Het Nieuwe Testament (Christendom)

Het Nieuwe Testament is van groot belang binnen het Christendom. Het vormt het tweede deel van de Christelijke Bijbel en bevat geschriften over de woorden en daden van Jezus Christus de Messias. Wat staat er in het Nieuwe Testament? En hoe is het Nieuwe Testament ontstaan?

Het Nieuwe Testament

Het Nieuwe Testament vormt het 2e deel van de Christelijke Bijbel. Het Nieuwe Testament bevat een verzameling religieuze geschriften die toebehoren aan het Christendom. Een precieze datering van het Nieuwe Testament is niet vast te stellen, maar er wordt door deskundigen aangenomen dat de geschriften dateren uit de eerste of tweede eeuw na Chr.

Volgens de Christelijke Bijbel en dus ook het Nieuwe Testament, is Jezus Christus de Messias en de stichter van het Christendom. Het Nieuwe Testament schrijft over de daden en woorden van Jezus Christus. Verder kun je in het Nieuwe Testament ook leren over de vroege geschiedenis van de allereerste Christelijke gemeenschappen, en tevens over de leer en prediking van de apostelen.

Voor het Christelijke geloof vormt het Nieuwe Testament daarmee de voornaamste basis. In het Christendom wordt de Bijbeltekst van het Oude Testament, alsmede het Nieuwe Testament als het Woord van God beschouwd.

Betekenis van het Nieuwe Testament

De naam van het Nieuwe Testament is eenvoudig te verklaren. Volgens Christenen wordt het Nieuwe Testament, ofwel het Nieuwe Verbond, gezien als een nieuw verbond dat Jezus Christus met de mensheid heeft gesloten.
Tevens is het Nieuwe Testament niet meer beperkt tot alleen het volk van Israël (zoals in het Oude Testament), maar geldt het Nieuwe Testament/Verbond voor iedereen die gelooft dat Jezus Christus de verlosser is van de zonde, de duivel en de dood. Op grond hiervan beschouwen Christenen het Nieuwe Testament, net zoals het Oude Testament, als het Woord van God.

Jezus Christus heeft bij zijn kruisiging zijn leven gegeven voor de zonden van de mensen en is vervolgens uit de dood opgestaan. Deze gebeurtenissen staan dan ook centraal in het Nieuwe Testament en geven meteen de twee belangrijkste zaken aan van het Nieuwe Testament: De opstanding van Jezus uit de dood, en het geloof in het heilswerk van Jezus Christus.

Totstandkoming van het Nieuwe Testament

Zoals gezegd vind het Nieuwe Testament zijn oorsprong ergens in de eerste en tweede eeuw na Christus. Het Nieuwe Testament bestaat uit in totaal 27 boeken. Deze zijn oorspronkelijk nagenoeg allemaal in het Grieks geschreven. Later zijn deze vertaald naar het Latijns en vervolgens naar de huidige Westerse talen.

Net zoals in het Oude Testament, bestaan de geschriften in het Nieuwe Testament uit verschillende auteurs. De boeken zijn dan ook vanuit diverse plaatsen en omstandigheden geschreven. Echter komen alle 27 boeken op dezelfde beginselen en gedachten neer.
Aan het einde van de tweede eeuw na Chr. was het grootste gedeelte van het Nieuwe Testament al samengesteld. Dit bevatte onder andere de evangeliën, de brieven van Paulus en de handelingen van de apostelen. Later kwamen de geschriften, die het huidige boek over de Openbaring vormen, er nog bij.

Inhoud van het Nieuwe Testament

Net zoals het Oude Testament kan het Nieuwe Testament verdeeld worden in 4 verschillende delen. Deze zijn: De Evangeliën, de handelingen (ook wel de handelingen van de apostelen genoemd), brieven (brieven van Paulus) en de Openbaring.

Evangeliën

De eerste vier boeken van het Nieuwe Testament bestaat uit de evangeliën van Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Zij beschrijven elk met hun kijk het leven van Jezus Christus. Hierbij staan zaken zoals de geboorte, de wonderen en de opstanding uit de dood centraal.

Handelingen

Het boek Handelingen bevat een zekere opbouw. Doordat het boek begint met een beschrijving van de eerste Christelijke gemeente in Jeruzalem en eindigt met Paulus in Rome die het evangelie predikt, blijkt dat er bedoeld wordt dat het evangelie er voor de gehele mensheid is.

Brieven

Dit gedeelte bestaat uit diverse brieven geschreven door Paulus, waarin de blijde boodschap en verkondiging van Jezus Christus wordt bekend gemaakt.

Openbaring

Het laatste boek is genaamd de openbaring. Hierin wordt kort gezegd beschreven hoe het aan het eind der tijden aan toe zal gaan.

Lees verder

© 2012 - 2024 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Oude Testament (Christendom)Het Oude Testament speelt een belangrijke rol binnen het Christendom. Het Oude Testament is het eerste gedeelte van de C…
Het christendom, een wereldgodsdienstHet christendom, een wereldgodsdienstHet christendom is de grootste godsdienst van Nederland. Maar wat geloven christenen eigenlijk en wat zijn hun leefregel…
Wie was Jezus Christus? Een inleidingWie was Jezus Christus? Een inleidingIn een Russisch woordenboek wordt Jezus omschreven als een mythisch figuur die nooit heeft bestaan. Vandaag de dag zou g…
Het geloof christendomIedereen heeft wel levensvragen: waar komen we vandaan, waar gaan we naar toe, waarom gaan mensen dood, waar gaan we naa…
Bronnen en referenties
  • De Bijbel, Wilibrordvertaling
Randy1991 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.