Ramadan Vastenmaand

Ramadan is de vastenmaand voor moslims, 29 of 30 dagen wordt er vanaf het moment dat het licht wordt tot het moment dat de zon onder gaat niet gegeten, gedronken, gerookt en gevreeën. Een maand van bezinning, maar ook van extra lekker eten op de tijden dat het wel mag. In vrijwel alle religies is een plaats ingeruimd voor vasten, op allerlei mogelijke manieren. In de Koran wordt er ook aan gerefereerd, in de tweede soera, vers 183: 'Oh gelovigen, vasten is u voorgeschreven zoals het is voorgeschreven aan hen voor u....' Vasten is een vorm van devotie en zelfdiscipline die een natuurlijke aantrekkingskracht op de mensen uitoefent. De Islam heeft de vorm van vasten echter veranderd ten opzichte van de manieren waarop het in andere religies en culturen voorkwam.

Redenen waarom men vast

Vasten is, net als het gebed en het geven van aalmoezen, een vorm van aanbidding en het heeft dezelfde functies voor moslims als elke andere vorm van gebed. Deze functies zijn de morele verheffing en de geestelijke vooruitgang van de mens. Het is een manier om zelfbeheersing te oefenen. Het is de bedoeling dat de vastende dichter bij God/Allah komt te staan.

De tijd om te vasten

De Islam maakt gebruik van de maankalender, waardoor de maand Ramadan telkens in een andere tijd van het jaar valt. Dit betekent dat de maand soms in de zomer, maar soms ook in winter valt. In de zomer zijn de dagen lang en heet (vooral in het Midden-Oosten), waarbij er veel van een vastende gevraagd wordt, in de winter is het een stuk eenvoudiger. De maand Ramadan begint wanneer de nieuwe maan verschijnt, die in principe met het blote oog zichtbaar moet zijn. In sommige landen komt de maan een dag later op dan in andere en de meeste commentatoren wijzen erop dat de maan in het eigen gebied of land gezien moet zijn om te kunnen beginnen met vasten. In Nederland wordt de situatie vaak bemoeilijkt doordat de hemel vaak bewolkt is, veel moslims in Nederland beginnen daarom met vasten wanneer men in het land van afkomst ermee begint.

Binnen de Islam zijn er nog meer dagen waarop gevast wordt, naast de maand Ramadan. Het vasten verloopt echter altijd volgens hetzelfde patroon. Men eet zo kort mogelijk voor het licht wordt en men breekt de vasten zo snel mogelijk na de zonsondergang. Vaak wordt de vasten verbroken met water en dadels, omdat de profeet Mohammed (vzmh) dat ook zo deed. Veel mensen bidden vervolgens en eten daarna pas een uitgebreidere maaltijd, anderen echter eten onmiddelijk een uitgebreide maaltijd.

Gebeden

Tijdens de maand Ramadan wordt er dagelijks een speciaal gebed verricht, het 'Tarawih-gebed'.

Dingen waar men tijdens het vasten van af moet zien

Op de eerste plaats zijn er de bekende zaken, voedsel, drinken en sex. Er wordt echter ook de nadruk gelegd op andere dingen, dingen die normaal ook niet aanbevelenswaardig zijn, maar waar elk mens zich wel eens schuldig aan maakt. Mensen moeten proberen af te zien van leugens en roddels en obsceen taalgebruik. Geleerden zijn het er niet over eens of deze dingen de vasten ook daadwerkelijk verbreken. Vaak wordt een hadith aangehaald waarbij de profeet Mohammed zei: "Er is een groot aantal vastenden voor wie honger en dorst het enige resultaat zijn van hun vasten."

Het vasten wordt zeker verbroken wanneer men opzettelijk iets eet of drinkt of sex heeft. Wanneer men opzettelijk eet of drinkt moet men de dag later inhalen. Wanneer men sex heeft moet men de dag inhalen en daarnaast een slaaf bevrijden (wat heden ten dage natuurlijk niet meer kan) of twee maanden extra vasten of 60 armen voeden. Ook opzettelijk overgeven is een manier waarop het vasten verbroken wordt, dit kan ingehaald worden door een nieuwe dag te vasten.

Wanneer iemand echter per ongeluk iets eet of drinkt (bijv. iemand proeft iets tijdens het koken), dan is dat geen verbreking van het vasten. Moslims zeggen dan vaak dat Allah deze persoon gevoedt heeft. Ook iemand die zich in de tijd vergist en daarom iets eet of drinkt overtreedt de regels niet.

Mensen die niet hoeven te vasten

Een aantal groepen mensen hoeven niet te vasten. In principe moet elke volwassen, geestelijk gezonde persoon vasten. Een aantal categorieën zijn echter uitgezonderd. Vrouwen die menstrueren mogen niet vasten en ook vrouwen die bloeden na de bevalling. De vrouwen moeten de verloren dagen echter inhalen. Ook zieken en reizigers hoeven niet te vasten, maar hier geldt hetzelfde, de dagen moeten later ingehaald worden. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hoeven ook niet te vasten maar moeten de dagen daarna inhalen. Om deze reden blijven de meeste vrouwen toch vasten, omdat het eenvoudiger is om te vasten wanneer iedereen dat doet, dan om alleen dagen in te halen. Dit laatste is ook de reden dat reizigers vaak toch proberen om te vasten.

De nacht van de beschikking

De profeet Mohammed (vzmh) heeft in de nacht van de beschikking (Layl al-Qadr) het eerste vers uit de Koran ontvangen. Deze nacht is bijzonder gezegend, in de Koran wordt zelfs gezegd dat deze nacht beter is dan duizend maanden. Het gaat om een van de laatste nachten van Ramadan, veel moslims brengen deze nacht wakend en biddend door. De moskeeën zitten tijdens die nachten vol gelovigen en mensen eten die nacht vaak ook in de moskee. Het is echter niet precies duidelijk om welke nacht het gaat. Moslims geloven dat in deze nacht de poort naar de hemel op een kiertje staat en dat God/Allah de gebeden der mensen tijdens deze nacht met speciale aandacht hoort.

Het dagelijks leven tijdens Ramadan

In moslimlanden wordt het ritme van het dagelijks leven aan de vastenmaand aangepast. In Saoudie-Arabië sluiten de scholen, in andere landen wordt het rooster aangepast. Ook is er een extra grote belangstelling voor eten. Op tv worden speciale programma's uitgezonden, betrekking hebbende op het geloof, maar ook programma's alleen over koken. Op straat worden speciale dingen gekocht, elk land heeft zo zijn eigen speciale Ramadan-specialiteiten. En hoewel het de bedoeling is dat er niet gevloekt en gescholden wordt, lopen tegen het einde van de vastentijd de gemoederen van de hongerige en dorstige mensen vaak hoog op. Ook dat hoort bij Ramadan. 's Avonds is het vaak extra druk op straat. Winkels blijven langer open en tegen het einde van de maand blijven ze vaak zelfs de hele nacht open, omdat de meeste mensen in afwachting van het Suikerfeest nieuwe kleren, gebak en snoepgoed kopen.

Eid al-Fitr of het Suikerfeest

Na Ramadan is het tijd voor feest, het Suikerfeest of Eid al-Fitr. Er is een speciaal gebed in de moskee en er wordt vaak uitbundig ontbeten. Ook bezoeken veel moslims op deze dag de graven van familieleden. Daarna is het tijd om op bezoek te gaan bij familie en vrienden, waarbij de visite overal gebak en zoetigheid krijgt aangeboden (vandaar de Nederlandse naam Suikerfeest). Iedereen dost zich uit in zijn/haar beste kleren en in de straten wordt druk geflaneerd, waarbij men vrienden, familie en kennissen begroet en een prettig feest wenst.
© 2007 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt de Ramadan?Tijdens de Ramadan vasten moslims een maand lang tussen het opgaan van de zon en het ondergaan van het hemellichaam. In…
Ramadan op het werkRamadan op het werkElk jaar zullen er moslims zijn die meedoen aan de Ramadan, een periode van vasten. Het kost voor hen veel inspanning om…
Ramadan: antwoord op de belangrijkste vragenRamadan: antwoord op de belangrijkste vragenAls uw Turkse collega plotseling niet meer met u naar de kantine wil, verbaas u daar dan niet over. Alle moslims worden…
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Reacties

Alex (infoteur), 01-09-2008 #3
Quote uit uw artikel:
"Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hoeven ook niet te vasten maar moeten de dagen daarna inhalen. Om deze reden blijven de meeste vrouwen toch vasten, omdat het eenvoudiger is om te vasten wanneer iedereen dat doet, dan om alleen dagen in te halen."

Dit is in mijn optiek een goed voorbeeld van een bewuste keuze, die wordt beslist in het voordeel van de moeder ten koste van het kind. Dit is een goed voorbeeld ongeacht ramadan, geloofsovertuiging, cultuur of achtergrond. Dagelijks maken vele moeders van verschillende nationaliteiten en geloofsovertuiging bewust een keuze, waaruit blijkt dat de uitspraak "ik heb alles over voor mn kind" eigenlijk gewoon een leugen is.

* Indien de keuze moet worden gemaakt tussen een derde persoon of het eigen kind, zal het kind prioriteit verkrijgen. * Indien de keuze moet worden gemaakt tussen zichzelf (moeder) of het eigen kind, zal de moeder prioriteit verkrijgen, ten koste van het kind.

Daarom rennen er 's avonds zoveel verstoorde en agressieve kinderen op straat. Indien het kind als prioriteit wordt gesteld en de gezondheid voorop wordt gesteld, zal men bewust kiezen voor het eigen kind, ten koste van zichzelf en ten koste van andere 'verplichtingen'.

In dit artikel wordt een voorbeeld gegeven waarbij de gezondheid van een ongeboren kind in gevaar wordt gebracht, omdat het 'makkelijker' is tegelijk met anderen te vasten, in plaats van niet zwanger & alleen te vasten.

Zo wordt het gros van de kinderen tegenwoordig (niet) opgevoed en onhandelbaar: het is 'makkelijker' niet op te voeden en kinderen aandachtsloos de gang te laten gaan, dan met inzet, aandacht en liefde consequent te zijn en door opvoeding een toekomst met respect te bieden aan het eigen kind.

In Amsterdam West en ondiep is te zien dat ramadan prachtig ervaren wordt, maar prioriteiten niet correct zijn gesteld. De kinderen zijn hier in eerste instantie de dupe van, maar uiteindelijk is de samenleving het meest ernstig verstoord.

Met vriendelijke groet,
Alex Reactie infoteur, 03-09-2008
Alex, er zijn inderdaad veel vrouwen die er voor kiezen om tijdens hun zwangerschap te vasten, maar dit geldt zeker niet voor iedereen. Daarbij is het ook een belangrijk verschil of Ramadan tijdens de zomer of de winter valt. Ikzelf heb gevast tijdens mijn zwangerschappen, maar die vielen beiden in de winter en dan is het echt geen probleem, korte dagen en niet warm. Nu ben ik echter opnieuw zwanger en heb ik er voor gekozen niet te vasten, omdat ik het niet verantwoord vind. Veel vrouwen maken die keuze. Zelf heb ik totaal niet het idee dat ik tijdens eerdere zwangerschappen door te vasten mijn kinderen in gevaar heb gebracht. Daarbij is er denk ik een groot verschil tussen vasten in een moslimland en vasten in een Westers land, hier is alles afgestemd op Ramadan en dat maakt het een stuk makkelijker.

Voor wat betreft de rest van je betoog over de opvoeding van kinderen of het gebrek daaraan, het stellen van prioriteiten, dat is iets wat elke ouder voor zichzelf moet bepalen. Persoonlijk denk ik dat de meeste ouders gewoon hun best doen, maar af en toe en steekje laten vallen. Ouders zijn tenslotte ook maar mensen.

Marieke, 19-02-2008
Tnx, heb er veel aan gehad! Reactie infoteur, 19-02-2008
Hoi Marieke, fijn om te lezen. Er komen nog meer Islam-gerelateerde artikelen aan, dus hopelijk heb je daar ook wat aan.

Groetjes, Sasati

Elmas (infoteur), 02-11-2007 #2
Even ter aanvulling van de nacht, die volgens jou niet echt duidelijk was om welke nacht het gaat.

De heiligste nacht binnen de Islam "Lailat-ul-Qadr" is zo bijzonder omdat in deze nacht de eerste openbaring van de Koran aan de Profeet Mohammed (vzmh) plaatsvond. Het is de 27ste nacht in de islamitische vastenmaand. Het wordt dus altijd in de Vastenmaand herdacht en vindt altijd plaats op de 27ste nacht.

De letterlijke betekenis van Lailat-ul-Qadr is "de waardevolle nacht".

De "Lailat-ul-Qadr" wordt ook wel de 'Nacht van de Goddelijke Beschikking' of de "Nacht van de Beslissing" genoemd. Reactie infoteur, 05-11-2007
Elmas, voor zover ik weet (dwz wat ik heb gelezen en mensen, oa sheikhs, heb gevraagd), is men er niet zeker van of het daadwerkelijk om de 27ste of een van de andere laatste nachten van Ramadan gaat (bijv. 25, 26, 28). Vandaar dat ik dit zo in mijn artikel heb aangegeven.

Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 15-09-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.