Vloertegels meestal decoratieve functie

Vloertegels meestal decoratieve functie Een vloertegel is een stuk materiaal dat verschillende functies kan hebben. Hij kan dienen als bescherming van de vloer of om iets makkelijker overheen te laten schuiven of rollen. In woningen en gebouwen heeft de vloertegel vooral een decoratieve functie. Bepaalde vloertegels hebben ook een praktische waarde omdat ze makkelijk schoongemaakt kunnen worden in tegenstelling tot bijvoorbeeld tapijt. Het materiaal waar vloertegels van gemaakt worden is meestal een mengsel van klei, zand, kleurstoffen en mineralen. Soms wordt een vloertegel voorzien van glazuur of een coating.

Vloertegels decoratieve basis van interieur

Een andere naam voor een vloertegel is plavuis en in vroegere jaren werd een vloertegel ook wel estrik genoemd. Vloertegels in woningen, kantoren en andere gebouwen bepalen in hoge mate de uitstraling van de ruimte. Ze vormen de basis van het interieur. Ook kan door de manier waarop tegels worden gelegd de suggestie worden gewekt dat een ruimte groter of kleiner is of breder of smaller lijkt.

Functies van verleden

Een bepaald soort vloertegels kwam al voor bij de Romeinen waar ze eigenlijk meer de functie van straatstenen hadden en waar karren makkelijker over rolden dan over zandwegen. Ooit hadden tegels, in één rij aangebracht onder tegen een muur, de functie om het vloervocht tegen te houden zodat het niet hoger in de muur kon doortrekken.

Van Antwerpen naar Noordelijke Nederlanden

In de zestiende eeuw stond vooral Antwerpen bekend om het vervaardigen van tegels. Maar door archeologische vondsten is komen vast te staan dat, bijvoorbeeld ook al in Utrecht, in het midden van de zestiende eeuw vloertegels werden gebakken. Na de val van de stad Antwerpen in 1585 trokken veel handwerkslieden naar het noorden en verplaatste de productie zich onder meer naar Middelburg, Rotterdam, Delft en Gouda. Daarom zijn veel stijlkenmerken van de Zuidelijke Nederlanden herkenbaar in tegels van het noorden die op zich waren beïnvloed door Franse, Italiaanse en Spaanse stijlen.

Porcellenato veel voorkomende vloertegel

Een vloertegel bestaat gewoonlijk uit een mengsel van klei, zand, kleurstoffen en mineralen. Dat mengsel wordt tot een bepaalde vochtigheidsgraad gedroogd en daarna in de gewenste vorm gebracht om geperst en gebakken te worden. Veel voorkomend is de onverglaasde porcellenato vloertegel van porseleinaarde die een drukpersing van 530 kg per cm2 ondergaat en daardoor extreem compact en keihard wordt. Daardoor heeft hij een vochtopname van slechts 0,04 procent. De oppervlakte van de vloertegel hoeft niet perse een gelijkmatige kleur te hebben maar kan gemêleerd zijn of er kunnen motieven op zijn aangebracht.

Meestal vierkant of rechthoekig

Vloertegels worden gewoonlijk in een serie gelegd waarbij het legsysteem uit rechte lijnen kan bestaat en de tegels al dan niet verspringend ten opzichte van elkaar worden aangebracht. Afhankelijk van de vorm van de tegel kunnen echter ook andere patronen worden gelegd. Die vorm is in het algemeen vierkant of rechthoekig maar ook komen ronde en meerhoekige tegels voor.

Vloertegels en vloerverwarming

Vrijwel alle vloertegels die momenteel verhandeld worden zijn geschikt voor vloerverwarming. Vooral keramische tegels hebben de eigenschap om opgenomen warmte lang vast te houden. Bij het leggen dient wel een flexibele tegellijm gebruikt te worden die eveneens geschikt is voor vloerverwarming.

Glazuurlaag of coating

Tegels die vooral gelegd worden om de vloer makkelijk schoon te kunnen maken zijn dikwijls voorzien van een glazuurlaag. Met een speciale vloerenschoonmaker en een sopje is een schoon resultaat dan makkelijk en snel te bereiken. Tegelvloeren van bijvoorbeeld overdekte winkelcentra zijn vaak voorzien van een coating waardoor vuil en vooral kauwgom makkelijker te verwijderen is.

Hoge slijtvastheid

Vloertegels hebben, ten opzichte van vele andere soorten vloerbedekking, naast makkelijker schoonhouden, het grote voordeel van een hoge slijtvastheid waardoor ze jaren meegaan. Wel moet dan gelet worden op het soort tegel en vooral de bovenlaag omdat er veel verschil kan zijn in slijtvastheid van tegels voor de badkamervloer of voor een buitenterras.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keramische tegels en hun eigenschappenKeramische tegels en hun eigenschappenEen keramische tegel bestaat uit een dunne plak gebakken klei die meestal vierkant of langwerpig van vorm is en wordt ge…
Tegel: belangrijk bouwproduct voor huis, tuin en trottoirTegel: belangrijk bouwproduct voor huis, tuin en trottoirEen tegel is een plat bouwproduct dat gemaakt kan zijn van beton, klei, kunststof, marmer, natuursteen of rubber. De vor…
Informatie over plavuizenPlavuizen (vloertegels) zijn zo oud als de weg naar Rome. Sommige mensen willen nooit meer anders, terwijl anderen er ni…
Kapotte tegel vervangenKapotte tegel vervangenEen wandtegel of een vloertegel kan wel eens kapot gaan. Bijvoorbeeld door een harde slag of stoot, maar ook doordat er…

nieuws uitgelichtMorocco Mall: Marokko het nieuwe Dubai?Op 20 oktober 2011, stond de opening van het futuristische overdekte winkelcentrum in Casablanca gepland. De laatste han…
Stapelmarkt maakte Amsterdam grootStapelmarkt maakte Amsterdam grootEen stapelmarkt was eertijds een centrale plek (stapelplaats) waar aangevoerde producten werden opgeslagen om daarna ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Blickpixel, Pixabay
  • Tegels.posterous.com
  • Intertegel.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 22-04-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.