? Het klinkt als niet zo'n extreem klimaat, maar toch zijn er dingen waar wij in ons land rekening mee moeten houden. Het kan erg veel regenen bijvoorbeeld, ons land is behoorlijk vochtig. Hoe was het klimaat vroeger en hoe zal het zijn in de toekomst? Wat is het Nederlandse klimaat?

Waardoor wordt het klimaat bepaald?

Een gematigd zeeklimaat houdt in dat de winters zacht zijn, de zomers koel, en dat er het hele jaar door neerslag kan zijn. Het klimaat in Nederland wordt door drie dingen bepaald:
  • De breedteligging. Nederland ligt rond de 50 graden noorderbreedte. Hierdoor heeft Nederland een vrij gemiddelde temperatuur, tussen de polen en de evenaar in.
  • De zee. Nederland ligt aan de Noordzee. Een zee zorgt in de winter voor warmte en in de zomer voor koelte. Dit komt doordat water minder snel met de temperatuur mee verandert dan het land en de lucht. Het houdt dus warmte van de zomer vast in de winter, en koelte van de winter in de zomer.
  • De wind. De windrichting in Nederland is meestal west. Er komt dus veel lucht van het westen naar Nederland, van de Atlantische Oceaan en de Noordzee. De lucht van de Atlantische Oceaan is warm en de lucht van de zee is altijd vochtig. Dit zorgt voor neerslag. Als de wind uit een andere richting komt zorgt dit ook voor ander weer.

In Nederland heerst eigenlijk overal hetzelfde klimaat, omdat het te klein is voor echte klimaatverschillen. Het oosten van Nederland gedraagt zich echter wel iets meer als een landklimaat dan het westen. Dit komt doordat het verder van de zee ligt, en daarom de invloed van de zee kleiner is. Gebieden met een echt landklimaat liggen ook verder van de zee af dan gebieden met een zeeklimaat.

Vroeger

Er heeft niet altijd een gematigd zeeklimaat geheerst in Nederland. Denk maar aan de ijstijden, tweehonderdduizend jaar geleden. De gemiddelde temperatuur lag ongeveer tien tot twintig graden lager dan nu. Nederland is zelfs een tijdje voor de helft met ijs bedekt geweest uit Scandinavië. Dit heeft het reliëf van ons land behoorlijk beïnvloed, de sporen ervan zijn vandaag de dag nog te vinden. Ook de zwerfkeien die in ons land liggen komen oorspronkelijk uit Scandinavië. Nederland heeft in de ijstijd een toendraklimaat en een poolklimaat gehad. Er groeiden bijna geen planten en er leefden dieren die je nu alleen nog in andere, koude, gebieden tegenkomt, en dieren die nu niet eens meer bestaan. De mammoet is een van die diersoorten. Nederland verandert.

Toekomst

Het klimaat verandert altijd, al kun je dat niet merken als mens. Tegenwoordig wordt veel onderzoek gedaan naar de opwarming van de aarde en of dit onder invloed van de mens gebeurt, en aan welke andere soorten klimaatverandering de mens misschien heeft bijgedragen. De aarde wordt warmer, in de toekomst zal het klimaat hier warmer zijn. Dit komt door het broeikaseffect, en veel wetenschappers vinden het waarschijnlijk dat de mens daar met zijn olie- en kool-gebruik daar invloed op heeft. De lucht wordt vervuild, de dampkring houdt meer warmte vast. Het lijkt erop dat de temperatuur binnen honderd jaar twee graden gaat stijgen. De gevolgen hiervan kunnen voor Nederland groot zijn. Het landijs van de noordpool en andere koude gebieden smelt en zorgt ervoor dat de zeespiegel stijgt. Alleen landijs heeft invloed op de zeespiegel, omdat het ijs dat op het water drijft, zodra het smelt, niet meer ruimte in zal nemen. Het ijs van het land lag echter niet onder water, en zorgt ervoor dat de oceaan alleen maar voller wordt. De zeespiegelstijging is een gevaar voor Nederland, een polderland.
© 2014 - 2024 Juliaheerink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De klimaten en hun eigenschappen in de wereldDe klimaten en hun eigenschappen in de wereldKlimaat betekent hoe de algemene informatie over het weer is in een bepaald gebied. Het wordt bepaald aan de hand van de…
Zeespiegelstijging Kaspische Zee en WaddenzeeZeespiegelstijging Kaspische Zee en WaddenzeeWat kunnen we leren van de Kaspische Zee als het gaat om mogelijke effecten van zeespiegelstijging in het Waddengebied?…
KlimaatfactorenWat zijn klimaatfactoren? Klopt het dat de ruimte invloed heeft op ons klimaat? Ons klimaat is aan het veranderen, en di…
Het klimaatsysteem van KöppenMeneer Köppen heeft een klimaatsysteem bedacht om de verschillende klimaten in te delen. Hij heeft onderscheid gemaakt i…

Waarom zijn er verschillende klimaten?Hoe komt het dat er verschillende klimaten zijn? Dit heeft te maken met temperatuur en neerslag, die door verschillende…
Welke klimaten zijn er?Er zijn veel verschillende klimaten, maar hoe worden ze allemaal bepaald en waar vind je ze? Nederland heeft een gematig…
Bronnen en referenties
  • Boek: BuiteNLand - VWO 1
Juliaheerink (77 artikelen)
Laatste update: 19-02-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.