Peer-to-peer (P2P), een slim elektriciteitsnetwerk

Als we steeds meer op alternatieve manieren energie produceren, zal ook de manier waarop de elektriciteit gedistribueerd wordt moeten veranderen.

Inhoudsopgave


Huidig netwerk

Ons elektriciteitsnet is momenteel nog steeds afhankelijk van grote energiecentrales. Die werken met verschillende eindige grondstoffen zoals bijvoorbeeld uranium bij kerncentrales, olie, gas en andere fossiele brandstoffen bij verbrandingscentrales. Die enkele grote centrales verdelen hun elektriciteit door ze door te sturen naar vele kleine gebruikers via het steeds naar beneden halen van de hoeveel elektriciteit met transformators. Door het transport en het transformeren gaat tot 10% energie verloren.

Het is steeds duidelijker dat de mensheid haar energievoorziening en -gebruik zal moeten veranderen omdat de huidige technologieën gebaseerd zijn op eindige grondstoffen zoals olie, uranium en gas waardoor die steeds schaarser en duurder worden, met conflicten als gevolg. Ook onze leefomgeving komt door de ontginning en verbranding van die grondstoffen steeds meer onder druk te staan, zoals o.a. door de verwachte stijging van de zeespiegel.

Verandering

Er komen steeds meer windturbines en zonnepanelen bij, maar een elektriciteitsnetwerk dat gebaseerd is op vele kleine producenten moet anders gebouwd en gebruikt worden dan ons huidige netwerk, om de nieuwe mogelijkheden echt te benutten. Een meer milieuvriendelijke productie van elektriciteit zou er met hedendaagse technologie voor zorgen dat er op veel verschillende plaatsen zoals huizen en bedrijven elektriciteit wordt gemaakt wanneer dat kan via wind- en waterturbines, zonnepanelen, ... Maar die vele kleine producenten zijn onbetrouwbaarder in hun energieproductie dan grote centrales op fossiele brandstoffen. Als de zon niet schijnt of de wind niet waait is er geen elektriciteitsproductie mogelijk.

Op andere plekken schijnt op dat moment de zon heel fel of is er juist sterke wind zodat daar meer energie geproduceerd wordt dan er voor de producenten en gebruikers nodig is.

Peer-to-peer

Het idee van een 'peer-to-peer' netwerk is om al die kleine producenten en gebruikers samen in één communicatienetwerk te bundelen. In zo'n peer-to-peer netwerk communiceren de verschillende producenten en gebruikers met elkaar over hun overschot of tekort aan energie. Zo kunnen overschotten aan elektriciteit worden doorgestuurd naar plekken waar er een tekort is. Net zoals peer-to-peer software zoals bijvoorbeeld bittorrents er nu al voor kan zorgen dat downloaders en uploaders van een bestand weten wie wat nodig heeft, en hun informatie uitwisselen zodat uiteindelijk iedereen het gehele bestand krijgt. Op dezelfde manier moet een p2p elektriciteitsnet er voor zorgen dat iedereen altijd van overal elektriciteit kan importeren, on demand, wanneer dat nodig is. Maar dat is geen probleem voor degene die de elektriciteit doorstuurt (verkoopt) omdat die slechts een klein beetje van zijn productie doorstuurt, en op dat moment meer produceert dan nodig. Vele beetjes zouden voor de ontvanger samen toch voldoende zijn.

Deze manier van werken zou efficiënter en goedkoper kunnen zijn dan het huidige netwerk omdat er zo minder back-up centrales nodig zijn voor wanneer windturbines en zonnepanelen onvoldoende elektriciteit produceren. Er moeten geen dure grondstoffen van overal ter wereld gekocht worden zodat ook geopolitieke conflicten door het maximaal gebruiken van alternatieve energiebronnen beperkt kunnen blijven. Al is het omvormen van het elektriciteitsnetwerk tot een 'smart grid' natuurlijk niet goedkoop.

Lees verder

© 2012 - 2024 Swah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peer-to-peer-lening: via internet lenen van 'n privépersoonPeer-to-peer-lening: via internet lenen van 'n privépersoonDe peer-to-peer-lening of P2P-lening is een leenformule die in de tweede helft van de jaren 2000 is ontstaan in de Angel…
Stroomprijzen: de prijs van elektriciteitStroomprijzen: de prijs van elektriciteitHet kan voordelig zijn om prijzen te vergelijken tussen de verschillende Nederlandse energieleveranciers. De stroomprijz…
Afvallen met perenAfvallen met perenPeren zijn erg goed voor je en het kan helemaal geen kwaad deze regelmatig te eten. Een peer heeft veel goed eigenschapp…
De geneeskracht van peerDe geneeskracht van peerPeren zijn familie van appels. Homerus omschreef de peer als gift van de goden. De peer is lekker sappig en bevat zeer v…

Wat is de werking van een touchscreen?Wat is de werking van een touchscreen?Bijna iedereen heeft een mobiele telefoon of tablet met een touchscreen. Deze aanraakschermen moeten nauwkeurig jouw kli…
Ontstaan van de aarde: verschillende theorieën op een rijOntstaan van de aarde: verschillende theorieën op een rijEr doen heel wat theorieën de ronde over het ontstaan van de aarde. De meest bekende zijn wel de oerknaltheorie en het c…
Bronnen en referenties
  • http://p2pfoundation.net/P2P_Energy_Grid
Swah (82 artikelen)
Laatste update: 20-08-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.