Makkelijke toetjes; super snel en eenvoudig te maken

Makkelijke toetjes; super snel en eenvoudig te maken Een lekker toetje maken kan een tijdrovende klus zijn. Bij bepaalde desserts zijn er allerlei ingewikkelde handelingen nodig om tot een goed resultaat te komen. Soms is het handig om iets snels én iets lekkers op tafel te zetten, bijvoorbeeld wanneer er niet zoveel tijd is om een nagerecht te maken. In dit artikel vind je een aantal supersnelle en makkelijke toetjes, die ook nog eens heel lekker zijn!

Crumble

Crumble is een eenvoudig te maken 'deeg' dat goed bij een toetje gebruikt kan worden. De meest bekende crumble is de 'appelcrumble'. Voor een appelcrumble heb je een aantal niet al te zoete appels nodig, en bloem, suiker, eieren, kaneel en boter. Schil de appels en snijd ze in partjes of stukjes. Strooi er een kleine hoeveelheid suiker overheen, en wat kaneel. Maak nu het deeg. Doe dit door een ei te mengen met wat bloem, suiker en boter. De boter moet je eerst laten smelten in een pannetje op het gasfornuis. Het beste kun je margarine gebruiken. Meng de bloem, suiker, ei en gesmolten boter door elkaar en kneed er een deeg van. Het deeg hoeft niet heel stevig te worden, maar ook niet te nat (naar eigen wens). Leg de gesneden appels in een ovenschaal. Kruimel het deeg over de appels heen en laat het geheel een minuut of 15 bakken in de oven op zo'n 180 graden. Om te variëren met crumble kan allerlei soorten fruit (en groente) worden gebruikt. Een aantal ideeën: peren, pruimen, rabarber en rood fruit. Met gele vla of een bolletje ijs maak je het geheel af.

Vlaflip-variatie

Een vlaflip is een snel en makkelijk dessert. Met een vlaflip valt heel goed te variëren. In plaats van enkel vla en siroop kunnen namelijk allerlei ingrediënten aan het toetje toegevoegd worden. Denk bijvoorbeeld aan een handvol knapperige cruesli, een fijngemaakt biscuitje of chocoladesnippers. Ook erg lekker is om een appel in stukjes te snijden, deze te verhitten in een pannetje met wat boter en suiker. De appel zal gaan karameliseren en kan heerlijk bij het toetje worden gedaan. Bedenk dat een vlaflip (of variant) vooral niet té zoet moet zijn; vla kan bijvoorbeeld heel goed met yoghurt gecombineerd worden.

Pudding, maar dan anders

In de supermarkt zijn pakjes te koop om pudding te maken (bijvoorbeeld frambozenpudding). Normaal gesproken moet er melk worden toegevoegd om pudding te krijgen, maar het is ook heel lekker om het eens te combineren met (magere) yoghurt. Dit geeft een veel frisser toetje. Dit toetje is vooral heel geschikt voor een grote groep mensen. De 'pudding' kan in een grote schaal worden gegoten, en daarop kan bijvoorbeeld nog fruit worden gelegd. Ook is dit toetje heel geschikt voor kinderen. Zij kunnen helpen het toetje te maken, of er kunnen verschillende smaken worden geserveerd.

Ijs mét

Ijs is vrij lastig zelf te maken, en het kost meestal veel tijd. Voor een eenvoudig ijsdessert koop je daarom een bak vanilleijs of slagroomijs, en je laat het een uurtje of twee ontdooien buiten de vriezer. Voeg nu zelf ingrediënten toe als stukjes brownies, chocolade, bokkenpootjes, karamel of stroopwafel, en laat het geheel weer opstijven in de vriezer. Je hebt zo je 'eigen' ijs gemaakt, met niet al te veel moeite. Ook een simpel nagerecht is om ijs te combineren met warm fruit. Bosvruchtenijs kan bijvoorbeeld heel goed gecombineerd worden met een warme rode vruchtensaus.

Slagroomtoetjes

Wat is er nu lekkerder dan zelfgemaakte slagroom? Wie niet uren in de keuken wil of kan staan, doet er daarom goed aan om slagroom te kloppen en dit te serveren bij een toetje. Bij het slagroom moet een kleine hoeveelheid suiker worden gevoegd tijdens het kloppen. Wie een feestelijk toetje op tafel wil zetten, serveert vla of ijs uit de verpakking. Giet of doe het bijvoorbeeld in een schaal. Serveer de geklopte slagroom er vervolgens bij. Slagroom zelf kan ook eenvoudig door vla heengeklopt worden.

Fruitige toetjes

Fruit leent zich heel goed voor een eenvoudig, snel en ook nog gezond toetje. Maak van verschillende soorten fruit bijvoorbeeld fruitspiesjes. Of serveer fruit met slagroom, mooi neergelegd op een bord. Heel lekker is ook fruit in combinatie met (chocolade)mousse. Ananas kan bijvoorbeeld eerst even gegrild worden, en daarna met de mousse op een bord worden gelegd. Fruit vrolijkt ieder toetje op; aardbeienyoghurt met verse aardbeien ziet er al heel lekker uit.

Lees verder

© 2012 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over het Mona-toetjeAlles over het Mona-toetjeMona is niet meer weg te denken uit de schappen van supermarkten. In 1970 introduceerde Mona het allereerste kant en kla…
De zoete verleiding van toetjesDe zoete verleiding van toetjesWeinig mensen kunnen de verleiding weerstaan van een toetje. Er zijn duizenden nagerechten. Iedere cultuur kent zijn eig…
Taalgeschiedenis: toetjeTaalgeschiedenis: toetjeWe kennen een toetje als een gerecht na de maaltijd: een nagerecht. We eten iets na de maaltijd toe. De toetjes zoals we…
Haagse Bluf, makkelijk en lekkerHaagse Bluf, makkelijk en lekkerWie aan Haagse Bluf denkt, denkt aan een nuffige arrogantie. En eigenlijk klopt dat ook wel, want dit toetje doet zich g…

Je eigen brood bakken zonder broodbakmachineZelf brood bakken, denk alleen al aan de heerlijke lucht die in de keuken zou hangen. Zelf brood maken is heerlijk om te…
Trends in barbecuen: snel, veilig, gemakkelijk én lekkerderTrends in barbecuen: snel, veilig, gemakkelijk én lekkerderBarbecue! Een ware zomerklassieker. Waarom zou je nog staan te emmeren bij zo'n ouderwets bakbeest van een barbecue? Kij…
Jolene1984 (221 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.