Methodiek van het waterpolo schot

Methodiek van het waterpolo schot Het waterpolo schot lijkt veel op andere bovenhandse schot(/gooi) technieken. Het is goed te vergelijken met handbal, maar zelfs ook met honkbal en speerwerpen, met ook dezelfde gevaren. Een goede techniek is cruciaal, anders zal je nooit goed kunnen schieten of zullen schouder blessures niet lang uit blijven. Toch is een goede beschrijving van die techniek in Nederland moeilijk te vinden. Daarom: een stukje schot methodiek.

Schot Methodiek

Natuurlijk zijn er ook in Nederland een aantal bronnen die je kan raadplegen voor schot methodiek. Zo is er het welbekende boek van Trumbic (1980) wat nu, 30 jaar later nog door veel coaches op handen wordt gedragen. Toch is Trumbic op het gebied van de schot techniek niet heel compleet. Trumbic komt ook uit de oude school der trainers: leren is drillen. Je leert schieten door simpelweg duizenden keren te schieten. Het aanmeten van een passende techniek staat op de tweede plaats. Toch is de goede techniek cruciaal! De meest voorkomende waterpolo blessure is aan de schouder en deze ontstaat door verkeerd schieten. Daarom streven we hier souplesse na als eerste prioriteit in het schot, daarna volgt de kracht in het schot.

Om vast even een idee te krijgen bij een goed waterpolo schot, eerst wat filmpjes. Leren van video's is erg nuttig, zo kan een speler zonder expliciete instructie bezig met het nastreven van de beste techniek. Zeer handig, aangezien een speler tijdens de wedstrijd ook de tijd niet heeft om expliciet na te denken! Daarom eerst dit promofilmpje van Mikasa waarin een mooi schot te zien is. De basis is gelijk duidelijk: goed omhoog komen, inzetten met de linker arm voor, indraaien van het lichaam en de rechter arm en goed afwikkelen met de pols. Ook Trumbic (1980) beschrijft het waterpolo schot in slechts 4 stappen, die al uit dit simpele filmpje te halen zijn. Toch speelt er veel meer in het schot, dat mag inmiddels duidelijk zijn. Waar het allemaal naar toe kan groeien is te zien in dit filmpje van Pietro Figliori (Australische international) die bekend staat als één van de hardste schutters ter wereld. Laat het voor u als inspitatie dienen.

Het Schieten

In de beschrijving van het schieten maken we gebruik van de site waterpoloplanet.com, waar 'shotdoc' Jim Solum uit de doeken doet wat een goed schot inhoud. Zij delen dit op (in tegenstelling tot de 4 stappen van Trumbic) in 10 stappen, waarbij ook het onderlichaam wordt aangedaan. Heel belangrijk, want schieten met alleen de arm betekend blessures! Als alleen de arm wordt gebruikt voor het schot betekend dit enorm veel kracht op de schouder, een meewerkend lichaam betekend een beter verdeling van de krachten en een harder en beter gericht schot. We volgen nu de punten van Solum.

Onderlichaam

Uitgangspositie: Vooral met de benen (en iets met de niet0gooi arm) komt de speler omhoog. Hoe hoger de speler uit het water kan komen, hoe vrijer hij kan bewegen om uiteindelijk een goed schot af te leveren.
1. Linker voet voor. De linker voet is gericht in de schot richting en wordt gebruikt als draai-as van het lichaam. Door de linker voet naar voren te brengen voorkom je dat je recht voor het goal ligt (schouders recht op de schot richting), in die positie kan je geen kracht zetten en schiet je alleen met de arm
2. Rechter voet naar achteren. Om een draai in het hele lichaam te creëren moet de rechter voet goed naar achteren worden geplaatst. Deze voet is mobiel en het schot wordt ook vanuit die voet ingezet: je begint en je tenen en uiteindelijk eindig je in je vingertoppen.
3. Benen sluiten als de bal word opgepakt (naar achteren gehaald) en het rechter been beweegt weer naar achteren bij het schot, om extra kracht te genereren.
4. Draaiing van de heupen. Waar de benen vooral voor de stabiele basis zorgen zit de basis van de kracht overdracht in de heupen. De heupen draaien tijdens het schot, de rechter heup beweegt van achter naar voren, de torso en de arm volgen die beweging waardoor het uiteindelijke schot zich afwikkelt.
5. Gewicht-verplaatsing. Tijdens het schot komt het gewicht vooral op het voorste been te liggen. Met andere woorden: je beweegt naar voren ten opzichte van de benen. Dit voorkomt dat je 'op je rug ligt' en de bal de lucht in schiet en zorgt dat je hele lichaam naar voren gericht is. De juiste houding om ook naar voren kracht te leveren en hard te schieten.

Bovenlichaam

6. De rug is verticaal in het water. Er zijn ook poloërs die 'liggend' schieten, waarbij ze op de linker zij liggen zodat de rechter arm vrij is voor het schot. Volgens Solum heeft dit echter als gevolg dat er weinig kracht gezet kan worden, slecht gericht kan worden en de bal alleen makkelijk in de hoek linksonder geschoten kan worden. Erg makkelijk dus voor de keeper.
7. De buik maakt het schot. De buikspieren bewegen de torso naar voren voor extra kracht. Veel oploërs hebben goed ontwikkelde armen en benen maar ze vergeten de buik. Dit zorgt voor een slechte kracht overdracht van benen naar torso en een groot gemis in hun schot. "Core Stability", stabiliteit in buik en rug spieren is hier enorm belangrijk!
8. De linker hand is mogelijk nog belangrijker dan de rechter. Deze controleert de verticale positie in het water en assisteert in de draaiing van de heupen. Bij het begin van het schot schept deze hand naar achteren om het hele lichaam in beweging te zetten.
9. De rechter arm: sturen van het schot. De rechter arm bepaald het soort schot dat je doet. Laat je vroeg los, dan wordt het een lopje, laat je laat los, dan schiet je op volle kracht. Belangrijk is om deze arm van helemaal achter naar helemaal voor (in geval van een hard schot) te bewegen, zodat je de maximale tijd hebt om kracht te geven aan de bal.
10. De rechterhand is belangrijk voor de afwikkeling. De pols wordt gebruikt om letterlijk de bal het laatste zetje te geven. Klap goed door met de pols, zodat de middelste drie vingers als laatste de bal raken. Gebruik de pols om extra felheid in het schot te leggen, volgens een aantal coaches is training van de pols de kern voor een goed ontwikkeld schot.

Wat te doen hiermee

Nu hebben we 10 stappen die beschrijven hoe een goed schot er uit ziet. Maar wat moeten we daar eigenlijk mee? Waarschijnlijk is het niet de beste tactiek om alle spelers dit te laten lezen om ze vervolgens in het water expliciet aan deze punten te herinneren. Verstandiger is het om de spelers impliciet te laten leren van goede voorbeelden (zoals van een ervaren medespeler of video's van experts). Deze punten kunnen dan door de trainer gebruikt worden om fouten te constateren en die dan te corrigeren. Het kan gebruikt worden als een soort checklist, als alle punten goed worden uitgevoerd is het schot goed gekeurd.

Uitvoering van de juiste been techniek is lastig te toetsen, het is immers voor de trainer niet zichtbaar. Helaas heeft niet elk zwembad een onderwater camera en daarom moeten we het doen met andere indicaties. Een instabiel (slecht gericht) schot is vaak het resultaat van slecht benenwerk. Stabiliteit haal je immers uit je benen. Als dit word geconstateerd zijn de benen dus het aandachtspunt. Men kan dan ook trainen op het schieten op kleinere doelen als een pion, of een mat met een gat. De focus komt dan op de stabiliteit waardoor de speler zal ontdekken dat hij stabiele benen nodig heeft.

Als de basis van het schieten er is: het kunnen uitvoeren van de juiste techniek in een goed gericht schot, dan kan men gaan denken aan meer kracht ten doel stellen. Ook kunnen variaties in het schot aangeleerd worden. Tateren, loppen, backhands het zijn allemaal mogelijkheden. Nog een voorbeeld vind je in in dit filmpje, van 'the wrap shot'. Een lijstje aan oefeningen die passen bij het verbeteren van een waterpolo schot vindt u in dit artikel. Ik ben nog op zoek naar een goed filmpje waarin de onder water beweging van het waterpolo schot zichtbaar is. Komt u een dergelijk filmpje tegen op youtube, dan zou ik het zeer op prijs stellen als u een link hiernaar achter laat als comment. Alvast bedankt en hopelijk heeft u veel aan dit artikel!
© 2012 - 2024 Steven2389, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trainen van het Waterpolo SchotTrainen van het Waterpolo SchotTrainer zijn in de waterpolo sport is een uitdagend beroep. Als in iedere sport ben je constant bezig met het verbeteren…
Trainingsopbouw voor de WaterpoloërWaterpolo staat bekend als een intensieve sport. Hoge inspanning is vereist van de spelers en velen houden dat geen hele…
Start to Swim: Begin met zwemmenStart to Swim: Begin met zwemmenZwemmen is na fietsen en wandelen zowat de meest beoefende sport in Vlaanderen en Nederland. Zwemmen is goed voor de con…
Aërobe training en hartslagAërobe training en hartslagSpieren hebben energie nodig om te werken. De energie kan op twee manieren worden verkregen: aeroob (= met zuurstof) of…

Squash, de sportSquashen, is dat niet dat tennissen tegen een muur aan waar geen conditie voor vereist is? Nou, een deel klopt wel van d…
De 'geheimen' van het tafeltennisWanneer je naar tennis kijkt worden daar hogere snelheden bereikt (200 km bij de service of zo'n 110 km bij een van de b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Loosebruce, Pixabay
  • Waterpolo, Ivo Trumbic (1980) ISBN: 90 11 73403 3
  • www.waterpoloplanet.com
Steven2389 (36 artikelen)
Laatste update: 04-06-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.