Boodschappen: goedkoper en efficienter. Zo bespaar je!

Boodschappen: goedkoper en efficienter. Zo bespaar je! Iedereen kent de bekende tips om goedkoper boodschappen te doen. En veel mensen doen al zuiniger aan. Maar het kan nog goedkoper: door nog efficienter in de keuken te zijn, anders te koken en alternatieven te zoeken waardoor je geld kunt besparen.

De adviezen die iedereen kent

Goedkoper boodschappen doen is niet moeilijk. Iedereen kent de adviezen:
  1. Koop geen A-merken, maar huismerken en B-merken.
  2. Maak van te voren een boodschappenlijst en hou je daar aan.
  3. Hou de aanbiedingen in de folders in de gaten.
  4. Doe eens per week boodschappen in plaats van meerdere keren.
  5. Ga na een goedkopere supermarkt als de Aldi of Lidl, alleen de boodschappen die daar niet verkrijgbaar zijn haal je bij een andere supermarkt.
  6. Groente, fruit, brood en vaak andere producten zijn meestal goedkoper op de markt.

Maar er zijn nog meer manieren om goedkoper boodschappen te doen, en die beginnen niet altijd in de supermarkt.

Wat heb je nodig en wat gooi je weg

De vuilnisbak zit al snel vol. En dat is niet alleen vanwege het verpakkingsmateriaal. Veel mensen gooien ook veel eten weg. Groente wat te lang in de koelkast lag, brood wat na een paar dagen droog is, fruit wat overrijp is, restjes eten van afgelopen maaltijd. Wat je weggooit heb je voor niets gekocht. Kijk daarom eens kritisch naar wat je weggooit. Misschien koop je wel teveel brood, groente of fruit. Of zijn het de aanbiedingen die je achteraf toch niet nodig had? Je kunt een paar dingen doen:
  • Koop minder van wat het product wat je vaak weggooit.
  • Hou overzicht op wat je in huis hebt, en probeer tijdig de producten in een maaltijd te verwerken: maak een smoothie van het teveel aan fruit, een tostie van brood wat al wat droger is.
  • Vries eventueel teveel aan producten zoals brood en vlees in.
  • Bewaar restjes van maaltijden in de vriezer, al zijn het maar eenpersoons porties: die restjes komen vast een keer van pas als je geen zin hebt om te koken.

Koken, kant en klaar maaltijden en kruiden

Lekker koken hoeft niet duur te zijn en goedkoper dan kant-en-klaar maaltijden of gerechten uit "pakjes". Met de volgende tips bespaar je aanzienlijk op lange termijn:
  • Een zak rijst is goedkoper dan een zak aardappelen, is goedkoper dan een zak pasta.
  • Rijst en pasta zijn zeer lang houdbaar, het aanschaffen van een grotere zak is goedkoper en je hebt het altijd in huis.
  • Met aardappelen zijn veel variaties mogelijk, je kan elke dag lekker eten: koken, pureren, stampot, overschotel, gebakken, gepoft.
  • Een zak gedroogde linzen of kikkererwten, die je zowel als groente of als vleesvervanger kan gebruiken, kan je lang bewaren en ze zijn relatief goedkoop. Na weken en koken zijn ze vier keer zo groot. Niet iedereen is gewend hiermee te koken. De smaak is neutraal en neemt de smaak van het gerecht over. Op internet zijn heerlijke recepten te vinden.
  • Zorg aan een basis van kruiden waarmee je heel makkelijk je gerechten op smaak kan brengen zodat je geen dure "zakjes en pakjes" nodig hebt voor smaak in je eten. Denk aan: gember, kerrie, gemalen komijn, chillipoeder, gemalen koriander, tijm, rozemarijn, en eventueel basilicum, bieslook.
  • Sauzen kun je makkelijk binden met maizena.
  • Knoflook en uien zijn relatief goedkope producten waarmee je makkelijk smaak geeft aan je gerechten.
  • Zeker in de stad zijn er toko's, turkse supermarkten, surinaamse winkels etc te vinden. Daar zijn de kruiden en producten vaak een stuk goedkoper. Denk bijvoorbeeld aan turks brood, of een tree van 30 eieren voor nog geen 3 euro. En naast de bekende producten is het altijd leuk om eens iets anders te proberen.
  • Een vers brood is altijd nog goedkoper dan afbakbroodjes.
  • Kijk eens kritisch naar je manier van koken, met een basis aan kruiden en producten kun je makkelijk heerlijke gerechten maken, waarbij je enkel nog groente en vlees toevoegt. Op internet kun je veel recepten vinden zoals bijvoorbeeld op tastyweb of smulweb.

Vlees is duur

Wie goedkoper boodschappen wil doen, zal geen biefstukje of varkenshaasje kopen. Hoe dan ook, vlees blijft duur. Maar ook hier valt te besparen:
  • Vervang vlees door een goedkoper alternatief: bijvoorbeeld door eieren, kikkererwten, noten of linzen. Je hoeft niet elke dag vlees te eten.
  • Koop vlees bij een Islamitische slager. Het vlees is vaak van zeer goede kwaliteit en goedkoper dan in de meeste supermarkten. En kilo kipfilet is even duur als bij de Aldi, maar het vlees van de Islamitische slager is veel steviger, heeft meer smaak en is niet waterig.
  • Gebruik magere spekjes in stamppotten, het is goedkoper en geeft toch een lekkere vleessmaak.
  • De meeste mensen eten meer vlees dan ze nodig hebben. Je kan dus best iets minder eten, en zo besparen.

Boodschappenlijstje: plan je week

Iedereen weet dat niet elke product even lang houdbaar is. Het meeste fruit is wel een week houdbaar, maar bij groente kan dat erg verschillen. Bedenk dus eerst wat je elke dag gaat koken. Bekijk welke producten je nodig hebt, en plan gerechten waarbij producten langer houdbaar zijn. Een gerecht met verse spinazie zul je in het begin van de week plannen, maar kies je voor diepvriesspinazie, dan kan je dit gerecht prima aan het eind van de week plannen.

Handig is ook te weten hoeveel ruimte je in de vriezer hebt. Als je slechts één vriesvak hebt, zit deze al vol met een halfje brood en een kilo kipfilet. Als je niet veel vlees kunt invriezen, kan je er voor kiezen een gerecht voor twee dagen te maken. Aan het eind van de week maak je gerechten met bijvoorbeeld ei, of vleesproducten die lang houdbaar zijn, zoals een magere rookworst.

De vriezer is je vriend

Wie een grote vriezer heeft, kan daar flink voordeel uithalen. Je hoeft dan een aanbieding niet over te slaan omdat je geen ruimte hebt. Hou er wel rekening dat ook vlees niet maanden lang lekker blijft in de vriezer. Restjes van maaltijden hoef je niet weg te gooien. Vries porties in voor 1 of 2 personen, het komt altijd van pas als je geen zin hebt om te koken. Brood kun je prima invriezen, zeker als je het meteen doet als het nog vers is.

Aanbiedingen zijn vaak erg aantrekkelijk, maar blijf je altijd afvragen of je het echt wel nodig hebt en gaat gebruiken.
© 2012 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Uw vaste lasten kunt u niet of nauwelijks beïnvloeden. Er valt veel geld te besparen op de dagelijkse boodschappen. Zond…
Goedkoper boodschappen doenMet veel haast boodschappen doen kost u meer geld. Door goed te kijken en vergelijken kunt u eenvoudig €10 besparen op b…
Geld besparen op je boodschappen: SupermarktXGeld besparen op je boodschappen: SupermarktXVoor iedereen die dagelijks opzoek is naar de goedkoopste boodschappen is er nu SupermarktX. Met supermarktX hoef je nie…
Besparen door uitgaven te heroverwegenBesparen door uitgaven te heroverwegenImpulsaankopen zijn uitgaven die consumenten vaak niet verricht zouden hebben als ze de aankoop hadden heroverwogen. U k…

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaardeVrijwel niemand betrekt de pensioenregeling bij een sollicitatieprocedure. Toch is dit één van de belangrijkste arbeidsv…
Wat betekenen de termen in mijn UPO?De meeste werknemers bouwen bij hun werkgever pensioen op. Toch weten de werknemers nauwelijks hoeveel pensioen ze gaan…
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.