Kitten kun je zelf ... en zo doe je het!

Heb jij last van loslatende kitranden in de keuken of badkamer? Of is het weer of schimmel in de kit getrokken, waardoor het geheel een vies uiterlijk heeft gekregen? Dan is het hoog tijd om de kit te vervangen. Daar kun je een 'mannetje' voor laten komen. Maar die rekent al snel een uurloon en voorrijkosten, terwijl het werk makkelijk door jezelf is te doen: kitten kun je namelijk zelf! Iedereen kent ze wel: die loslatende kitranden in de keuken of badkamer. Of het vieze uiterlijk van schimmelplekken in de kitrand doordat er steeds een beetje water in de rand is blijven staan. Hoog tijd om de kit te vervangen, zou je zeggen en dat is vrij makkelijk zelf te doen. Je kunt natuurlijk ook een professionele hulp inschakelen, die keuze is aan je zelf. Maar de kosten aan een uurloon en voorrijdkosten kun je ook in je zak houden want het werk kun je namelijk makkelijk zelf doen: kitten kun je namelijk zelf!

Het kitten is op zich een vrij makkelijk karwei. Het vereist misschien een beetje oefening, maar als je het eenmaal in de vingers hebt dan gaat het vrijwel vanzelf. In dit artikel staat nauwkeurig aangegeven hoe je stapsgewijs het beste te werk kunt gaan:

Stap 1: Voorbereiding

Een goede voorbereiding is bij elke klus het halve werk. Zorg ervoor dat de volgende spullen aanwezig zijn:

  • de juiste kit (verkrijgbaar in bussen)
  • kitpistool
  • kopje met lauw water en afwasmiddel (zeep)
  • schilderstape of speciale voegtape
  • eventueel hulpmiddelen als een mesje of een tool om de kitrand af te werken

De juiste kit
Bij de keuze van de juiste kit, is het belangrijk te weten waar het nodig is, en wat er na het kitten nog moet gebeuren. Er zijn verschillende kitten voor verschillende situaties verkrijgbaar.

Kieren en naden, binnen en buiten
Heb je naden of kieren binnen, bijvoorbeeld tussen kozijn en muur of plint en muur (hout-steen), of krimpnaden die ontstaan door het werken van hout (hout-hout), dan kun je het beste acrylaatkit gebruiken. Deze kit is later overschilderbaar en is half-elastisch. Tevens is de kit in verschillende kleuren beschikbaar. Heb je dezelfde kieren als hiervoor beschreven, maar dan juist buiten, dan kun je ook acrylaatkit gebruiken maar hiervoor wordt ook wel polysulfidekit 1K of polyrethaankit gebruikt.

Natte ruimtes
Wil je een voeg kitten zodat deze waterdicht wordt, bijvoorbeeld in keuken, badkamer of toilet, dan dien je siliconenkit te gebruiken. Deze is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Nadeel van siliconenkit is dat je het niet meer kunt overschilderen. De siliconen houden de verf niet vast. Siliconenkit wordt ook wel sanitairkit genoemd omdat het voornamelijk voor sanitaire ruimtes wordt gebruikt. Siliconenkit is verkrijgbaar met azijnzuur en zonder azijnzuur. De kit met azijnzuur wordt gebruikt in voorgaand besproken natte ruimtes. Siliconenkit zonder azijnzuur wordt gebruikt bij beglazing waarbij overschilderen van de kit niet meer nodig is (denk aan aluminium frames).

Gevelwerk
Tussen twee stenen muren (gevel) wordt vaak een voeg opengelaten (dilatatievoeg) om eventuele rek en krimp op te kunnen vangen. Deze voegen worden gekit met een polysulfidekit 2K.

Beglazing
Dan is er ook nog kit welke wordt gebruikt bij het plaatsen van ramen. Deze kit heet butyleenkit of beglazingskit. Voorheen gebruikte men tevens welpasta of stopverf, of alles in combinatie voor deze activiteit. Butyleenkit is een plastische kit: blijft zacht en keert bij uitrekken niet terug in de oorspronkelijke vorm. Tegenwoordig worden voor beglazing ook wel siliconenkit, polyrethaankit, polysulfidekit 1K, hybridekit of MS-polymeerkit gebruikt.

Stap 2: Maak de ondergrond goed schoon

Belangrijk voor een goede hechting van de kit, is een schone ondergrond. Zorg dat deze schoon, droog en vetvrij is en vrij van losse delen en stof. Schoonmaken kun je doen met behulp van een doek en een beetje reinigingsmiddel.

Stap 3: Afplakken van de voeg of naad

Om een precieze, rechte kitrand te krijgen kun je gebruik maken van tape. Je kunt de gewone schilderstape gebruiken, maar er is tegenwoordig ook speciale kittape verkrijgbaar. Deze bestaat uit twee stroken flinterdun aluminium op een plakstrip. Tussen de stroken zit een open ruimte. Kies de kittape met de juiste ruimte tussen de twee aluminiumstroken: deze ruimte is de breedte van jouw kitstrook. Je plakt de kittape over de naad of voeg en trekt de plakstrip eraf. De twee aluminium stroken blijven geplakt op hun plek en zo heb je een keurige kitrand tussen twee evenwijdige afgeplakte stroken.

Stap 4: Prepareer het kitpistool

De kit wordt verkocht in cilindervormige bussen met een uiteinde met schroefdraad en een beweegbare bodem aan de andere zijde. Je snijdt een klein stukje van het uiteinde met schroefdraad af met een scherp mesje. Tegenwoordig zijn er ook bussen met een aftrekbaar folietje. Op de schroefdraad draai je een plastieken punt die je bij de bus hebt gekregen toen je deze kocht. Trek het beweegbare deel van het kitpistool geheel naar achteren. Meestal moet je hiervoor een borging ontspannen (aan achterzijde). Doordat het beweegbare deel nu geheel naar achteren is getrokken, past de bus in het pistool. Steek hiervoor eerst de bus met de plastieken punt door de ring aan de voorzijde. Druk de bus in het pistool en door meermaals aan de hendel van het pistool te trekken komt het beweegbare deel vanzelf naar voren. De bodem wordt nu in de bus aangeduwd en zo wordt de kit uit de bus gedrukt via het plastieken uitzetstukje.

Stap 5: We gaan kitten

Plaats de punt van het kitpistool aan het begin van de naad die je wilt kitten. Houd een hoek van ongeveer 45 graden aan. Knijp de handgreep gelijkmatig in en beweeg in één vloeiende beweging naar de andere kant. Belangrijk: knijp niet te hard in het kitpistool want dan komt er veel kit uit en dat gooi je uiteindelijk allemaal weg. Aan het einde van de kitrand laat de greep los. Let op, door de druk in de bus kan er nog steeds een beetje kit uit de bus blijven stromen. Houdt hier rekening mee bij het wegleggen van het kitpistool. De kit kan dan op plekken terecht komen waar je het liever niet hebt.

Stap 6: Uitstrijken van de kit

Na het aanbrengen van de kit, is het van belang snel te handelen om de kit mooi, gelijkmatig te verdelen over de naad of voeg. Maak je vingers nat met het warme water met schoonmaakmiddel en strijk vervolgens langs de naad in wederom één vloeiende beweging. Druk niet te hard, en druk tevens gelijkmatig over de lengte van de gehele kitrand. Anders krijg je een ongelijke rand. De overtollige kit komt op je vingers terecht. Die kun je afwrijven in de het water.

Mocht er kit terecht komen op plaatsen waar het niet hoort, bijvoorbeeld wanneer je zoveel kit had gespoten dat met het weghalen de overtollige kit over de afgeplakte rand is gekomen, dan haal je dit direct weg met je vinger of een natte doek. Laat het niet hard worden, want dat is weghalen veel lastiger.

Voor het gelijkmatig uitstrijken van de kit zijn tegenwoordig ook hulpmiddelen beschikbaar. Er zijn speciale kittools die lijken op een lepeltje aan de ene kant en aan de andere zijde dit een scherp mesje. Het mesje gebruik je voor het afsnijden van de punt van de bus met kit. Het lepelvormige deel gebruik je voor het gelijkmatig uitstrijken van de kit. Houdt dan wel de tool constant in dezelfde hoek wanneer je deze langs de kit strijkt. Een ander hulpmiddel zijn kleine rubberen vierkantjes waarvan elke hoek op een andere manier is afgewerkt. Zo heb je rond hoeken in verschillende maten, schuine hoeken in verschillende maten of zelfs rechte hoeken. De kittools vindt je makkelijk bij elke doe-het-zelf winkel. Je kunt ook zelf hulpmiddelen maken voor het uitstrijken van de kit: neem bijvoorbeeld het uiteinde van een PVC buisje.

Stap 7: Verwijder de tape en wachten

Als laatste stap verwijder je de tape. Doe dit wanneer de kit nét is aangebracht. Als je de tape laat zitten bij het uitharden, dan bestaat de kans dat de tape deels onder de uitgeharde kit zit. Bij het verwijderen van de tape trek je dan ook de kit weer los. Na het verwijderen van de tape dien je te wachten tot de kit is uitgehard voordat je een vervolgactie kunt ondernemen (zoals schilderen). Kijk op de bus hoe lang dit duurt voor de kit die je net zelf hebt aangebracht.

Je hebt nu de klus geklaard. De meeste tijd zit wellicht in de voorbereiding, maar oefening baart kunst. Je kunt wellicht ook eerst een enkele malen oefenen met kitten op onopvallende plaatsen in huis.

Lees verder

© 2012 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kitten met siliconenkit: een handig 5-stappenplanKitten met siliconenkit: een handig 5-stappenplanHet kitten van de badkamer, keuken of kozijnen met siliconenkit is een regelmatig terugkerende klus voor mensen die onde…
Je kitten en haar nieuwe omgevingAls je een kitten in huis neemt, dan is dit een overweldigende gebeurtenis voor dit kleine katje. Volg een paar eenvoudi…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Opvoeding van kittensOpvoeding van kittensJe hebt net een kitten gekocht, maar je weet niet precies hoe je een kitten moet opvoeden. Vind in dit artikel de inform…

Cv-ketel bijvullen en ontluchtenAls de waterdruk te laag is dan moet de cv-ketel worden bijgevuld. De juiste waterdruk is tussen één en twee bar. Een cv…
Zilvervisjes tegengaanHeeft u last van zilvervisjes in uw woning en heeft u geen idee hoe u de beestjes te lijf kunt gaan? Er zijn een aantal…
Bronnen en referenties
  • http://desnor.home.xs4all.nl/glas/ll.pag.kitten1.htm
  • Gamma.nl
  • Hoedoe.nl
Reacties

Peter, 11-06-2015
Hoe lang zou een silikonenkit in een douche in principe moeten 'meegaan' voordat de randen los gaan staan? Reactie infoteur, 09-07-2015
Beste Peter, het antwoord op jouw vraag is afhankelijk van meerdere factoren, zoals:
- hoe is de voeg voorbehandeld (met primer)
- kwaliteit van de gebruikte kit
- staat er volle zon op de kit (heeft zeker ook invloed)
Je mag ervan uit gaan dat een kwalitatieve siliconen kitrand zeker vele (4-5) jaren mee moet gaan.

Mattie, 28-12-2014
Je kan zeker zelf kitten, je kan ook zelf schilderen en laminaat leggen…

Wat ik mis in dit verhaal is het feit dat kitten vooral in badkamers, keukens en bij ramen een erg belangrijke afwerking is die je vaak maar beter kan uitbesteden.

Een lekkage door gebrek aan goed gekitte randen is erg duur kan ik uit ervaring vertellen.
Ik heb alweer 8 jaar terug mijn badkamer en keuken opnieuw laten kitten en dit was het geld dubbel waard!
Tot op de dag van vandaag ziet het er fantastisch uit, dit had ik zelf zeker niet zo mooi gekregen. Reactie infoteur, 10-01-2015
Beste Mattie, dank voor jouw reactie. Zelf doen of uitbesteden is natuurlijk altijd de keuze waar de doe-het-zelver voor staat. Als zelf doen gelijk staat aan: zelf proberen, dan is jouw verhaal zeker relevant. Moet je dan niet beter de vakman zijn werk laten doen bij belangrijke klussen als kitten…

Frans van Houten, 03-12-2013
Kan ik overschilderbare butyleenkit of acrylaatkit op een strook siliconenkit aanbrengen om deze overschilderbaar te maken? Reactie infoteur, 06-12-2013
Aan siliconenkit zal een andere kit niet hechten. Doel van kitten is om een opening te dichten. Een laag kit over kit om over te schilderen, lijkt niet de beste oplossing. Verstandiger is om de oude laag te verwijderen en een nieuwe laag aan te brengen.

Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.